«21 επιστήμονες, 21 ημέρες, μία αποστολή: Να ανακαλύψουν νέα είδη στο Bounty Trough», κάπως έτσι ξεκινά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η επιστημονική ομάδα της Απογραφής της Θαλάσσιας Ζωής (Census of Marine Life) μετά την ανακάλυψη 100 νέων θαλάσσιων ειδών στις θάλασσες της Νέας Ζηλανδίας.
Το παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών από 80 χώρες που εδώ και χρόνια ερευνούν την ποικιλομορφία, την κατανομή και την αφθονία της ζωής στους ωκεανούς διοργάνωσαν αποστολή στο Bounty Trough, ένα ελάχιστα εξερευνημένο τμήμα του ωκεανού ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας, ανατολικά της Νότιας Νήσου.
Το ταξίδι τριών εβδομάδων των επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος Tangaroa, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Νερού και Ατμόσφαιρας της χώρας, πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και αποκάλυψε τουλάχιστον 100 νέα θαλάσσια είδη, μεταξύ των οποίων τρία ψάρια, μία γαρίδα, ένα κεφαλόποδο και δεκάδες μαλάκια, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ στο παρελθόν.
Επιπλέον, το κυνήγι του θησαυρού έφερε στην επιφάνεια και ένα μυστηριώδες πλάσμα: Ένα ον που παραπέμπει σε αστερία με μήκος μόλις ένα εκατοστό, το οποίο έχει κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αφού δε μπορούν να καταλήξουν αν πρόκειται για ένα νέο ανθόζωο.
«Αποτελεί ακόμα μυστήριο. Δεν μπορούμε ούτε να περιγράψουμε σε ποια οικογένεια ανήκει. Δε γνωρίζουμε καν πού βρίσκεται στο δέντρο της ζωής και αυτό έχει ενδιαφέρον», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της αποστολής του Ocean Census, Ντάνιελ Μουρ.
Η ταξινόμος Μικέλα Μίτσελ από το Δίκτυο Μουσείων του Κουίνσλαντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για κοράλλι βαθιάς θάλασσας, ένα είδος οκτωκοραλλίου.
«Θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό αν αποδειχθεί ότι είναι μία εντελώς νέα ομάδα οκτωκοραλλίου. Αν πράγματι ανήκει σε αυτή τότε πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα για τα βάθη της θάλασσας και μας δίνει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα της μοναδικής βιοποικιλότητας του πλανήτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Επιπλέον, ο Μουρ εξέφρασε την έκπληξή του που η ομάδα εντόπισε ένα νέο είδος ψαριού, γνωστό ως ελεπούτ, το οποίο «αναγνωρίστηκε αμέσως ως διαφορετικό από τα άλλα».
Όπως είπε, η εύρεση νέων σπονδυλωτών είναι σπάνια, εξηγώντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ασπόνδυλα στη θάλασσα που ακόμη δεν γνωρίζουμε, ενώ «για τα σπονδυλωτά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξέρουμε τι υπάρχει εκεί έξω, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι απλά δε γνωρίζουμε».
Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες η ομάδα θα ταξινομήσει και θα περιγράψει τα ευρήματα ώστε να επιβεβαιώσει αν πράγματι πρόκειται για νέα είδη.
Η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 1.800 δείγματα από τα βάθη του ωκεανού (4.800 μέτρα) σε μία περιοχή που δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα.
«Δεν ξέρουμε τίποτα για αυτήν την περιοχή. Ήταν μία συναρπαστική, πραγματική εξερεύνηση», πρόσθεσε ο Μουρ, του οποίου η ομάδα έχει στόχο να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη τα επόμενα 10 χρόνια.
«Πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μια ολόκληρη σειρά νέων ειδών», τόνισε η θαλάσσια βιολόγος Σάντι Μιλς, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα βελτιώσουν την κατανόηση του οικοτόπου του βυθού και των σπάνιων ειδών που ζουν εκεί.
Ο θαλάσσιος βιολόγος του Ocean Census, Άλεξ Ρότζερς, από την πλευρά του εξήγησε πως παρότι υπολογίζεται πως υπάρχουν 2 εκατ. θαλάσσιων ειδών, είναι γνωστό μόνο το 10-30% από αυτά. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε περισσότερα, διότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα επιτελούν θεμελιώδεις λειτουργίες για τη ζωή στη Γη, ξεκινώντας από την ικανότητά τους να αποθηκεύουν άνθρακα και να ρυθμίζουν το κλίμα.
Αλλωστε, όπως είπε: «Η δική μας είναι σαν μια διαστημική αποστολή, βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές».
Photo: Ocean Census
Διαβάστε ακόμη
Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου: O μεγαλοεπιχειρηματίας από την Τουρκία που επενδύει τώρα στο Μεγανήσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ