Χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παρατήρηση και τον έλεγχο των αμμοθινών και της ακτογραμμής, των καμένων περιοχών, της παράνομης ρίψης απορριμμάτων, της ροής των ποταμών και της κατάστασης των λατομείων: Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους που τέθηκαν από ειδικούς χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια άσκησης του Εθνικού Συστήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Τοσκάνης στην Ιταλία.
Μετά την πρώτη συνάντηση των ειδικών τον περασμένο Νοέμβριο στην Εμίλια Ρομάνια, έδωσαν ραντεβού στην Τοσκάνη, και συγκεκριμένα στο παράκτιο Σαν Ροσόρε στην Πίζα, τα όρη Μόντι Πιζάνι και σε εγκαταλελειμμένα λατομεία στην περιοχή Μονσουμάνο Τέρμε της Πιστόια.
Σκοπός της άσκησης ήταν να καταστεί αποτελεσματικότερη η περιβαλλοντική προστασία μέσω της χρήσης drones, τα οποία μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένα σε εθνικό επίπεδο αλλά είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα πρότυπο με κοινά μεθοδολογικά πρωτόκολλα.
Όπως εξήγησε ο περιφερειακός σύμβουλος για τις ψηφιακές υποδομές της Τοσκάνης, Στέφανο Τσούφο, «είναι σημαντικό οι διαδικασίες λειτουργίας να είναι ίδιες σε όλες τις περιφέρειες και τα δεδομένα που συλλέγονται συγκρίσιμα».
Ο Τσούφο πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρωτοποριακή τεχνολογική υποστήριξη της Τοσκάνης, με την περιφέρεια να εστιάζει στα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από τη καταγραφή των drones, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για τη χρήση drones και από άλλες περιοχές. Εξάλλου, όπως τόνισε «οι τεχνικές παρατήρησης της γης στο πλαίσιο των δράσεων των περιβαλλοντικών υπηρεσιών αποτελούν σημαντική βελτίωση της ικανότητας παρακολούθησης, ελέγχου και έρευνας του περιβάλλοντος».
Η περιφέρεια της Τοσκάνης διέθεσε στις τοπικές αρχές την πλατφόρμα, «3D data», που συλλέγει και χρησιμοποιεί τα δεδομένα τα οποία καταγράφονται από τα drones για την παρατήρηση και τον έλεγχο της περιοχής.
Το υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας των πληροφοριών που συγκεντρώνονται, η ευελιξία και το συγκρατημένο κόστος αποτελούν πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής, ενώ σημαντική είναι και η ασφάλεια ιδίως σε δυσπρόσιτα περιβάλλοντα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση περιοχών, τον έλεγχο ποιότητας της επιφάνειας των υδάτων και του αέρα, τον εντοπισμό παραβάσεων και την παράνομη απόρριψη αποβλήτων.
Άλλωστε, τα drones μπορούν να πετάξουν πάνω από μεγάλες εκτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταγράφοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υγεία του περιβάλλοντος που λειτουργούν ως απαραίτητα εργαλεία για τους ειδικούς, οι οποίοι μελετούν τρόπους για την προστασία του οικοσυστήματος.
Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν σε σημεία απομακρυσμένα ή επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως δάση, ποτάμια ή βουνά, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό απειλούμενων ζωικών ειδών.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Cenergy Holdings: Η «δεύτερη ζωή» για το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα (pics)
Ιουλία Τσέτη: «Χωρίς ανατροπές δεν πάει μπροστά ο κόσμος…»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ