Πριν περίπου ένα μήνα ισπανικά δημοσιεύματα ανέδειξαν την πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών της Βαλένθια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα αστικά κοιμητήρια της πόλης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Στόχος ήταν η κατασκευή της μεγαλύτερης αστικής ηλιακής μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Ισπανία με προϋπολογισμό τα 3.277.251,86 ευρώ και σκοπό την ενεργειακή κάλυψη κατοικιών και δημοτικών υποδομών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Requiem in Power» (RIP) προβλέπεται η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στις στέγες των κολουμβάριων στα πέντε δημοτικά νεκροταφεία της ισπανικής πόλης.
Στη Γαλλία αυτή τη φορά, μπαίνει σε εφαρμογή ανάλογο «πράσινο» πλάνο από τις τοπικές αρχές του Σαιν Ζοακίμ, σύμφωνα με το οποίο φωτοβολταϊκά πάνελ θα τοποθετηθούν στο κοιμητήριο της περιοχής σε μία προσπάθεια να το προστατεύσουν από τις βροχοπτώσεις που συχνά προκαλούν πλημμύρες εξαιτίας της τοποθεσίας του κοντά σε έλος, και παράλληλα να μειώσουν το ενεργειακό κόστος της πόλης.
Τα συνεχή προβλήματα από τις βροχοπτώσεις οδήγησαν τους αρμοδίους να αναζητήσουν λύση. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να κατασκευάσουν έναν «θόλο» που θα καλύψει το κοιμητήριο – το οποίο δεν λειτουργεί πλέον για νέες ταφές καθώς έχει δημιουργηθεί καινούριο – όπου θα συγκεντρώνεται το νερό για να ποτίζεται το παρακείμενο γήπεδο και παράλληλα θα τροφοδοτεί με ενέργεια την πόλη.
Οι αρμόδιες αρχές του Σαιν Ζοακίμ, στο Λίγηρα της Δυτικής Γαλλίας, είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις για την τοποθέτηση πάνελ πριν μερικά χρόνια, με τα πρώτα βήματα εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών να πραγματοποιούνται μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Η διαδικασία τοποθέτησης συνεχίστηκε αυτόν τον μήνα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.
Όταν το έργο, το οποίο διαχειρίζεται ένωση πολιτών, περατωθεί αναμένεται να καλύψει ενεργειακά 1.500 νοικοκυριά και να παρέχει το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εγκαταστάσεις, η ενέργεια που θα παράγεται από το «ηλιακό νεκροταφείο» δε θα καταλήγει σε μεμονωμένες κατοικίες, αλλά θα διανεμηθεί ισότιμα στους κατοίκους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από την εγγύτητά τους στο νεκροταφείο.
Ο δήμος έχει εμπιστευθεί στον σύλλογο Brièr’Énergie που ιδρύθηκε το 2022, την ευθύνη της εποπτείας του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή ενέργειας, με τον σύλλογο να εγγυάται ότι τα νοικοκυριά θα λάβουν ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τις ανάγκες τους και εφόσον υπάρξει πλεόνασμα τότε αυτό θα μοιράζεται εκ νέου.
Όπως εξήγησε στο γαλλικό δίκτυο Οuest-france ο Ερίκ Μπροκέρ, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος της ένωσης Brièr’Énergie που έχει αναλάβει τη διοικητική και νομική διαχείριση της εγκατάστασης, από την αρχική επιθυμία να συγκρατηθεί το νερό που κατέκλυζε το κοιμητήριο «καταφέραμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια».
Ο Μπροκέρ διευκρίνισε ότι με ειδικό λογισμικό κάθε 30 λεπτά η παραγωγή ενέργειας και η οικιακή κατανάλωση θα υπολογίζονται ώστε όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους και στη συνέχεια θα εμφανίζεται έκπτωση στους λογαριασμούς των χρηστών, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται κάθε μήνα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον γαλλικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται η έκπτωση για κάθε νοικοκυριό.
Η αρχική ιδέα να χρηματοδοτηθούν τα πάνελ από ιδιώτες εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων (πάνελ, κατασκευές αντιστήριξης κ.λπ.) να είναι 100% δημοτική και να καλύπτεται μέσα από την εισφορά φόρου ακινήτων (αγγίζει τα 3.350.000 ευρώ).
Όσο για την κατασκευή, αυτή περιλαμβάνει ημιδιαφανή ηλιακά πάνελ που θα επιτρέπουν στο φως να διαχέεται χωρίς να «ενοχλεί» την ατμόσφαιρα του νεκροταφείου και θα διασφαλιστεί η λιγότερο δυνατή αναστάτωση στους χώρους ανάπαυσης των αγαπημένων προσώπων των κατοίκων.
Ο δήμαρχος Ραφαέλ Σαλόν, δήλωσε πως το έργο από τη μία πλευρά θα αποτρέψει τις πλημμύρες, θα συλλέξει νερό για τη γειτονική αθλητική εγκατάσταση και κυρίως «θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα μοιράζεται δίκαια στους κατοίκους (συγκαταλέγεται και ο δημοτικός οίκος ευγηρίας) του δήμου που έχουν εγγραφεί προηγουμένως στην ένωση Brièr’énergie».
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ενέργειας, αφού ήδη από το 2012 η πόλη έχει εξοπλίσει πολλά δημόσια κτίρια με ηλιακούς συλλέκτες, με τις «πράσινες» πρωτοβουλίες του Σαιν Ζοακίμ να μας οδηγούν να αναλογιστούμε τους πολλούς τρόπους που μπορούν να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Photo: Facebook/ BRIER’Energie
Διαβάστε ακόμη
Στο 56% υπολογίζεται το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική – Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση
ΕΛΦΙΚΟ: Το φθινόπωρο για 4η φορά στο σφυρί η μονάδα στο Σχηματάρι (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ