Μικροπλαστικά στο έδαφος, τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα: Τα ίχνη πλαστικού που διοχετεύονται στο περιβάλλον και εντοπίζονται πλέον ακόμα και στον πλακούντα εγκύων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα που διεξάγει έρευνες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.
Παλαιότερη έρευνα στις ΗΠΑ αποκάλυψε τη σημαντική παρουσία πλαστικού στο εμφιαλωμένο νερό, τα μικροσκοπικά σωματίδια, όμως, ανιχνεύονται και στο πόσιμο νερό που διοχετεύεται μέσω του δικτύου ύδρευσης στις κατοικίες, με αποτέλεσμα τα νανοσωματίδια να εισχωρούν στον οργανισμό φτάνοντας σε πνεύμονες, καρδιά, έντερο και εγκέφαλο.
Μπορεί προηγμένα συστήματα φίλτρανσης να εξυπηρετούν σε ένα βαθμό το σκοπό αυτό, ωστόσο οι ειδικοί αναζητούν προσιτές λύσεις για την απομάκρυνσή τους από το νερό για τις αναπτυσσόμενες χώρες ή τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology Letters ο τρόπος είναι πολύ πιο απλός, καθημερινός και μπορεί να εφαρμοστεί από όλους.
Από την έρευνα προκύπτει ότι αρκούν μόλις πέντε λεπτά βρασμού του νερού για να μειωθεί η ποσότητα μικροπλαστικών σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 80%.
Όπως αναφέρει η μελέτη τα νανοσωματίδια και μικροπλαστικά (NMPs) του νερού της βρύσης που διαφεύγουν από τα κεντρικά συστήματα επεξεργασίας νερού προκαλούν αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία, επειδή ενέχουν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.
Η κατανάλωση βρασμένου νερού, μια αρχαία παράδοση σε ορισμένες ασιατικές χώρες, εικάζεται ότι είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ο βρασμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση ορισμένων χημικών ουσιών και των περισσότερων βιολογικών ουσιών.
Η διαδικασία βρασμού του σκληρού νερού μπορεί να αφαιρέσει τουλάχιστον το 80% των σωματιδίων πολυστερίνης, πολυαιθυλενίου και πολυπροπυλενίου μεγέθους μεταξύ 0,1 και 150 μm.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα νερού βρύσης από την Γκουανγκζού της Κίνας, προσθέτοντας σε αυτά διαφορετικά ποσοστά μικροπλαστικών.
Έβρασαν για πέντε λεπτά το κάθε δείγμα και στη συνέχεια το άφησαν να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
Το βράσιμο σκληρού νερού που είναι πλούσιο σε μέταλλα -όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο- δημιουργεί ένα υπόλειμμα που μοιάζει με κιμωλία, γνωστό ως άλατα ή ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3), το οποίο μπορεί να «παγιδεύσει» τα μικροπλαστικά.
Αυτό το κατάλοιπο στη συνέχεια αφαιρέθηκε από το νερό με ένα συνηθισμένο φίλτρο καφέ ή φίλτρο από ανοξείδωτο χάλυβα, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί το νερό από τα ανεπιθύμητα μικροπλαστικά.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο στο σκληρότερο νερό: Σε δείγματα που είχαν 300 χιλιοστόγραμμα CaCO3, για παράδειγμα, απομακρύνθηκε σχεδόν το 90% των NMPs, ενώ σε πιο μαλακό δείγμα νερού με λιγότερο από 60 mg CaCO3, απομακρύνθηκε περίπου το 25% των NMPs.
«Αυτή η απλή μέθοδος μπορεί να “φιλτράρει” τα σωματίδια από το νερό της βρύσης και έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον άνθρωπο από τη λήψη τους μέσω της κατανάλωσης νερού», επισήμαναν οι ερευνητές.
Μιλώντας στο δίκτυο Healthline η Άνια Μπράντον, μηχανικός περιβάλλοντος και αναπληρώτρια διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ocean Conservancy, τόνισε πως η αποτελεσματικότητα της φίλτρανσης σχετίζεται και με το πόσο σκληρό είναι το νερό, καθώς σε αυτή την περίπτωση περισσότερα νανοσωματίδια και μικροπλαστικά σχηματίζονται και συνεπώς εγκλωβίζονται.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Μπράντον έχει διαπιστωθεί ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται στις περισσότερες αν όχι όλες τις πηγές πόσιμου νερού, με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού να μην είναι σε θέση να τα απομακρύνουν.
Στο ίδιο δίκτυο ο καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη εξήγησε πως ο βρασμός του νερού πριν την κατανάλωση είναι «ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας αρχαίας πολιτιστικής πρακτικής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης» στα μικροπλαστικά.
Πώς τα απομακρύνουμε
Το νερό πρέπει να βράσει σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος. Αφού φτάσει σε σημείο βρασμού, το αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά χωρίς να το ανακινούμε. Τα μικροπλαστικά θα πέσουν στον πυθμένα του σκεύους και στη συνέχεια με ένα φίλτρο μπορούν να απομακρυνθούν μαζί με το κατάλοιπο που σχηματίζεται.
Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτή δεν αποτελεί μαγική λύση, καθώς είμαστε εκτεθειμένοι συνεχώς σε πηγές που περιέχουν μικροπλαστικά και καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση πλαστικών σκευών, μπουκαλιών, ενώ συστήνουν να μην τοποθετούνται πλαστικά δοχεία στο πλυντήριο πιάτων ή στο φούρνο μικροκυμάτων αφού μπορούν να απελευθερωθούν πλαστικά σωματίδια.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Έφτασε η ώρα της εφορίας για τα κρυπτονομίσματα
Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε καλοπληρωμένες δουλειές σε νέα παιδιά στη Δυτική Αττική
Στουρνάρας: Αν δεν υπήρχε το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ