«Σε λίγο καιρό θα δούμε ποια επιλογή είναι επικερδής για το Αλουμίνιο της Ελλάδας. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ή η ανάληψη της ηλεκτροδότησης από την ίδια την εταιρεία;». Με αυτό το ρητορικό ερώτημα απάντησε χθες στους αναλυτές ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιβεβαιώνοντας το τέλος της πολύχρονης συνεργασίας του με τη ΔΕΗ και την απόφαση για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ενεργοβόρας βιομηχανίας του Αλουμινίου από την Protergia.
Ο επικεφαλής του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου που ανακοίνωσε χθες λειτουργικά EBITDA πάνω από 1 δισ. για το 2023, δήλωσε ότι η ΔΕΗ οφείλει να μειώσει –με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό -το μερίδιό της κάτω από 50%. Για αυτό όπως σημείωσε και ανακοίνωσε στο Investor Day στόχο για μερίδιο 45% το 2026.
Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι στόχος της Protergia είναι να φτάσει στο 30% ως το 2026, σημειώνοντας ότι στο εξής οι δύο κορυφαίοι όμιλοι, από το στάδιο της μακροχρόνιας εξάρτησης, θα βρεθούν απέναντι για τα μερίδια στην ελληνική αγορά ενέργειας. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια φιλική συνύπαρξη» σημείωσε με νόημα ο κ. Μυτιληναίος.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε ότι σήμερα το μερίδιο αγοράς της Protergia είναι στο 15% στην ελληνική αγορά, και θα φτάσει στο 20% μέσα στο 2024 εκπροσωπώντας την Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Η Μυτιληναίος έχει ενσωματώσει ήδη την Watt&Volt και πριν λίγους μήνες στο δυναμικό του ομίλου προστέθηκε και η Volterra. Για το retail, o κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, θα είναι αδύνατο για εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες να «σταθούν» στην αγορά και να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επόμενη ενεργειακή κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ‘ότι θα υπάρξει και νέος κύκλος συγκέντρωσης.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία συνιστά ο τομέας των δικτύων. Ο Πρόεδρος της εταιρείας τόνισε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη το ενδιαφέρον που αναπτύσσει η εταιρεία στον τομέα των διεθνών διασυνδέσεων, που όπως επισήμανε θα είναι η επόμενη επιτυχία για την δραστηριότητα της MRenewables που είναι ο «πράσινος» βραχίονας της Μυτιληναίος.
Όπως εξήγησε, η ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται λιγότερο από τις ΑΠΕ και περισσότερο από την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και σε αυτές θα διατεθούν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια σε όλο τον κόσμο.
Μόνο στη Βρετανία προγραμματίζονται επενδύσεις 26 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια ενώ η Ευρώπη προγραμματίζει επενδύσεις 400 δισ. μέχρι το 2030. Για τον όμιλο πρόκειται να αποτελέσει τη νέα μεγάλη πηγή εσόδων, στην οποία όπως τόνισε θα δώσει ειδική έμφαση αναλαμβάνοντας και νέα έργα. Παράλληλα ο όμιλος θα διατηρήσει την δυναμική που αναπτύσσει στην διεθνή αγορά με το άνοιγμα και νέων γραφείων σε μια νέα αγορά της Δυτικής Ευρώπης που δεν κατονομάστηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
Στις ΑΠΕ, η εταιρεία διαθέτει ήδη 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31/12/2024.
Στο τέλος του 2024 η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ισχύος 2,38 GW, από τα οποία κάποια θα πουλήσει στην αγορά και κάποια θα κρατήσει, ανάλογα με τις τιμές που θα της προσφερθούν.
Από τα 500 εκατ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα αφορούν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Dual Listing
Σχετικά με τα σχέδια διαπραγμάτευσης σε ξένο Χρηματιστήριο, σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη τα θεμελιώδη μεγέθη και πλέον είναι θέμα λήψης της τελικής απόφασης. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το 2022 τα θεμελιώδη μεγέθη της Mytilineos ήταν αντίστοιχα με τις εταιρείες του FTSE στις θέσεις 48-52 ενώ η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχούσε στη θέση 152. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και στην κεφαλαιοποίηση είναι στη θέση 80. Ωστόσο, τόνισε ότι για να γίνει η διαπραγμάτευση σε ένα ξένο Χρηματιστήριο χρειάζεται πολύ δουλειά και προετοιμασία.
Για τον όμιλο, όπως είπε, στόχος είναι να δοθεί έμφαση στα κέρδη και τα μερίσματα γιατί, όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, «οι μέτοχοι όπως και οι εργαζόμενοι είναι η δική μου προσωπική προτεραιότητα. Τα EBITDA είναι σημαντικά για τις τράπεζες και τους ομολογιούχους».
Υπογράμμισε ότι εν μέσω συνεχών και μεγάλων επενδύσεων, ο όμιλος συνεχίζει να δίνει υψηλά μερίσματα, από σεβασμό στους μετόχους του που είναι αφοσιωμένοι στην εταιρεία και σημείωσε ότι οι μικρομέτοχοι που έχουν επενδύσει στην Μυτιληναίος έχουν παραμείνει, σταθερά μέτοχοι στην εταιρεία κάτι που αυξάνει την ευθύνη της εταιρείας απέναντί τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι το προτεινόμενο μέρισμα θα ανέλθει στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.
Ισχυρή παρουσία στην αγορά του Λονδίνου
Το διεθνές εκτόπισμα της Μυτιληναίος ακόμη και σε ώριμες και απαιτητικές αγορές, επιβεβαιώνει η δεκάχρονη παρουσία της στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 82 έργα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει κατασκευάσει 82 ηλιακά έργα ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ) και μονάδες αποθήκευσης χωρητικότητας 1,1 GWh (γιγαβατώρες) που αντιστοιχούν με 650 MW.
Μάλιστα, τα έργα αποθήκευσης μεταφράζονται περίπου στο 33% της αγοράς της Αγγλίας, μια επίδοση η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάπτυξης της Mytilineos Renewables στη Δυτική Ευρώπη, κ. Λευτέρη Πλιάκο, επετεύχθη με έργα που αναπτύχθηκαν για πολλούς πελάτες, αλλά κυρίως με την Gresham House.
Στα ηλιακά συστήματα, οι μεγαλύτεροι πελάτες του ελληνικού ομίλου είναι η Lightsource BP (η συνεργασία αφορά περισσότερα από 30 projects την τελευταία δεκαετία) και η Quinbrook για την οποία κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο ένα έργο 373 MW (μεγαβάτ). Όπως αναφέρει ο κ. Πλιάκος, «είναι με διαφορά το μεγαλύτερο έργο στην Αγγλία και κατά πάσα πιθανότητα και το μεγαλύτερο που θα κατασκευαστεί ποτέ στη χώρα, καθώς πλέον είναι δύσκολο να αδειοδοτηθούν projects αυτού του μεγέθους». Η κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε προ τριών μηνών στο North Kent, είναι προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων λιρών. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο υπογράφηκαν και οι πρώτες διμερής συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPA) με τη Vodafone και τη Centrica.
Πέρα από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η εταιρεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ), οι τρεις για λογαριασμό της Drax οι οποίες θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο και η μία της Vitol τέλος 2025.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της M Power Projects της Mytilineos κ. Κώστα Χωρινό, οι μονάδες θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες αιχμής του ηλεκτρικού συστήματος (περίπου 1.500 ώρες/έτος).
Η Μυτιληναίος είναι επίσης υπεύθυνη για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου πυκνωτή, για την RWE Generation UK, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, ισχύος 50 MW και ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων αστικών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων.
Ναυρχίδα όμως των συμβάσεων αποτελεί η συμφωνία για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεσης Αγγλίας – Σκωτίας, σε κοινοπραξία με τη GE Vernova, η υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών ήταν και η αφορμή για μια μεγάλη εκδήλωση την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο.
Η κατασκευή του καλωδίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025.
Διαβάστε ακόμη
ΟΟΣΑ: Ενας στους δύο δεν ξέρουν τι θα πει πληθωρισμός και επιτόκια αλλά τα… πληρώνουν (λίστες)
Μενέλαος Τασόπουλος: Σε αναζήτηση νέας εξαγοράς η Παπουτσάνης καθώς στρέφεται στα επώνυμα προϊόντα
Aνδρουλάκης: Οι βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως νομοθετικό σώμα και όχι σαν σχολιαστές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ