Κάτω από κάθε πρόβλεψη κινήθηκαν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τον Νοέμβριο, αντικατοπτρίζοντας τις χαμηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub συναλλαγών του TTF που χθες έκλεισε στα 129 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά και την αγωνία των παρόχων να ξεφύγουν από το νέο μηχανισμό φορολόγησης υπερκερδών στην λιανική που έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας κατέβασε κατά 20 λεπτά τον τιμοκατάλογο Νοεμβρίου, προσφέροντας το βασικό οικιακό τιμολόγιο για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, στα 0,397 ανά κιλοβατώρα από 0,595 που ήταν τον Οκτώβριο καταγράφοντας μείωση 33%.
Για τα τιμολόγια πάνω από 500 κιλοβατώρες, η χρέωση αναπροσαρμόζεται σε 0,409 από 0,607 ανά KWh. Βουτιά κατά 22 λεπτά κάνουν οι τιμές της «Φυσικό Αέριο Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας», οι οποίες μαζί με την έκπτωση συνέπειας προσαρμόζονται σε 0,35 ευρώ από 0,574 λεπτά και είναι η χαμηλότερη στο τετράμηνο της περιόδου Αυγούστου –Νοεμβρίου, καταγράφοντας μείωση 39%.
Στα 0,395 ευρώ από 0,576 του Οκτωβρίου για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται αντίστοιχα η τιμή από την Protergia, μειωμένη κατά 31%.
Η ΗΡΩΝ, ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 0,47 λεπτά ανά κιλοβατώρα που υποχωρεί στα 0,376 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας. Στα 0,38 λεπτά η Elpedison (από 0,595 τον προηγούμενο μήνα), στα 0,375 η NRG (από 0,579), στα 0,406 λεπτά η Watt&Volt (από 0,589), η ΖενίΘ στα 0,385 (από 0,589) και στα 0,395 ευρώ η Ελίν (από 59,9).
Η αποκλιμάκωση των τιμολογίων από τους παρόχους συνεπάγεται και μικρότερη επιδότηση από το κράτος, προκειμένου να περιορίσει στα επίπεδα προ κρίσης, τα τιμολόγια ηλεκτρισμού (0,15, 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα).
Τον προηγούμενο μήνα η επιδότηση ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος της οικονομικής στήριξης που προσφέρθηκε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι για τον Νοέμβριο, η συνεισφορά την πολιτείας θα περιοριστεί στους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτούν πρόσθετα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει από τον επόμενο μήνα σε εφαρμογή, το νέο μηχανισμό φορολόγησης υπερκερδών στην λιανική, τα οποία προκύπτουν από την διαφορά μεταξύ της τιμής πρόβλεψης των προμηθευτών και της μέσης τιμής χονδρεμπορικής όπως αυτή διαμορφώνεται στο τέλος κάθε μήνα. Οι πάροχοι για να αποφύγουν να πάρουν πάνω τους όλο το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών, αυξάνουν στο μέγιστο τις τιμές που δίνουν στους καταναλωτές με αποτέλεσμα όταν αυτές είναι χαμηλότερες να αποκομίζουν κέρδη. Τον Σεπτέμβριο η τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 482 ευρώ/κιλοβατώρα. Οι προμηθευτές όμως από τις 20 Αυγούστου είχαν τιμολογήσει μέχρι και 767 ευρώ/MWh,. Η διαφορά που προκύπτει (285 ευρώ/MWh) είναι το κέρδος τους.
Οι τσουχτερές αυτές τιμές δεν φτάνουν στον καταναλωτή, γιατί η επιδότηση ρεύματος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της. Αυτό όμως αναγκάζει κάθε μήνα την πολιτεία να βάζει βαθιά το χέρι στην κρατική τσέπη και να στερεί πιθανώς έσοδα από άλλα καύσιμα που επίσης έχουν ανάγκη επιδοτήσεων, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο κίνησης.
Επιβεβαιώνει δε περίτρανα ότι η εξομάλυνση των τιμών δεν προέρχεται από τον νέο μηχανισμό που αντικατέστησε την ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ενοχοποιήθηκε για την εκτίναξη τιμών αλλά από την γενναία επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή την στρέβλωση έχει ήδη επισημάνει η ΡΑΕ, η οποία σε πρόσφατη επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία επισήμανε ότι τον Σεπτέμβριο ο μηχανισμός των προβλέψεων των παρόχων, οδήγησε σε αύξηση κατά 57% τα τιμολόγια ρεύματος συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο (της ρήτρας αναπροσαρμογής). Με βάση την Ρυθμιστική Αρχή, για τον προηγούμενο μήνα, η τιμή έφτασε τα 79 λεπτά η κιλοβατώρα όταν με την ρήτρα αναπροσαρμογής θα ήταν 50,3 λεπτά.
Διαβάστε ακόμη
Μυτιληναίος: 4 έως 5 φορές υψηλότεροι οι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς τις επιδοτήσεις