Το «παρών» στον τομέα των ΑΠΕ και της «πράσινης» ενέργειας δίνει η οικογένεια Κουτσιανά. Κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν την διαδρομή του Νίκου και της Νίκης Κουτσιανά, η οποία είχε ανέκαθεν ως σημείο αναφοράς τον σεβασμό στο περιβάλλον και την πίστη στα «δώρα» της φύσης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ζεύγος Κουτσιανά δημιούργησε, με αφετηρία ένα περιφερειακό φαρμακείο, την Apivita, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών που στην πορεία κυριάρχησε στην εγχώρια αγορά, αποκτώντας και σημαντικό διεθνές εκτόπισμα. Αυτό, δηλαδή, που έφερε στην πόρτα της αρκετούς διεθνείς κολοσσούς ως μνηστήρες και τελικά οδήγησε στην εξαγορά της από τον ισπανικό όμιλο Puig.
Το ζεύγος Κουτσιανά, βέβαια, μετά το τέλος του πολυετούς κύκλου του στην Apivita, άνοιξε έναν νέο κύκλο στο εγχώριο επιχειρείν μέσω της εταιρείας Symbeeosis, εστιάζοντας στη μελισσοκομία και στα βιώσιμα φυτικά προϊόντα με στόχο τη βελτίωση της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματώνοντας το όραμά του για ένα «πράσινο» μέλλον.
Κυρίαρχη θέση σε ένα τέτοιο βιώσιμο μέλλον κατέχουν ασφαλώς και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Οπότε η συμμετοχή του Νίκου Κουτσιανά σε ένα παρόμοιο εγχείρημα είναι σχεδόν αυτονόητη, όσο ίσως και συμβολική.
Η Energy Storage Technologies
Η Energy Storage Technologies, με τον διακριτικό τίτλο Bat Pack συστάθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο με σκοπό τις «υπηρεσίες μετάδοσης ηλεκτρικού ρεύματος» και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 30.000 εταιρικά μερίδια του 1 ευρώ έκαστο.
Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν με ποσοστό 39%, έχοντας καταβάλει τα 11.700 ευρώ, η κυπριακή Bafilita Limited ΕΠΕ, που φέρεται να συνδέεται με την Εξέλιξη Α.Ε. (εταιρεία εμπορίας και διανομής ιατρικών, εργαστηριακών, παραφαρμακευτικών, διαγνωστικών, χημικών προϊόντων και μηχανημάτων) και με αντίστοιχο ποσοστό 39% η εταιρεία Ios1 Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. με εταίρο και διαχειριστή τον Ευστράτιο Χατζηγιάννη. Από εκεί και πέρα, ποσοστό 10%, έχοντας καταβάλει 3.000 ευρώ, κατέχει ο Νίκος Κουτσιανάς, επίσης 10% ο Νικόλαος Φρυδάς και τέλος ποσοστό 2% η Ιόλη Μακρίδη, η οποία έχει οριστεί και διαχειρίστρια της Energy Storage Technologies.
Το project στον Ορχομενό
Η εταιρεία λίγο μετά τη σύστασή της, υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ, στις 13 Ιουλίου 2023, αίτηση για τη χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 114 MW στη θέση «Αλογοπατησιά» της Δημοτικής Ενότητας Ακραιφνίας του Δήμου Ορχομενού της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η αίτηση εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου και με βάση την άδεια που χορηγήθηκε η μονάδα αποθήκευσης θα περιλαμβάνει διατάξεις συσσωρευτών, με εγκατεστημένη χωρητικότητα 214,4 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 200 MWh.
Ακόμη, το έργο θα υλοποιηθεί μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσει η ίδια η εταιρεία, ενώ η διάρκεια της άδειας έχει ισχύ για 25 χρόνια (έως τις 29 Νοεμβρίου 2048).
Διαβάστε ακόμη
Χατζηδάκης: Kομβικό έτος το 2024 με 5+1 «στοιχήματα» μέχρι το τέλος της τετραετίας
Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin
Coco-Mat: Από τα luxury στρώματα και τα 5άστερα hotels, στα βιολογικά προϊόντα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ