search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Nanotexnology 2024: Μπροστά στην μαζική παραγωγή Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς

Ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουλίου ένα από τα σημαντικότερα διεθνή πολυσυνέδρια που αναδεικνύει την σημαντική ελληνική προσπάθεια στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών

Το Nanotexnology 2024 που ξεκίνησε χθες 29 Ιουνίου στη συμπρωτεύουσα και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουλίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή πολυσυνέδρια, αλλά και την κορυφαία ετήσια προσπάθεια του οικοσυστήματος να αναδείξει την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία αλλά και την πολύπλευρη ελληνική προσπάθεια στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών, φέρνοντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων.  

Το Nanotexnology που συμπλήρωσε ήδη 20 χρόνια παρουσίας  στα διεθνή επιστημονικά τεχνολογικά και επιχειρηματικά γεγονότα, περιλαμβάνει τρία Συνέδρια, δεκάδες Workshops, Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών και τη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Τεχνολογίας ΝANOEXPO 2024 (1-5 Ιουλίου) .

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μεταξύ πολλών άλλων, θα βρεθούν και οι εξελίξεις γύρω από τα φωτοβολταικά 3ης γενιάς

Το εργοστάσιο παραγωγής Φωττοβολταικών 3ης γενιάς

Στη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε πριν λίγες μέρες ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy όπως ο Thomas Kolbusch από την εταιρεία Coatema, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή των γραμμών παραγωγής, ο Aitor Apraiz από την Montragon AssemΒly η οποία συμμετέχει επίσης στο κατασκευαστικό μέρος του εργοστασίου παραγωγής και ο Sabasan Baesan από τον Δήμο Iulia Alba της Ρουμανίας , ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο «πράσινος» δήμος της Ευρώπης και είναι ένας ακόμη από τους εταίρους του Flex2Energy. Στo project συμμετέχουν 15 φορείς από την Ευρώπη, ενώ οι έξι είναι από την Ελλάδα.

Όπως τόνισε και ο συντονιστής του προγράμματος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης «Αυτός είναι και ο κύριος στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος να δημιουργήσει το πρώτο στον κόσμο αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Στη διάρκεια του Flex2Energy θα δημιουργηθούν εφαρμογές που θα αφορούν την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων με την χρήση αγροβολταικών, την τοποθέτησή τους σε κτίρια, οικοδομές και κατ επέκταση έξυπνες πόλεις και αυτοκίνητα».

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Μεκερίδης Product Manager της ΟΕΤ, τόνισε ότι «το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην περιοχή κοντά στους Ταγαράδες θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα δημιουργεί για βιομηχανική παραγωγή  intergrated organic photovoltaics (1 εκατ. τ.μ το χρόνο), ενώ μελλοντικά θα μπορεί να καλύψει τις  καινοτόμες αυτές ανάγκες και σε παγκόσμιο επίπεδο με τη δημιουργία νέων giga-factories .  

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Τζόλλας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διαχειριστούμε σωστά το θέμα της ενέργειας και της αποθήκευσης της, αλλά και της ανακύκλωσης των συμβατικών φωτοβολταϊκών και της ορθής διαχείρισης των μετάλλων που περιέχουν.

Όπως αναφέρθηκε και από τον Επ. Καθηγητή Αργύρη Λασκαράκη και Υπεύθυνου της Ομάδας Οργανικών Ηλεκτρονικών του LTFN, ο μεγάλος βαθμός ανακύκλωσης και η εξαιρετική περιβαλλοντολογική συμπεριφορά, αποτελούν ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των Οργανικών Φωτοβολταϊκών, τα οποία χρησιμοποιούν οργανικά και πολυμερικά υλικά, και πλαστικά υποστρώματα, και τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά. 

Διαγνωστική Αναγεννητική Ιατρική και Βιοηλεκτρονική  

Το Συνέδριο αναφέρεται ακόμη στις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Νανοτεχνολογίας, των Οργανικών Ηλεκτρονικών ,της Ψηφιακής Βιομηχανίας αλλά και του 3D Bioprinting. 

Στη φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη WORKSHOP με τίτλο: «Workshop on Artificial Intelligence, Machine Learning, Intelligent Manufacturing and Automation», ενώ οι διεθνώς αναγνωρισμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο είναι περισσότεροι από 150.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΤ και συντονιστής του Flex2Energy Project Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, «στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY θα παρουσιαστούν 35 ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που μέσα στην επόμενη 5ετία το αργότερο θα φέρουν στην αγορά περισσότερα από 10 δις ευρώ».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το NANOTEXNOLOGY 2024 θα φιλοξενήσει το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών, αλλά και τη Διεθνή Έκθεση προϊόντων Υψηλής Τεχνολογίας που ξεκινά από την 1η Ιουλίου και αποτελεί μια ιδανική αφορμή δικτύωσης.

Θέματα από τον τομέα της Νανοϊατρικής που περιλαμβάνουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη Διαγνωστική Ιατρική, τη Διαγνωστική Θεραπευτική και την Αναγεννητική Ιατρική θα συζητηθούν στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου Νανοϊατρικής στο ξενοδοχείο Porto Palace. Ακόμη θα δοθεί έμφαση στα νανοσυστήματα με τα οποία μεταφέρονται τα φάρμακα στις απόλυτα εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και ζωνοφορείς που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία για έκχυση των ουσιών στην εσωτερική στοιβάδα του δέρματος.

Φουτουριστικό show Νανοτεχνολογίας

Στο Nanotexnology 2024 θα λάβει χώρα και ένα μοναδικό fashion show που συνδυάζει τις εφαρμογές από τον τομέα της Νανοτεχνολογίας και της Ενέργειας, με τη μόδα, το healthcare, και την ομορφιά. Αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο της τελετής έναρξης στο ξενοδοχείο Porto Palace, την Τρίτη 2 Ιουλίου από τις 19:45 έως τις 20:45.

Ένα τέτοιο γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία καλλιτεχνών και επιστημόνων εμφανίζει αρκετές δυσκολίες, ωστόσο το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι θα είναι εντυπωσιακό, τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της ΟΕΤ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και η Πρόεδρος της BL Nanobiomed & εμπνεύστρια   του φουτουριστικού show και των υψηλής τεχνολογίας καλλυντικών Nanotouche, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.   

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τo Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου δημιούργησε το ισχυρό οικοσύστημα Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών spin out εταιρείες, συνεργάστηκε με περισσότερους από 200 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και από το 2000 και μετά μέσω των δεκάδων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετείχε έφερε στο Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ. 

Από το 2003 έχει δημιουργήσει δύο δίκτυα σύνδεσης με αντίστοιχους φορείς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, το Nanonet και το Nanomed, ενώ το 2004 μέχρι και σήμερα διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Διεθνές πολυ-γεγονός NANOTEXNOLOGY (www.nanotexnology.com). Στους φορείς που αναπτύχθηκαν γύρω από το Εργαστήριο  Νανοτεχνολογίας, περιλαμβάνεται το 2012 ο Σύνδεσμος HOPE-A που ασχολείται κυρίως με τη διάδοση της πληροφορίας και των αποτελεσμάτων γύρω από τα οργανικά ηλεκτρονικά και τη Νανοτεχνολογία, αλλά και τη δικτύωση των μελών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημαντική αναφορά έγινε από τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη για το εμβληματικό έργο COPE-Nano Center of Excellence (www.cope-nano.eu) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους με πάνω από 30 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου εξελίσσεται το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN –ΑΠΘ σε ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και Νανοτεχνολογίες. Στο COPE-Nano, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας συνεργάζεται με διεθνώς καταξιωμένα Ερευνητικά Εργαστήρια που περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο του Cambridge με υπεύθυνο τον Καθ. George Malliaras, αλλά και το Πανεπιστήμιο του Bordeaux και το Κέντρο ELORPrintec, με υπεύθυνο τον Καθ. Georges Hadziioannou, ενώ στο Διεθνές Advisory Board συμμετέχουν πάνω από 30 διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Βιομηχανίες από την Ευρώπη και διεθνώς.

Μιλώντας στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ Aστέρης Χατζηπαραδείσης αναφέρθηκε στις δράσεις του Συνδέσμου και στις ενέργειες που προωθεί για την διάδοση της τεχνολογίας. Επίσης τόνισε την ανάγκη ταχείας προώθησης του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano το οποίο θα υποστηρίξει με νέα γνώση και καινοτομία το Οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας γενικότερα. Αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο του επιστημονικού δυναμικού της Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο αποδεικνύεται από τις  μεγάλες επιτυχίες του στα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο εγγυάται τη δημιουργία ενός ακόμη επιτυχημένου Ερευνητικού Κέντρου.

Διαβάστε ακόμη

Astir Marina: Αυτό είναι το νέο «κόσμημα» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)

Γαλλία: Τα τέσσερα σενάρια για τις εκλογές από την πλευρά των αγορών (γράφημα)

ΠΑΣΟΚ: Στην Κεντρική Επιτροπή η απόφαση για εκλογή αρχηγού

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version