search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Νέα εποχή με «πράσινες» χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες

Τι δείχνει η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την ElvalHalcor - Το «άνοιγμα» στη βαριά βιομηχανία

Η εντεινόμενη ευαισθητοποίηση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αποτυπώνονται πλέον ξεκάθαρα στις πολιτικές προτεραιότητες τόσο της Ε.Ε., όσο και ευρύτερα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε επίπεδο τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance), μεταξύ των οποίων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το σκέλος των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, «οδηγούν» όχι μόνο τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και τις επιλογές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δημιουργώντας έτσι νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις να αντλήσουν χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια τα οποία ανταποκρίνονται και εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτήσει την ElvalHalcor, ως πρώτη τέτοια κίνηση προς καθαρά βιομηχανικό όμιλο, αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα.

Γιατί μέχρι τώρα, τόσο η Πειραιώς, όσο και άλλες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις στους κλάδους της ενέργειας (με έμφαση στις ΑΠΕ), των υλικών συσκευασίας και πάντως σε ένα περιορισμένο «τόξο» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η χρηματοδότηση της ElvalHalcor, με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης (ESG), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ορόσημο» για το αντίστοιχο άνοιγμα και προς τη βιομηχανία. Και είναι μια επιλογή την οποία εκτιμάται ότι θα υιοθετήσουν άμεσα και οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Εκτός όμως από την δεδομένη ισχύ και το εκτόπισμα του ομίλου της ElvalHalcor, σημασία στην προκειμένη περίπτωση έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία απηχούν τα κριτήρια ESG και κυρίως τον «πράσινο» πυλώνα τους.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες. Αφενός στη συμφωνία για την εφαρμογή ενός πλαισίου περιβαλλοντικών αρχών και στόχων, όπου με την εκπλήρωσή του θα παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα χρηματοοικονομικής ανταγωνιστικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην περιβαλλοντική και κλιματική αναβάθμιση της χώρας.

Αφετέρου στο γεγονός ότι ο βιομηχανικός όμιλος έχει προχωρήσει σε τρεις κινήσεις με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος και ειδικότερα:

-Στην κάλυψη αναγκών πρώτων υλών μετάλλου από δευτερογενείς πρώτες ύλες (σκραπ αλουμινίου και χαλκού αντίστοιχα) σε ποσοστό άνω του 25% για τον Τομέα Έλασης Αλουμινίου (της ΕΛΒΑΛ), και σε ποσοστό άνω του 45% για Τομέα Σωλήνων Χαλκού (της ΧΑΛΚΟΡ)

-Στην διάθεση στην αγορά προϊόντων έλασης αλουμινίου και σωλήνων χαλκού με πιστοποιημένη περιβαλλοντική διαχείριση σύμφωνα με ανάλυση του κύκλου ζωής τους

-Στην πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης με βάση διεθνή πρότυπα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται κινητικότητα και σε άλλους μεγάλους ομίλους της βαριάς βιομηχανίας καθώς και στον τραπεζικό τομέα, ώστε να υπάρξουν αντίστοιχες συμφωνίες το επόμενο διάστημα.

 

Exit mobile version