Την πρώτη απόβαση Ευρωπαίων επενδυτών στην Ελλάδα για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής οργανικών μπαταριών στην Θεσσαλονίκη, σηματοδοτεί η δραστηριοποίηση της Γερμανικής CMBlu Energy.
Η επένδυση που θα προσεγγίσει τα 80 έως 100 εκατ. ευρώ όπως εξήγησε την Τρίτη ο ιδρυτής της και Πρόεδρος της start up επιχείρησης Peter Geigle, είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ελληνικές εταιρείες για την συμμετοχή τους στο πρότζεκτ. Δεν διέψευσε μάλιστα την πληροφορία ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Βιοχάλκο, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη συμφωνία κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί προς τα τέλη του έτους.
Η ελληνική βιομηχανία, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει το πράσινο αποτύπωμά της στην αγορά εμφανίζεται ανάμεσα στους συνομιλητές των Γερμανών, που συστήνουν στην Ελλάδα την CMBlu Energy AE. Στην εταιρεία καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Πατεράκης, ο οποίος θα είναι και μέτοχος με μειοψηφικό ποσοστό.
Στην εταιρεία ο κ. Peter Geigle ελέγχει το 20%, η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Strabag, η οποία τον Οκτώβριο του 2023 επένδυσε 100 εκατ. ευρώ και απέκτησε το 12% ενώ συμμετέχουν επίσης η γερμανική Data Becker, δύο Γερμανοί και δύο Αυστριακοί επενδυτές.
Η χρηματοδότηση
Η εταιρεία έχει αιτηθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Produc-e Green του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που στηρίζει βιομηχανικές επενδύσεις για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών στη χώρα μας. ενώ εξετάζεται και η χρηματοδότηση από τα χαμηλότοκα δάνεια του RRF ή ακόμη και από γερμανικές τράπεζες.
Το επόμενο μήνα προβλέπεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η μονάδα στην Γερμανία, η οποία αναμένεται να βγάλει σε παραγωγή μπαταρίες τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Παρότι εξετάστηκαν σχέδια για εγκατάσταση της μονάδας στις λιγνιτικές περιοχές (Μεγαλόπολη, Κοζάνη), τελικά επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει σύνδεση με το σιδηρόδρομο και αεροδρόμιο.
Οι δημιουργοί
Ο κ. Geigle, βιοτεχνολόγος στο επάγγελμα αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιστήμη του και να αφιερωθεί μαζί με άλλους τέσσερις Γερμανούς επενδυτές στην κατασκευή μπαταριών από οργανικές πρώτες ύλες (και όχι λιθίου) που προορίζονται για μεγάλης κλίμακας έργα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Πέρα από το οικολογικό χαρακτήρα τους, οι οργανικές μπαταρίες έχουν ανταγωνιστικό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές μπαταρίες και υψηλή απόδοση με παραγωγική δυναμικότητα 4 GWh.
Οι Γερμανοί που βρέθηκαν χθες στην χώρα μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που όπως δήλωσαν είναι μπροστά από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξαν να κατασκευάσουν την πρώτη τους μονάδα στην χώρα μας, καθώς η δεύτερη θα αναπτυχθεί στις ΗΠΑ.
Δυνητικά πελάτες της εταιρείας στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επενδύουν σε συστήματα αποθήκευσης. Τα στελέχη της CMBlu δήλωσαν χθες ότι θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς όπως είναι τα οχήματα αλλά και τα πλοία.
Σήμερα και στον τομέα της μπαταρίας κυριαρχούν οι Κινέζοι με τους Γερμανούς να επισημαίνουν χθες ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε στον τομέα του φυσικού αερίου εξαρτώμενη από τους Ρώσους.
Η τεχνολογία
Η τεχνολογία Organic SolidFlow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής. Οι μπαταρίες διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα. Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».
Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας αναφέρει πως «η CMBlu έχει σχεδιάσει μια εξαιρετικά αποδοτική και κλιμακούμενη διαδικασία παραγωγής παρόμοια με αυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας με τυποποιημένα στοιχεία παραγωγής.
• Η εύκολα αναπαραγόμενη διάταξη και τα μηχανήματα επιτρέπουν την απλή αναπαραγωγή σε κάθε γεωγραφική τοποθεσία
• Κάθε μονάδα παραγωγής καλύπτει 250 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)
• Κάθε μονάδα παραγωγής μπορεί να παράγει το υλικό για 1 GWh ετησίως
• Ο αριθμός των στοιχείων παραγωγής μπορεί να επεκταθεί κατά βούληση όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας που αρχικός στόχος είναι οι 4 GWh ώστε να καλύπτονται ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.
• Σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε σύγκριση με παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου».
Διαβάστε ακόμη
Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)
Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ