Η δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος χελώνας, καθώς και μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει υπάρξει ποτέ, με διαστάσεις που φτάνουν σε μήκος τα 2,7 μέτρα και βάρος τα 500 κιλά. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) την κατατάσσει στην κατηγορία ευάλωτα είδη προς εξαφάνιση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις 26.000-43.000 θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους ετησίως, αριθμός που καταγράφει δραματική μείωση συγκριτικά με τα 115.000 άτομα που υπολογίζονταν το 1980. Η δερματοχελώνα παίρνει το όνομά της από το διαφορετικό καβούκι της, καθώς σε αντίθεση με το οστέινο των άλλων θαλάσσιων χελωνών, αυτό αποτελείται από δέρμα και λιπαρή σάρκα.
Μία χελώνα του είδους βρέθηκε νεκρή στην παραθαλάσσια περιοχή της Βερσίλια στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Το άτυχο ζώο, με μήκος 2 μέτρα και βάρος 300 κιλά, είχε το πτερύγιό της και τον λαιμό της μπλεγμένα σε σχοινί που κατέληγε σε βαρίδι ψαρέματος, ενώ όπως αναφέρει το WWF Ιταλίας είχε εντοπιστεί να κολυμπάει στην περιοχή λίγες ημέρες πριν.
Στην προσπάθεια ανάσυρσής της συμμετείχαν μέλη της Ναυτικής Μονάδας V.2044 του επιχειρησιακού τμήματος της Οικονομικής Αστυνομίας της περιοχής Καράρα και εθελοντές, ενώ επιστρατεύθηκε και γερανός για να τη μεταφέρει στο Πειραματικό Ινστιτούτο της Πίζας (IZS), το οποίο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Τοσκάνης (ARPAT) και το Πανεπιστήμιο της Σιένα θα αναλύσουν το κουφάρι για να καταλήξουν στα αίτια θανάτου.
Για «θλιβερό» περιστατικό κάνει λόγο το WWF Ιταλίας, προσθέτοντας ότι για μία ακόμα φορά η τεράστια απώλεια για τη βιοποικιλότητα των θαλασσών μας και την προστασία των σπουδαίων ειδών που τις κατοικούν, προκλήθηκε από ακούσια ή συνειδητή ανθρώπινη δραστηριότητα.
Όπως είπαν η οικονομική αστυνομία και οι εθελοντές του WWF «περισυνέλεξαν, μπλεγμένη σε σχοινί που περιπλανιόταν στα ανοιχτά, μια χελώνα Dermochelys coriacea lute, τη μεγαλύτερη υπάρχουσα χελώνα και τη μόνη χωρίς κεράτινο κέλυφος, δυστυχώς νεκρή. Θα υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις: η είδηση αυτή μας γεμίζει με μεγάλη θλίψη».
Ο οργανισμός επισημαίνει πως για περίπου 25 χρόνια, οι εθελοντές του στην Τοσκάνη εργάζονται για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και μόλις πριν από λίγες μέρες φρόντισαν για την απελευθέρωση τριών θαλάσσιων χελωνών.
Επιπλέον, και αυτό το καλοκαίρι πολλές είναι οι δράσεις του WWF σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες και την εναπόθεση των αυγών τους, διευκρινίζοντας ότι φέτος έχουν εντοπιστεί ήδη επτά φωλιές στην ακτή Απουάν-Βερσίλια.
Συνολικά, ειδικοί και ακτιβιστές του WWF παρακολουθούν περίπου 200 φωλιές στις ιταλικές ακτές και ήδη γίνονται μάρτυρες των πρώτων εκκολάψεων που επέτρεψαν σε εκατοντάδες μικρές χελώνες να φτάσουν στη θάλασσα.
Photo: Commons.wikimedia/ U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region
Διαβάστε ακόμη
UBS: Οι νέες τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών μετά το ισχυρό το δεύτερο τρίμηνο (γραφήματα)
Έλεγχοι ΑΑΔΕ: Στόχος να «φέρνουν» 5 ευρώ για κάθε 1 ευρώ που κοστίζουν
Τα μυστικά της ανίερης συμμαχίας Τραμπ – Μασκ λίγο πριν την πολυαναμενόμενη συνέντευξη