Για… ψώνια έχει βγει ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός του Άμπου Ντάμπι, η Masdar, αναζητώντας πιθανούς στόχους για εξαγορά και νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και στα κράτη του Περσικού Κόλπου.
Στην Ευρώπη, η Masdar που ειδικεύεται κυρίως στο χώρο των ΑΠΕ, έχει βάλει στο στόχαστρο της κυρίως χώρες της νοτίου Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι στη λίστα, αλλά επίσης στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και την ανατολική Ευρώπη.
Αυτό αποκάλυψε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο CFO Νίαλ Χάνιγκαν, επισημαίνοντας τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξη της στη Βρετανία, στην Πολωνία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στην Ελλάδα.
Αντιστοίχως, αναζητά ευκαιρίες στα κράτη του Περσικού, όπως η Σαουδική Αραβία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο κ. Χάνιγκαν υποστήριξε ότι η Masdar βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική υβέρνηση αναφορικά με την στρατηγική επέκταση της στην αγορά της βορείου Αμερικής με όχημα και τις δυνατότητες που μπορεί να αποκομίσει από την συμμετοχή της στο πράσινο αναπτυξιακό πακέτο Μπάιντεν.
Σημειωτέον πως η Masdar άντλησε 750 εκατ. δολάρια από τις αγορές την Τρίτη, στο πλαίσιο της πρώτης έκδοσης πράσινων ομολόγων που δρομολόγησε με στόχο την χρηματοδότηση δύο μεγάλων project στην κεντρική Ασία, ένα ηλιακό πάρκο στο Αζερμπαϊτζάν και ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Ουζμπεκιστάν.
Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει σε δυνατότητα ενεργειακής παραγωγής στα 100 GW μέχρι το 2030.
Στην κορυφή του διοικητικού συμβουλίου της Masdar βρίσκεται ο σουλτάνος Αχμέτ Αλ Τζαμπέρ, το όνομα του οποίου απασχόλησε τα media διεθνώς όταν επελέγη για την προεδρία της επόμενης διακυβερνητικής συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP28. Η επιλογή ενός… πετρελαιά από χώρα του Κόλπου, δεδομένου ότι είναι και CEO της Abu Dhabi National Oil Company είχε προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Παγκόσμιο ράλι στις αγορές ομολόγων πυροδοτεί η «προσγείωση» του πληθωρισμού (γραφήματα)
«Πατάνε γκάζι» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη για 11ο συνεχή μήνα – Άνοδος 19%
Πέφτουν οι τιμές στο φυσικό αέριο παρά τη μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ