search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Μητσοτάκης: Προς αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης – Παράταση στη «ζωή» των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της «πράσινης» επένδυσης των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη - Όφελος 80 - 100 εκατ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία από το μέγα-φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ

Την συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2028 αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη προανήγγειλε από την Κοζάνη κατά την τελετή των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τον εθνικό σχεδιασμό ώστε η χώρα να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5, η οποία μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσει ως λιγνιτική πιθανότατα έως το 2028 (από το 2025 που ήταν ο στόχος) ενώ δεν απέκλεισε αν χρειαστεί να παραταθεί και η λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ανάλογα με την πορεία των τιμών. Όπως δήλωσε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιβάλλει αναπροσαρμογές σε όλες τις στρατηγικές χωρίς όμως να ανατρέπει το σχέδιο του ΕΣΕΚ και την πορεία της χώρας στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα αλλά και τις δράσεις του προγράμματος για την δίκαιη μετάβαση που αποτελεί την βάση του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης.

Με αφορμή το νέο σχεδιασμό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται να αποδομηθούν δύο μύθοι. Ο πρώτος όπως είπε, είναι η δήθεν βίαιη απολιγνιτοίηση και ο δεύτερος ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμος λιγνίτης. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η απολιγνητοποίηση έχει ξεκινήσει από το 2010 με σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ότι η αντιπολίτευση που σήμερα γκρινιάζει είχε μειώσει κατά 50% την λιγνιτική παραγωγή έως το 2019. Κάποιοι κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα είπε ενώ δεν έκαναν τίποτα για να προετοιμάσουν την εποχή για την μετά λιγνίτη εποχή.

Όπως αναφέρθηκε σε αυτή την συγκυρία ο λιγνίτης είναι συγκυριακός φθηνότερος λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να καλυφθούν οι τρύπες που γεννιούνται στο ενεργειακό σύστημα της χώρας σε περίπτωση ακραίων σεναρίων επάρκειας. «Η πολιτική μας χρειάζεται να είναι ευέλικτη χωρίς όμως να ξεχνά το κέντρο προσανατολισμού που είναι η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη  των τεχνολογιών των ΑΠΕ και χωρίς οι αλλαγές αυτές να γίνουν σε βάρος του ΕΣΕΚ».

Υπογράμμισε πάντως ότι η προσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού δεν καθυστερεί, δεν αναβάλει και δεν μειώνει τις δράσεις του προγράμματος για δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο από το παρόν και το παρελθόν», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που αποκτούν εκτάσεις στην περιοχή για επενδύσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας από το λιγνίτη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ και τα οφέλη για την κοινωνία

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισης κατά την έναρξη της τελετής χαρακτήρισε εμβληματικό έργο το φωτοβολταικό πάρκο της εταιρείας στην Κοζάνη. Το μεγαλύτερο στην χώρα και από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε  μέσα σε δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας.

Η ύπαρξη και λειτουργία του πάρκου θα δώσει ένα όφελος στην ελληνική οικονομία €80 με €100 εκατ. το χρόνο από την μείωση των εισαγωγών του φυσικού αερίου και από το κόστος αγοράς ρύπων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Κώστας Σκρέκας εξειδικεύοντας την σημασία του υπογράμμισε ότι το έργο καλύπτει το 40% της ζήτησης των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας. Η Κοζάνη είπε γίνεται σημείο αναφοράς στην ΕΕ και ένα ελληνικό best practice για την μετάβαση στην οικονομία του χαμηλού άνθρακα.

«Ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως ενεργειακή εταιρεία κατά την οποία είναι στο επίκεντρο η  ακριβή ενέργεια και η κλιματική αλλαγή. Είμαστε μέρος της αλυσίδας και της λύσης και για αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε» δήλωσε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη 600.000 ευρώ  το χρόνο θα πηγαίνουν στις τοπικές κοινωνίες ενώ δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 1,5 εκ.  για την δημιουργία υποδομών που θα υποδείξει το δασαρχείο με διάνοιξη διαδρόμων και με παράδοση του 1/3 της έκτασης για κτηνοτροφικές χρήσεις. Υπολογίζεται ότι 75.000 νοικοκυριά θα επωφεληθούν από το έργο της Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος το 1 GW  έως το τέλος του 2026

Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ, αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας.

Η κατασκευή του πάρκου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) και διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System), ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική στροφή του Ομίλου αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στη νέα αυτή αγορά.

Κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ανέφερε ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ και ΗΠΑ ανακοινώνουν τον 5ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

Στον έλεγχο των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες μετοχές βρίσκονται υπό πίεση

Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού γίγα των ΕΛΠΕ

Exit mobile version