Πρόσφατη έρευνα συνέδεσε την παρουσία χημικής ουσίας, η οποία χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα, με την υπογονιμότητα ανδρών καθώς εντοπίστηκε σε μεγάλη ποσότητα σε δείγματα σπέρματος από κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τώρα, από νέα μελέτη προκύπτουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών σε ιστούς όρχεων ανδρών και σκύλων που σχετίζονται και αυτά με την υπογονιμότητα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά που διασκορπίζονται στο περιβάλλον από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών τμημάτων μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό και να εμποδίσουν την παραγωγή σπέρματος.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Toxicological Sciences πραγματοποιήθηκε από τον τοξικολόγο του Ξιαοζόνγκ Γιου του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, ο οποίος αποφάσισε να ερευνήσει την επίδραση των πλαστικών θραυσμάτων στο αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς ως τώρα υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις πιθανές συνέπειες των ινών αυτών στην ποιότητα του σπέρματος. Είναι γνωστό, ωστόσο ότι μέσω του αέρα, του νερού και των τροφίμων μπορούν να φτάσουν στο αίμα, ακόμα και στον πλακούντα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 23 δείγματα ανθρώπινων όρχεων ανδρών ηλικίας 16 έως 88 ετών – που είχαν χάσει τη ζωή τους το 2016 σε δυστυχήματα – και 47 δείγματα όρχεων σκύλου που ελήφθησαν από κτηνιατρικά ιατρεία έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις στείρωσης.

Χρησιμοποιώντας προηγμένη μέθοδο ανάλυσης ανιχνεύθηκαν 12 τύποι μικροπλαστικών στο σύνολο των δειγμάτων, με τα μέσα συνολικά επίπεδα μικροπλαστικών να υπολογίζονται στα 122,63 μg/g στους σκύλους και σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο ήταν το ποσοστό στους ανθρώπους (328,44 μικρογραμμάρια για κάθε γραμμάριο ιστού).

Κυρίαρχο ανάμεσα στα μικροπλαστικά σε αμφότερες τις αναλύσεις ήταν το πολυαιθυλένιο (PE), το οποίο χρησιμοποιείται σε πλαστικά μπουκάλια και σακούλες. Εντοπίστηκαν ακόμα συμπολυμερές ακρυλονιτριλίου-βουταδιενίου-στυρενίου (ABS), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων όπως παιχνίδια, εξαρτήματα αυτοκινήτων, ιατρικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης), N66 (ένα είδος νάιλον), χλωριούχο πολυβινύλιο και άλλα.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων PVC και πολυαιθυλενίου και του βάρους των όρχεων: Όσο υψηλότερη η συγκέντρωση, τόσο μικρότερο το βάρος τους.

«Γενικά, το μειωμένο βάρος των όρχεων είναι ενδεικτικό μειωμένης σπερματογένεσης», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο Γιου εξήγησε ότι η διαφορά στην παρουσία τύπων πολυμερών σε ανθρώπους και σκύλους σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, καθώς παρατηρείται τάση να μην καταναλώνεται νερό ή τρόφιμα από μπουκάλια και σκεύη από PVC, το οποίο περιέχει δισφαινόλη Α, πρόσθετο που έχει συσχετιστεί με βλάβες στην υγεία και την ανάπτυξη. Εντούτοις, οι σκύλοι συχνά δαγκώνουν παιχνίδια, τα οποία είναι κατασκευασμένα συνήθως από πλαστικό.

Επιπλέον, οι επιστήμονες κατέληξαν πως η παρουσία ορισμένων τύπου πλαστικών συνδέεται με τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στα δείγματα από σκύλους. Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν συντηρηθεί και έτσι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους δεν μπορούσε να μετρηθεί, αλλά η ομάδα δήλωσε ότι η ανακάλυψη μπορεί να συνδέεται με την παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη διάχυτη παρουσία μικροπλαστικών στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα τόσο στους όρχεις του σκύλου όσο και στους ανθρώπους, με πιθανές συνέπειες στην ανδρική γονιμότητα», αναφέρει η έρευνα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο καθηγητής Γιου δήλωσε: «Αρχικά αμφέβαλα αν τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τους σκύλους εξεπλάγην. Έμεινα ακόμη περισσότερο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους».

Μιλώντας στους LA Times, ο Λεονάρντο Τρασάντε, παιδίατρος και ειδικός σε θέματα δημόσιας πολιτικής στην Ιατρική Σχολή Γκρόσμαν και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Βάγκνερ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Η παραγωγή πλαστικού αυξάνεται σημαντικά. Περισσότερο από 200 φορές από τη δεκαετία του 1950 και βρίσκεται σε τροχιά διπλασιασμού έως το 2040 και τριπλασιασμού έως το 2060. Συνολικά έχουν παραχθεί περίπου 8 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού από το 1950 και περίπου 6 δισεκατομμύρια τόνοι επιπλέουν γύρω μας, το μεγαλύτερο μέρος τους με τη μορφή μικροπλαστικών».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Γιατί επιλέγει τις τράπεζες από τις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Υψηλότερο το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη – Δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού

Παραλίες: Ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική οι πρώτοι έλεγχοι με drones – Οι ποινές που προβλέπονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ