Απώλειες πάνω από 400 εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχει η ΔΕΗ από την διατήρηση των σταθερών τιμολογίων στην χαμηλή και την μέση τάση αλλά και στα προ κρίσης επίπεδα στην βιομηχανία, στην υψηλή τάση κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για το διάστημα, από τον Οκτώβριο του 2021 έως Μάρτιο του 2022, κατά το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ερευνήσει τους ισολογισμούς των εταιρειών για να διαπιστώσει το μικτό περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας για το οποίο θα επιβάλλει έκτακτο τέλος 90% στα επιπλέον έσοδα η κυβέρνηση.
Οι εταιρείες έχουν βγάλει τις τελευταίες μέρες τα «κουμπιουτεράκια» για να διαπιστώσουν με τι κόστος θα επιβαρυνθούν από τα πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ΔΕΗ για παράδειγμα εμφανίζεται να έχει επιστρέψει στην αγορά τα επιπλέον έσοδα των 393 εκ. ευρώ που της αναλογούν αφού οι παροχές στην προμήθεια εμφανίζονται να έχουν απορροφήσει τα περιθώρια κέρδους που γέννησε η κρίση και οι μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα. Μένει πλέον να αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες, ποιο είναι τελικά το «μέρισμα αλληλεγγύης» που θα καταβάλλουν τόσο η Επιχείρηση όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες καθώς από την προτεινόμενη μεθοδολογία φαίνεται να στενεύουν τα περιθώρια άντλησης πρόσθετων πόρων από την ηλεκτροπαραγωγή.
Να θυμίσουμε ότι το πόρισμα που έχει εκπονήσει η ΡΑΕ έχει αφαιρέσει από το συνολικό κονδύλι των υπερεσόδων που ήταν 927,44 εκ. ευρώ, την έκπτωση 30% στα τιμολόγιά της ΔΕΗ που εφάρμοσε πέρσι όταν άλλαξε την ρήτρα CΟ2 σε ρήτρα αναπροσαρμογής (Αύγουστο 2021) για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τις ανατιμήσεις. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 335 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται τα έκτακτα έσοδα στα 593,92 εκ.
Claw -back
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των στοιχείων που παραθέτει η ΡΑΕ από τους ισολογισμούς του 2021 και τις συγκρίσεις που κάνει με τα προηγούμενα χρόνια για να εισπραχθούν τα υπερέσοδα, παρέμβαση κάνει και στην αγορά εξισορρόπησης. Με την λειτουργία του target model η αγορά εξισορρόπησης βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν από τον πρώτο μήνα λειτουργίας και προκάλεσαν την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής. Μάλιστα προ μηνών σε συνέντευξή του ο κ. Δαγούμας είχε προιδεάσει για την ανάγκη επιστροφής χρημάτων από τους καθετοποιημένους παραγωγούς κάτι που επικυρώνει το πόρισμα με την εφαρμογή μηχανισμού claw back για τα έσοδα των παραγωγών.
Όπως αναφέρει, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται τα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ εισέπραξαν κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 (δηλαδή από την έναρξη του Μοντέλου Στόχου έως την παρέμβαση της ΡΑΕ ) ποσά τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν εύλογα έσοδα βάσει αποδοτικής λειτουργίας της αγοράς. Τα ποσά αυτά, έχουν εκτιμηθεί σε 67 κ. ευρώ και είναι έσοδα που κατά την Αρχή εισέπραξαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία δεδομένης και της πολύ δύσκολης συγκυρίας, πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά λιανικής και στους καταναλωτές.
Τα έσοδα αυτά προέρχονται πρώτον από τη διαμόρφωση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης σε υψηλά επίπεδα, και ιδίως του Λογαριασμού Προσαυξήσεων Οικονομικής Ουδετερότητας (ΛΠ-3). Η ΡΑΕ στον τομέα αυτό έχει εντοπίσει σοβαρές ανεπάρκειες σε σχέση με τη στρατηγική υποβολής από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης Προσφορών Ενέργειας με αρνητικές τιμές, ιδίως λόγω συμφόρησης στο Σύστημα της Πελοποννήσου και λόγω της υποβολής προσφορών (ανοδικών και καθοδικών) ενέργειας εξισορρόπησης χωρίς την τήρηση του περιορισμού της Τεχνικά Ελάχιστης Παραγωγής.
Η ΕΕ έχει θεσπίσει στο Νέο Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Ανάκτησης (claw-back mechanism) για την αποφυγή απροσδόκητων κερδών. Ο Μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται εφόσον τα έσοδα των Παρόχων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης από την Αγορά, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, υπερβαίνουν τις αποζημιώσεις για την παροχή της υπηρεσίας ευελιξίας που είχαν εισπράξει για την περίοδο. Τα υπερέσοδα πολώνουν το πολιτικό κλίμα και ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του προέδρου της ΡΑΕ κ. Θανάση Δαγούμα.
Διαβάστε ακόμη
H TUI αναμένει «δυνατό καλοκαίρι» στα ταξίδια το 2022 (γράφημα)
«Κλείδωσε» για όλο το 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές