Καταναλώνουν φρούτα, φύλλα, νέκταρ, γύρη, τρωκτικά, σαύρες αλλά και έντομα και για αυτό το λόγο θεωρούνται πολύτιμες.

Αγρότες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την αξία των νυχτερίδων στην προστασία των καλλιεργειών τους, αφού η «υπηρεσία» που παρέχουν κατά των εντόμων είναι σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη των προϊόντων. Παράλληλα, λειτουργούν και σαν φυσικό εντομοκτόνο, περιορίζοντας την ανάγκη για ψεκασμούς με παρασιτοκτόνα.

Οι νυχτερίδες τρέφονται με έως και 3.000 έντομα κάθε βράδυ, ενώ αποικία 20 εκατομμυρίων νυχτερίδων στο Τέξας καταναλώνει 250 τόνους εντόμων ημερησίως, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων με βιολογικό τρόπο.

Για παράδειγμα, στην Αυστραλία αμπελουργοί στηρίχθηκαν στις νυχτερίδες για να αναπτύξουν ποικιλίες οίνου χωρίς τη χρήση χημικών βλαβερών για το περιβάλλον. Αναλόγως έπραξαν αμπελουργοί στη Γαλλία όπου παρατηρήθηκε πως οι νυχτερίδες τρέφονται κατά μέσο όρο με 2.000 έντομα κάθε βράδυ, περιορίζοντας την παρουσία μαύρου σκόρου που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αμπελουργία.

Τώρα, σύμφωνα με μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας Ζωολογικών Κήπων και Άγριας Ζωής του Λάιμπνιτς (Leibniz-IZW) και το Πανεπιστήμιο Πρίγκιπας του Σονκγχλά στην Ταϊλάνδη προκύπτει ότι οι νυχτερίδες μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες στο πρόβλημα εμφάνισης παρασίτων σε ορυζώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως νυχτερίδες του είδους Mops plicatus όχι μόνο διανύουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά κυνηγούν ακόμα και σε υψόμετρο έως και 1.600 μέτρων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι συμβατικές μέθοδοι καταπολέμησης των παρασίτων όπως τα εντομοκτόνα δεν λειτουργούν σε αυτά τα υψόμετρα, επομένως οι νυχτερίδες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές στον έλεγχο των παρασίτων.

Το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας, ανέφερε ο Κρίστιαν Βόιτ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Oecologia, ειδικεύεται να πιάνει έντομα στην ύπαιθρο και μέχρι πρότινος η συμπεριφορά τους στις καλλιέργειες ήταν άγνωστη.

Ως εκ τούτου, «ερευνήσαμε πως κυνηγούν οι νυχτερίδες Mops plicatus χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά καταγραφικά GPS», πρόσθεσε.

Με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσαν να υπολογίσουν το εύρος των περιοχών από όπου τα θηλαστικά αντλούν την τροφή τους, διαπιστώνοντας πως αγγίζει ακόμα και 1.743 τ.χλμ., έκταση διπλάσια του Βερολίνου.

«Κανένα σπονδυλωτό με σωματικό βάρος μόλις 18 γραμμαρίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ ότι έχει τέτοιο εύρος αναζήτησης τροφής. Ορισμένες νυχτερίδες διένυσαν αποστάσεις άνω των 200 χλμ. από ένα σπήλαιο σε ένα μόνο ταξίδι αναζήτησης τροφής και πέρασαν έως και 11,5 ώρες σε συνεχή πτήση σε μία μόνο νύχτα. Περνούσαν περισσότερο από το 50% του χρόνου τους σε υψόμετρο άνω των 150 μέτρων από το έδαφος, φτάνοντας τακτικά σε ύψος άνω των 1.600 μέτρων από το έδαφος», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Χάρη στις συσκευές εντοπισμού, μάλιστα, παρατήρησαν ότι οι νυχτερίδες του είδους προτιμούσαν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις παρά τις ώρες πτήσης, αρκεί να φτάσουν σε ορυζώνες όπου υπάρχει αφθονία εντόμων όπως οι φυλλορύκτες.

Καθώς, λοιπόν, το ρύζι αποτελεί βασική τροφή για περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και η Νοτιοανατολική, η Νότια και η Ανατολική Ασία είναι οι πιο σημαντικές περιοχές για την παραγωγή του, με τους καλλιεργητές να καταγράφουν απώλειες από την επέλαση των εντόμων, η λύση των νυχτερίδων μπορεί να είναι αποδοτική και κυρίως οικονομική.

Τη στιγμή, δε, που όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα έντομα κινούνται σε υψόμετρο μεταξύ 300 και 1.000 μέτρων για να ταξιδέψουν, τα θηλαστικά μπορούν να τραφούν με αυτά και επομένως να απαλλάξουν τους ορυζώνες από την παρουσία τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απαραίτητες οι δράσεις διατήρησης και προστασίας των ενδιαιτημάτων τους, των καταφυγίων τους που απειλούνται από τον άνθρωπο.

«Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχουν οι Mops plicatus στον ανθρώπινο πληθυσμό στην Ταϊλάνδη και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας εκτείνονται πολύ πέρα από τα τοπικά σύνορα. Η συμβολή τους στον έλεγχο των παρασίτων έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει βιώσιμα την παραγωγή ρυζιού στην Ασία», πρόσθεσε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίγκιπας του Σονκγχλά, Σάρα Μπουμρούνγκσρι, και εκ των συντακτών της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Καματάκη: Συνεχίζονται οι περιπέτειες με σφυρί για ακίνητο στο Πανόραμα (pics)

Logistics: Νέοι χώροι 300 – 400.000 τ.μ. στην ελληνική αγορά και επενδύσεις σε εξέλιξη άνω των 500 εκατ. (γραφήματα)

ΑΠΕ: Έμειναν εκτός οι μεγάλοι παίκτες από τον διαγωνισμό για μπαταρίες ισχύος 190 MW

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα