search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

MUSICA: Η «Ελληνικά Καλώδια» στο «πράσινο» έργο για μικρά νησιά

Το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα αναπτύσσει Πλατφόρμα Πολλαπλών Χρήσεων, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από 3 μορφές ΑΠΕ και γλυκό νερό με στόχο την κάλυψη των Οινουσσών

Η «Ελληνικά Καλώδια», μέλος του Ομίλου Cenergy, συμμετέχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ « Horizon 2020», MUSICA (Multiple-use-of Space for Island Clean Autonomy), μια πολυεπιστημονική κοινοπραξία που αποτελείται από 19 αναγνωρισμένους και έμπειρους βασικούς παράγοντες από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το καινοτόμο έργο MUSICA αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας Πλατφόρμας Πολλαπλών Χρήσεων, η οποία ειδικότερα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο, τα κύματα και τον ήλιο για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού των Οινουσσών.

Το νησί επιλέχθηκε ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια δοκιμαστική λύση σε προβλήματα όπως διακοπές ρεύματος και νερού που αντιμετωπίζουν τακτικά μικρές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, οι οποίες και βασίζονται σε κοστοβόρες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Για την επιλογή έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι οι Οινούσσες δεν διαθέτουν ΑΠΕ, η αξιοπιστία της σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι κακή, ενώ δεν υπάρχει τοπική πηγή νερού και το 30% της κατανάλωσης του νησιού παράγεται από μονάδα αφαλάτωσης που τροφοδοτείται με ντίζελ.

Όταν η πλατφόρμα των Οινουσσών τεθεί σε λειτουργία, στόχος του MUSICA είναι να αναπαράγει παρόμοια μοντέλα στη Χίο, στο Gozo της Μάλτας και στο El Hierro στα Κανάρια Νησιά, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 40 ευρωπαϊκά νησιά μπορούν να επωφεληθούν από το έργο μέχρι το 2050.

Η «Ελληνικά Καλώδια»

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της «Ελληνικά Καλώδια» στα social media, το έργο MUSICA έχει αναπτύξει μια αναπαραγόμενη έξυπνη πλατφόρμα πολλαπλής χρήσης (MUS) για την ταυτόχρονη χρήση τριών τύπων ανανεώσιμης ενέργειας – αιολικής, φωτοβολταϊκής και κυματικής ενέργειας – σε μικρά νησιά. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη μιας επιτυχώς δοκιμασμένης πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων (MUP) που αναπτύχθηκε από ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο και ιδιωτική εταιρεία (Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την EcoWindWater), προσφέροντας μια πλήρη και ενιαία σειρά λύσεων «Blue Growth» για τα νησιά, που περιλαμβάνει εκτός από τις τρεις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας συνολικής ισχύος 870 kW, καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, έξυπνο ενεργειακό σύστημα, αφαλατωμένο νερό σε ποσότητα ικανή να καλύψει την καθημερινή ζήτηση και υπηρεσίες πράσινης υποστήριξης για την υδατοκαλλιέργεια του νησιού.

Έτσι, η πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, αξιοποιεί τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας, προσφέρει σχετικές ευκαιρίες εργασίας και εξοικονομεί κόστος, συνδυάζοντας διαφορετικές δραστηριότητες σε ένα αποδοτικό «πακέτο».

Όπως τονίζεται, μέσω της συμμετοχής της στο έργο MUSICA, η Ελληνικά Καλώδια επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η συνεργασία χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον, όπου τα μικρά νησιά μπορούν να ευημερήσουν οικονομικά, διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε ακόμη

Οι πρώτες συμφωνίες στην Ινδία – Στη Βομβάη ο πρωθυπουργός και η επιχειρηματική αποστολή

Το δίλημμα του ηγέτη (ένας στα 100 χρόνια) για το συνέδριο και ο… εδώ Παππάς, η VDL και ο Κ.Μ, οι ανάδοχοι της Τρ. Πειραιώς και ο ταχυδρόμος που δεν έρχεται

Γιώργος Τρακάκης: Μια ελληνική εταιρεία με… Endless προοπτικές (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version