«Το μομέντουμ για την χώρα είναι θετικό αλλά όχι για την ΕΕ», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ενώ προσδιόρισε ότι το επόμενο ορόσημο για την ελληνική οικονομία, θα είναι το 2032, μιλώντας στο Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, δήλωσε ότι μόνο οι επενδύσεις θα μπορέσουν κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία και να καλύψουν το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα ο κ.  Καραβίας δήλωσε την Τρίτη ότι αν κάπου πρέπει να εστιάσει η κυβερνητική πολιτική είναι στις επενδύσεις εξαιτίας του ιδιαίτερα θετικού μομέντουμ που δοιανύουμε: της ισχυρής ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και της υψηλής κερδοφορίας, της υποστήριξης των τραπεζών αλλά και των άφθονων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στα πλεονεκτήματα αυτά πρόσθεσε την θετική εικόνα που έχει πλέον διεθνώς η χώρας μας, η οποία μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί σε προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μέσα από τις επενδύσεις αυτές θα προέλθει και η αύξηση της παραγωγικότητας για να προσεγγίσει η χώρα το 77% του ΑΕΠ που είχε προ κρίσης, είπε.

7% οι ετήσιες επενδύσεις έως το 2030

Ο κ. Καραβίας επικαλέστηκε έρευνα της τράπεζας, η οποία επικαιροποιήθηκε και αποδεικνύει ότι με μέση ανάπτυξη 2,5% που είναι όπως είπε, ένα αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία, θα πρέπει σε ετήσια βάση οι επενδύσεις να αυξάνονται 7% έως το 2030 για να πιάσουμε το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 21%. Στους κλάδους που μπορούν να σηκώσουν επενδύσεις αναφέρθηκαν η ναυτιλία και ο τουρισμός, ο οποίος υποστήριξε την χώρα όλη την περίοδο της κρίσης με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα όπως είπε, το 25% των ξενοδοχειακών υποδομών είναι πεντάστερα ενώ ειδική αναφορά έκανε στον κλάδο της ενέργειας, που προσελκύει το μεγαλύτερο κύκλο επενδύσεων και μπορεί λόγω γεωγραφικής θέσης να κάνει την χώρα ένα διεθνές hub.

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε μια αναδρομή στις πολιτικές και στους ρόλους που διαδραμάτισαν οι μεγάλες φυσιογνωμίες της χώρας, μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Σημίτη. Όπως δήλωσε «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μοναδική πολιτική φυσιογνωμία και πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του για αυτό και απέτυχε». Παράλληλα, εξέφρασε το θαυμασμό του για τον κ. Σημίτη που όπως είπε ήταν ευτύχημα που ήταν Πρωθυπουργός και αυτό αναγνωρίζεται.

Ορόσημο το 2032

Για την επόμενη μέρα, σημείωσε ότι το επόμενο ορόσημο για την ελληνική οικονομία, θα είναι το 2032. Μέχρι τότε οι πολιτικές για το δημόσιο χρέος μας πάνε όπως είπε, σταθερά αλλά στην συνέχεια αλλάζουν τα πράγματα δραστικά. «Αν δεν έχει ανέβει το ΑΕΠ αρκετά που να κάνει το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε λογικά επίπεδα, θα ανεβαίνουν τα σπρεντ και θα έχουμε ξανά προβλήματα». Για την ελληνική βιομηχανία που άντεξε ειδικά την δεκαετία της κρίσης, είπε ότι είναι «μπαρουτοκαπνισμένη» αλλά κατάφερε και βρήκε διεξόδους εξ ανάγκης. «Επειδή στην Ελλάδα δεν είχαμε να πουλήσουμε τίποτα γιατί δεν είχε κανείς λεφτά, κάποιοι στραφήκαμε στο εξωτερικό με επιτυχία και είμαστε πλέον επιχειρήσεις ευρωπαϊκού επιπέδου» ανάφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Το Ευρωπαϊκό περιβάλλον τόνισε είναι αρνητικό με ότι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα. «Το μομέντουμ για την χώρα είναι θετικό αλλά όχι για την ΕΕ» επισήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας και τόνισε ότι η ΕΕ θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια το επόμενο διάστημα για δύο λόγους: για αμυντικές δαπάνες που πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν αλλά και για το κόστος της πράσινης μετάβασης αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν την πράσινη μετάβαση με τις δυνατότητες της οικονομίας. Αυτοί οι πόροι που πάνε αφειδώς σε πρότζεκτ αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στερούν χρήματα από άλλους τομείς που προσφέρουν ανάπτυξη.

Ο κ. Μυτιληναίος απέδωσε τα δεινά της ελληνικής οικονομίας στα όσα συνέβησαν το 2010 στην συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ στο κοσμοπολίτικο γαλλικό θέρετρο Ντοβίλ. Εκεί όπως τόνισε, αποφασίστηκε ότι τα δημοσιονομικά κάθε χώρας κρίνονται ξεχωριστά και ότι το κοινό νόμισμα είναι κοινό αλλά τα επιτόκια δανεισμού θα κρίνονται ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε χώρας. «Μέχρι τότε, όλοι νομίζαμε ότι είμαστε Γερμανία. Και αυτό προκάλεσε και μεγάλη αύξηση στην δανειακή επιβάρυνση του συνόλου της οικονομίας που από επιτόκια 15% και 16%, με 2% και 4% μας φαίνονται όλα τσάμπα και αυτό έπαιξε το ρόλο που έπαιξε. Το γαλλικό θέρετρο είναι ότι χειρότερο μας συνέβη».

Τι να πουλήσουμε στους ξένους

Στο ρόλο που επιτέλεσε η ΟΝΕ στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά με την έλευση της ΟΝΕ χάθηκαν κρίσιμα εργαλεία. «Η είσοδός μας στο ευρώ λειτούργησε σαν υπνωτικό χάπι και αντί να μεταρρυθμιζόμαστε, αρκεστήκαμε στην κατανάλωση. Κανείς δεν το έψαξε πραγματικά, μας θεωρούσαν μια “μικρή Γερμανία”». Για να πάμε μπροστά, πρέπει να αποκτήσουμε μια “ιδιοκτησία” στις μεταρρυθμίσεις και να δώσουμε έμφαση σε τομείς πέραν του τουρισμού. «Πρέπει να βρούμε και άλλα πράγματα που θα πουλάμε στους ξένους. Οι επενδύσεις είναι 14% του ΑΕΠ και στην ευρωζώνη πάνω από 20% του ΑΕΠ. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα πιο ελκυστική».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι ο πήχης μπορεί να πάει υψηλότερα, λέγοντας ότι εάν τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε καταφέρει να έχουμε τους μέσους όρους της υπόλοιπης ΕΕ θα είμασταν από τις πλουσιότερες χώρες.

Όπως είπε όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις 0,9% τον χρόνο με θετικό δημογραφικό. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει αυτό να είναι 2,5% με αρνητικό δημογραφικό. «Δυσκολεύομαι να σκεφτώ ποια οικονομία είχε λιγότερη πρόοδο από τη δική μας» σημείωσε ο κ. Βέττας και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι ένα αντιβιοτικό που το παίρνεις και γίνεσαι καλά, σκοπός είναι να τρέχει διαρκώς η οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Φόρος «εκ των προτέρων» σε εποχικές επιχειρήσεις

Εξοπλιστική κούρσα Ελλάδας-Κίνας-Ιαπωνίας στις ναυπηγήσεις πλοίων

Ηνωμένο Βασίλειο: Παραμένει σε τροχιά μείωσης επιτοκίων η BoE μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ