Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον της Βενετίας, καθώς σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη το μεγαλύτερο μέρος της θρυλικής ιταλικής πόλης θα βρίσκεται πλέον κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2150.
Η έρευνα από το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας υποστηρίζει πως το σημερινό σύστημα με τα υδάτινα φράγματα που προστατεύουν την λιμνοθάλασσα της Βενετίας σταδιακά δεν θα είναι αρκετά για να κρατήσουν τα νερά και να προστατέψουν την πόλη. Έτσι, η συνεχή βύθιση της θα οδηγήσει μελλοντικά το μεγαλύτερο μέρος της μόνιμα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι επιστήμονες του ινστιτούτου διαπίστωσαν πως τα επίπεδα της παλίρροιας στη λιμνοθάλασσα αυξάνονται συνεχώς και μάλιστα με ρυθμό που φτάνει περίπου το μισό εκατοστό τον χρόνο.
Έτσι, για παράδειγμα η διάσημη κεντρική πλατεία Piazza San Marco θα βυθιστεί κάτω από περίπου 70 εκατοστά νερού.
Γενικά το δυτικό τμήμα της πόλης θα είναι το πρώτο που θα επηρεαστεί, όπως φαίνεται από τις ολοένα και πιο συχνές πλημμύρες των τελευταίων ετών. Συνολικά από το 2019 έως το 2023 έχει πλημμυρίσει 58 φορές.
Παράλληλα, με την σταδιακή ενίσχυση των φαινομένων, τα κινητά φράγματα που σηκώνονται για να αποτρέψουν το νερό να εισβάλει στη λιμνοθάλασσα και να πλημμυρίσει την πόλη, θα πρέπει να ορθώνονται όλο και πιο συχνά, κάτι που θα οδηγήσει πρακτικά σε κατάρρευση του λιμανιού και των οικονομικών εσόδων που αποφέρει.
Και βέβαια η ίδια η λιμνοθάλασσα θα μετατραπεί μόνιμα σε έναν βρώμικο βάλτο επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτρέποντας περαιτέρω τους τουρίστες.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προέκυψαν μετά από εντατική μελέτη της παλίρροιας μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια, σε συνδυασμό με στοιχεία από τους δορυφόρους.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Τα τρία σενάρια για τις εκλογές στη Γαλλία (γράφημα)
Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για το ακίνητο Λαϊνόπουλου και άλλα «βαριά σφυριά»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ