Mια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις, πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» εφαρμογές και ψηφιακές καινοτομίες, με κύρια χαρακτηριστικά την ενεργειακή αυτάρκεια και το προσιτό κόστος, λανσάρει η Μυτιληναίος.
Πρόκειται για την νέα πλατφόρμα «Smart Cities» που μεταμορφώνει τον οικισμό Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου στην Βοιωτία, σε μία πρότυπη κοινότητα πολιτών, στην οποία κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Η ψηφιακή βεντάλια υπηρεσιών της εταιρείας που λειτουργεί σε πιλοτικό επίπεδο παρουσιάστηκε χθες από τον επικεφαλής κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και τα στελέχη του ομίλου και θα μπει κάτω από την ομπρέλα της Protergia ως μετεξέλιξη της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο (utility) που θα προσφέρει πλήθος εφαρμογών για την ενέργεια του μέλλοντος.
Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία επιδιώκει να προσελκύσει πελάτες από όλη την χώρα, όπως οικισμούς, πόλεις, δήμους, οργανισμούς και να συμμετάσχει σε αντίστοιχους διαγωνισμούς με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Μυτιληναίος, η οποία έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τις συνέργειες με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου αλλά και το προνόμιο να κατέχει τον δικό της οικισμό καθώς στην περιοχή διαμένουν σε 1.000 σπίτια, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.
Ο οικισμός πρότυπο
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην ιστορία του οικισμού με διάρκεια ζωής σχεδόν 60 χρόνια.
«Έναν ιδιαίτερο τόπο, ιστορικό για την χώρα μας, καθώς όλοι γνωρίζουμε το αίμα που πλήρωσε το Δίστομο για την απελευθέρωση της. Κι έναν τόπο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, που σχεδίασε τον πρότυπο οικισμό για τους εργαζόμενους του Αλουμινίου της Ελλάδος το 1965».
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και ο οικισμός παραμένει πρότυπο, ισχυρό τοπόσημο, αλλά και σημείο αναφοράς για όλους όσους έχουν ζήσει εκεί, με αξιοζήλευτο το βιοτικό επίπεδο που προσφέρει στους κατοίκους του. Σήμερα, γράφει όπως είπε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του.
«Οι έξυπνες πόλεις έρχονται να ενισχύσουν την βιώσιμη ανάπτυξη και να δώσουν τον έλεγχο στους καταναλωτές –πολίτες, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα (τα περίφημα big data) προς όφελός τους».
Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε επίσης ότι με την έξυπνη πόλη ο καταναλωτής γίνεται παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του, κάνει εξοικονόμηση, προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον. Δήλωσε μάλιστα ευτυχής που η εταιρεία δεν προσέγγισε αυτή την δραστηριότητα αυστηρά επιχειρηματικά αλλά είδε τις άπειρες δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν. Σημασία είπε έχει το concept, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές με τις οποίες θα εμπλουτίζεται συνεχώς και αποκάλυψε ότι η Μυτιληναίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα ΙΤ, το οποίο απασχολεί 250 άτομα.
Δίνοντας την εικόνα της πόλης σε αριθμούς, ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, ανέφερε ότι σήμερα, οι εφαρμογές της νέας πλατφόρμας έχουν εγκατασταθεί σε 15 καταναλωτές. Χθες μάλιστα η συνολική παραγωγή ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στον οικισμό ήταν 33,3 μεγαβατώρες. Από αυτές είχαν αποθηκευτεί στις έξυπνες μπαταρίες 9,5 μεγαβατώρες, είχαν καταναλωθεί από τα σπίτια 11,4 μεγαβατώρες ενώ στο δίκτυο είχαν προσφέρει 12,3 μεγαβατώρες. Με τον τρόπο αυτό η μετρημένη μείωση των ρύπων ήταν 17,6 τόνοι.
Τι είναι «έξυπνη» πόλη
Τον ορισμό της Έξυπνης Πόλης έδωσε χθες η Γενική διευθύντρια Επικοινωνίας, στρατηγικής marketing της Μυτιληναίος κ. Βίβιαν Μπoυζάλη. Όπως είπε, η smart city είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση.
Ο κ. Καλαφατάς αναφέρθηκε στους τομείς που ενσωματώνει η ψηφιακή πλατφόρμα που είναι η έξυπνη διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, η υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού). Παράλληλα προσφέρει δυνατότητες διαχείρισης κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών, αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G καθώς και συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση.
Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν αντίστοιχα «έξυπνες» συσκευές όπως μετρητές μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκά panel, αλλά και ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κ.α.
Διαβάστε ακόμη
Τα κορυφαία χειροποίητα κεριά στον κόσμο είναι μια συναρπαστική ιστορία γνώσης