Η κλιματική αλλαγή επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ανάμεσα στις οποίες η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας οδηγούν σε αδυναμία του εδάφους να αποθηκεύσει νερό, θέτοντας σε κίνδυνο κοινότητες και περιβάλλον.

Όπως αναφέρει διεθνής έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Science, το νερό σε έδαφος, λίμνες, ποταμούς δεν αναπληρώνεται τόσο εύκολα και γρήγορα όσο στο παρελθόν, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία για την υγεία των οικοσυστημάτων.

Σε αντίθεση με τους ποταμούς, των οποίων η ροή είναι συνεχής, άλλες πηγές όπως οι λίμνες λειτουργούν σαν δεξαμενές διατηρώντας το νερό στο ίδιο σημείο, μέχρι να εξατμιστεί ή να απορροφηθεί από τα φυτά και να διεισδύσει στο έδαφος. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αποθήκευση του νερού στη γη είναι πολύτιμη ιδίως σε περιόδους ξηρασίας.

Ωστόσο, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, τα υπόγεια ύδατα αντλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα η φύση να μην είναι ικανή να γεμίσει ξανά τις δεξαμενές. Για παράδειγμα, σε περιοχές όπου η οικονομία βασίζεται στις καλλιέργειες και τη βιομηχανία, το αποθηκευμένο νερό «στερεύει» ευκολότερα.

Συνδυάζοντας δεδομένα από δορυφόρους, μετρήσεις της στάθμης της θάλασσας και άλλους παράγοντες οι ειδικοί κατέληξαν πως τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους έχουν μειωθεί από το 2000 και προειδοποιούν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι μόνιμες αν δεν ληφθούν μέτρα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση, καταγράφηκε συνολική απώλεια 1.614 δισεκατομμυρίων τόνων νερού κατά την περίοδο 2000-02.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η γη έχει χάσει την ελαστικότητά της και ακόμα και έπειτα από καταιγίδες, τα υπόγεια ύδατα δεν αναπληρώνονται στα προηγούμενα επίπεδα.

Όπως εξηγούν, το φαινόμενο αποδίδεται εν μέρει στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς η επιπλέον θερμότητα επιδεινώνει την απώλεια υγρασίας του εδάφους. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, αλλά μέρος μιας ευρύτερης, διαρκούς αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο το νερό κινείται και αποθηκεύεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε ένα σχετικό άρθρο, ο υδρολόγος Λουίς Σαμανιέγκο από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία, έγραψε ότι η μελέτη «αποκαλύπτει μια δραματική πτώση» στην παγκόσμια αποθήκευση υδάτων της ξηράς, σηματοδοτώντας αυτό που μπορεί να είναι ένα νέο υδρολογικό καθεστώς για τη Γη.

Την ίδια στιγμή, λιγότερο νερό στην ξηρά σημαίνει περισσότερο νερό στον ωκεανό που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η στάθμη των υδάτων έχει προδιαγραφές να αυξηθεί, με τις παράκτιες κοινότητες να απειλούνται.

Οι ειδικοί καλούν τους αρμοδίους σε χάραξη πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα, τονίζοντας την άμεση ανάγκη προστασίας των υδάτινων πόρων του πλανήτη, καθώς και την εφαρμογή στρατηγικών για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου που ενισχύουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη 

Ρεύμα: Task Force για την αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα – Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ

Roadshow Wood: Τι συζήτησαν ελληνικές επιχειρήσεις και αναλυτές στη Νέα Υόρκη

Στροφή Δουζόγλου για το ιστορικό Πεντελικόν: Επένδυση 25 εκατ. για το πρώτο «Rocco Forte» το 2027 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα