«Μια μπύρα υψηλής ποιότητας χρειάζεται νερό υψηλής ποιότητας», αναφέρει το μακροβιότερο ζυθοποιείο Brewerkz της Σιγκαπούρης στην παρουσίαση της μπύρας NEWBrew, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών στο περιθώριο της Διάσκεψης COP29 για την κλιματική αλλαγή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Τι το διαφορετικό, όμως, έχει για να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στα περίπτερα των διεθνών αντιπροσωπειών; Παρασκευάζεται με νερό από το υπόγειο δίκτυο αγωγών αστικών λυμάτων.
Με λίγα λόγια, η NEWBrew φτιάχνεται, σε ποσοστό 95%, με νερό από τους υπονόμους της ασιατικής νησιωτικής χώρας.
Χάρη στα εξελιγμένα συστήματα επεξεργασίας των εγκαταστάσεων του εθνικού οργανισμού ύδρευσης PUB, απομακρύνονται οι ρύποι με τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και επομένως το νερό – με την επονομασία NEWater – είναι έτοιμο και πρωτίστως καθαρό για να αναδείξει τα αρώματα και τη γεύση της βύνης κριθαριού.
Η NEWBrew έκανε το ντεμπούτο της πριν μερικά χρόνια, ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη στα καταστήματα, αλλά όταν τελικά άρχισε να πωλείται, οι καταναλωτές την «αγκάλιασαν».
Τώρα η νέα εκδοχή της παρουσιάστηκε κατά τη Σύνοδο, με πολλούς συμμετέχοντες να τολμούν μία δοκιμή. Όσοι ήπιαν έκαναν λόγο για ενδιαφέρουσα γεύση που θυμίζει περισσότερο στις μπύρες IPA παρότι πρόκειται για Pils.
Η εταιρία, από την άλλη, κάνει λόγο για ιδιαίτερο γευστικό προφίλ, με μία ελαφριά πικράδα και δροσιστικό τελείωμα, ιδανική για το τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης, με απαλή επίγευση που παραπέμπει σε μέλι.
Πόσο, καθαρό, όμως, είναι το «καθαρό» νερό του υπονόμου. Ο PUB εξηγεί ότι διεθνής ομάδα μηχανικών, βιοϊατρικών επιστημόνων, χημικών και ειδικών στην τεχνολογία του νερού επιβεβαίωσε ότι το NEWater είναι ασφαλές και συμβαδίζει με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό.
Το ποτό, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «μπύρα λυμάτων», αναδεικνύει ένα από πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σιγκαπούρη, και όχι μόνο, καθώς περίπου 2,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ 4 δισ. άνθρωποι – σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού – αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο.
Η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη λειψυδρία στον κόσμο, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης φυσικών υδάτινων πόρων, όπως μεγάλα ποτάμια, φυσικές πηγές ή παγετώνες, καθώς και στην περιορισμένη έκταση για τη συλλογή και αποθήκευση βρόχινου νερού, σύμφωνα με το υπουργείου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας της χώρας.
Για αυτό το λόγο εδώ και δεκαετίες διεξάγονται έρευνες, εφαρμόζονται μέθοδοι για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και λανσάρονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση νερού.
Το 2022, μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Γκο Τσοκ Τονγκ είχε φωτογραφηθεί να πίνει ένα μπουκάλι νερό NEWater έπειτα από αγώνα τένις, στο πλαίσιο καμπάνιας για τη κατανάλωση ανακυκλωμένου νερού.
«Η NEWBrew είναι ενδεχομένως η πιο “πράσινη” μπύρα της Σιγκαπούρης», τονίζει ο οργανισμός PUB, ανακοινώνοντας για μία ακόμα χρονιά τη συνεργασία του με την Brewerkz, η οποία ιδρύθηκε το 1997 και μπορεί να υπερηφανευτεί για τις αυθεντικές πολυβραβευμένες μπύρες της.
Ο οργανισμός τονίζει ότι το NEWater είναι απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση, ενώ με τη χρήση του αναδεικνύονται ζητήματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού ως μέσο στρατηγικής για την επίτευξη της βιωσιμότητας.
Βέβαια, η Newbrew δεν είναι η πρώτη μπύρα που παρασκευάζεται με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού, καθώς και σε άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Τσεχία, τον Καναδά, τη Σουηδία, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας νερού έχουν συνεργαστεί με ζυθοποιία προτείνοντας «πράσινες» μπύρες.
Στην υγειά σας!
Photo: Instagram/ Brewerkzsg
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά η κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα ισχύος 100MW
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Commerzbank: Πώς η Μπετίνα Όρλοπ προσπαθεί να εμποδίσει την εξαγορά από την UniCredit
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα