Νέα θεαματική αύξηση καταγράφει για σήμερα Παρασκευή στη χώρα μας η τιμή του ρεύματος, φλερτάροντας πλέον με τα 450 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 449,14 ευρώ/MWh, έναντι 410,72 ευρώ την Πέμπτη και 416,62 ευρώ την Τετάρτη. Η διακύμανση «έδειξε» την υψηλότερη τιμή στα 569,40 ευρώ/MWh και τη χαμηλότερη στα 287 ευρώ/MWh.
Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι τιμές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της νέας εκτόξευσης του φυσικού αερίου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες το συμβόλαιο αναφοράς έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί αρχές Μαρτίου, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου επέκτειναν τα κέρδη τους σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς η κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό συνέχισε να πλήττει την περιοχή, εν μέσω ενδείξεων ότι τα καύσιμα γίνονται πολύ δαπανηρά για βιομηχανική χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, το συμβόλαιο αναφοράς διαμορφώθηκε κατά 6,7% υψηλότερα στα 241 ευρώ την μεγαβατώρα, πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου, όταν σημειώθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλώντας σοκ στις αγορές.
Οι τιμές είναι σήμερα περίπου 11 φορές υψηλότερες από εκείνες που είναι συνήθως για αυτή την εποχή του έτους, με το κόστος να αυξάνεται ραγδαία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.
Η Ευρώπη βυθίζεται…
Η Ευρώπη βυθίζεται σε μια ενεργειακή κρίση που πυροδοτείται από τις περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση εν μέσω ανάκαμψης από την πανδημία, αλλά και από το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι που έχει αυξήσει την ανάγκη για ψύξη. Όλες οι χώρες επεξεργάζονται σχέδια για εξοικονόμηση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, τοποθετώντας όσο το δυνατόν περισσότερο καύσιμο σε χώρους αποθήκευσης. Ωστόσο, εξακολουθούν να προετοιμάζονται για τον κίνδυνο δραστικού περιορισμού του ρεύματος, χωρίς να αποκλείονται και οι διακοπές.
Η Γερμανία αναμένει ότι «θα μπορούσαν σίγουρα να υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων BNetzA, σε χθεσινή συνέντευξή του.
«Οι περιορισμοί θα ήταν πιθανώς προσωρινοί στην αρχή και θα μπορούσαν να εμφανιστούν πολλές φορές. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο μεταφέρεται με ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής.
«Είναι ακόμη πιο σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν χειμώνα, αλλά για τουλάχιστον δύο. Και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος», πρόσθεσε ο Klaus Mueller.
Το «σταυρόλεξο» των αποθεμάτων
Η Ευρώπη πιθανότατα θα αξιοποιήσει επιθετικά τα αποθέματά της εάν οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάτι που θα σήμαινε χαμηλά αποθέματα στο τέλος της περιόδου θέρμανσης και έναν νέο κύκλο αναπλήρωσης των εγκαταστάσεων το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα όμως και καθώς πλησιάζει η χειμερινή κρίση εφοδιασμού, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για τις διαθέσιμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, ειδικά από τις ΗΠΑ. Παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τιμές, οι ασιατικές τιμές spot LNG ήταν λίγο κάτω από τα 60 δολάρια ανά mbtu την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
«Μια αύξηση της ζήτησης από την Ασία καθώς οι αγοραστές προετοιμάζονται για το χειμώνα θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών φορτίων που προορίζονται για την περιοχή τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF.
Κατά τα άλλα, η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο αναμένεται να ανέβει προσωρινά τις επόμενες ημέρες λόγω των βροχοπτώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια προσωρινή έστω ανακούφιση στην νέα κρίση που περιόρισε τη μεταφορά με φορτηγίδες. Ωστόσο, η στάθμη του ποταμού εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.