Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προωθεί την πλήρη υιοθέτηση της πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δυναμική τιμολόγηση του ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, σχεδιάζει παράλληλα να προσαρμόσει τα πορτοκαλί τιμολόγια ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού κόστους.

Η δυναμική τιμολόγηση, η οποία εφαρμόζεται κυρίως σε καταναλωτές με έξυπνους μετρητές, αφορά προς το παρόν κυρίως τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ εξετάζει τις βέλτιστες λύσεις για να προσφέρει στα μεγάλα εμπορικά τιμολόγια (άνω των 25 kVA) μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των τιμών.

Χρονοδιάγραμμα και επόμενα βήματα

Η τελική μορφή των προσαρμογών αναμένεται να καθοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στόχος είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης πριν από το Πάσχα, ώστε τα πρώτα δυναμικά τιμολόγια να γίνουν διαθέσιμα στην αγορά το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η δυνατότητα πλήρους προβλεψιμότητας του ενεργειακού κόστους αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω της διαπραγματευτικής τους δύναμης, μπορούν να συνάπτουν πιο προσαρμοσμένα συμβόλαια με τους παρόχους ρεύματος.

Μείωση κινδύνου για τους παρόχους – Χαμηλότερες τιμές για τις επιχειρήσεις

Η μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση των τιμολογίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις θεωρείται κρίσιμη, καθώς μειώνει το ρίσκο των παρόχων να προβλέψουν το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο μικρότερη είναι η αβεβαιότητα, τόσο πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις μπορούν να προσφέρουν οι πάροχοι, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η δομή αυτή ενθαρρύνει τη μετατόπιση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες χαμηλής ζήτησης στη χονδρική αγορά ρεύματος, γεγονός που ευνοεί τη συνολική λειτουργία του ενεργειακού συστήματος.

Οι αλλαγές στη διαμόρφωση των τιμολογίων

Ένα από τα βασικά σημεία των αλλαγών είναι η δυναμική διαμόρφωση των τιμών σε ωριαία βάση, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση. Στην εισήγηση της ΡΑΕ επισημαίνεται πως όλοι οι τιμολογιακοί όροι θα πρέπει να παραμένουν σταθεροί καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, η οποία θα έχει ελάχιστη διάρκεια 12 μηνών.

Ωστόσο, για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 25 kVA) εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής ευελιξίας στη μεταβολή των όρων των τιμολογίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και συναίνεση του πελάτη.

Συζητήσεις για τελικές αποφάσεις

Οι προτάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στα πορτοκαλί τιμολόγια συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα αν θα υπάρξει νέα επικαιροποιημένη εισήγηση από τη ΡΑΕ που να ενσωματώνει τις τελικές αλλαγές ή αν αυτές θα συμπεριληφθούν απευθείας στην Υπουργική Απόφαση.

Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, το πλαίσιο διαμόρφωσης των δυναμικών τιμολογίων μπαίνει στην τελική ευθεία, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και αποδοτικού ενεργειακού συστήματος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη 

JP Morgan: Top pick τα ελληνικά ομόλογα – Σύσταση overweight μεσοπρόθεσμα (γράφημα)

Ξεκινούν τα έργα για τηλεδιοίκηση στον ΟΣΕ τον Απρίλιο – Προστίθεται ένας ακόμα ελεγκτής μέσα στα τρένα

Ο ύπνος ως εμπόδιο για τις Big Tech – Πώς μας κρατούν online περισσότερο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα