Είναι μόλις τεσσάρων ετών, όμως, αυτό δεν την εμπόδισε να εκπληρώσει το όνειρό της -και αυτό πολλών ακόμα αναβατών σε όλο τον κόσμο- κατακτώντας το Έβερεστ.
Η μικρή Ζάρα από την Τσεχία, μαζί με τον 7χρονο αδελφό της, Σάσα, και τον πατέρα της Ντέιβιντ Σίφρα, διένυσε περισσότερα από 270 χλμ. σε υψομετρική διαφορά 20.000 μέτρων και με θερμοκρασίες που έπεσαν ακόμα και στους -25 βαθμούς Κελσίου.
Η Ζάρα μπήκε στην ιστορία καταρρίπτοντας το ρεκόρ του νεότερου αναβάτη που έφτασε στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ σε υψόμετρο 5.300 μέτρων.
Σκληρή προετοιμασία
Η μικρή που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Μαλαισία, ακολούθησε σκληρή προετοιμασία πριν το τολμηρό εγχείρημα της ανάβασης της ψηλότερης κορυφής της οροσειράς των Ιμαλαίων σε υψόμετρο 8.848 μέτρων στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας.
Περπατούσε καθημερινά για 5-10 χλμ. σε υψόμετρο 300-600 μέτρων και συνολικά μέσα στο 2023 διένυσε 2.200 χλμ. στην ζούγκλα της Μαλαισίας, ώστε να είναι έτοιμη σωματικά και πνευματικά για την αποστολή της. Επιπλέον, όπως εξηγεί ο πατέρας της, δεν κάνει μπάνιο με ζεστό νερό για να αντέχει τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής.
«Η Ζάρα δεν κάνει ποτέ μπάνιο με ζεστό νερό. Αντιθέτως, προσθέτει πάγο, για αυτό πιθανώς το κρύο δεν της προκάλεσε πρόβλημα. κατά τη διάρκεια της ανάβασης δεν υπήρξαν προβλήματα, χάρη στην πολύ καλή φυσική κατάστασή της. Η Ζάρα κατάφερε ακόμα και να προσπεράσει εκατοντάδες άλλων πεζοπόρων με λίγες εξαιρέσεις», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram ο αδερφός της.
Η ανάβαση σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου με τη Ζάρα να κατακτά τη λεγόμενη EBC βάση, με την οικογένεια από και προς το σημείο να έχει διανύσει 270 χλμ.
Ο αδελφός της έγραψε στη σελίδα του στο Instagram: «7 Ιανουαρίου 2024, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Η Ζάρα, 4 ετών και 5 μηνών, έφτασε στον καταυλισμό βάσης στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ (EBC) σε υψόμετρο 5,300 μ. την 1η Ιανουαρίου 2024, έπειτα από πορεία περίπου 170 χλμ. από το χωριό Τζίρι, χωρίς καμία βοήθεια. Έγινε έτσι το νεότερο κορίτσι στον κόσμο που το κατάφερε ποτέ! Οι συνθήκες και ο καιρός είναι χειμωνιάτικος, με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν. Στον καταυλισμό βάσης την 1η Ιανουαρίου, η θερμοκρασία ήταν -20 με -25 βαθμούς Κελσίου. Στο πλαίσιο της ανάβασης, η Ζάρα ανέβηκε σε αρκετές κορυφές ύψους 5.000 μέτρων. Δεν υπήρξαν προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η προσαρμογή της ήταν πολύ καλύτερη από το μέσο όρο και η μικρή Ζάρα, χάρη στην πολύ καλή φυσική της κατάσταση, προσπέρασε ακόμη και εκατοντάδες άλλους πεζοπόρους, οι οποίοι, άλλωστε, στη συντριπτική τους πλειονότητα ξεκίνησαν την ανάβαση από το αεροδρόμιο της Λούκλα. Αξίζει να πούμε ότι οι υπηρεσίες στους ξενώνες είναι πολύ περιορισμένες, δεν υπάρχει θέρμανση και μερικές φορές η θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια ήταν ακόμη και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου».
Ο Σάσα συνεχίζει στην ανάρτησή του: «Πώς είναι δυνατόν ένα τετράχρονο κορίτσι να μπορεί να αντιμετωπίσει σωματικά και ψυχικά κάτι τέτοιο; Από πολύ μικρή ηλικία, ακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι γονείς της έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων της, ακολουθώντας το πρότυπο των αυτόχθονων φυλών. Συγκεκριμένα, η μικρή Ζάρα περπατούσε 5-10 χιλιόμετρα κάθε μέρα στις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες της ζούγκλας της Μαλαισίας, για να προσεγγίσει το σχολείο της».
Η μικρή Ζάρα με καταγωγή από την Τσεχία και τον Καναδά, μιλάει ήδη τρεις γλώσσες -τσεχικά, κινεζικά και αγγλικά.
Ταξιδιώτης από πέντε μηνών
Αλλά και ο 7χρονος Σάσα είναι πολύ δραστήριος με τον ίδιο να παρουσιάζει τον εαυτό του ως «τον νεότερο Τσέχο ταξιδιώτη», αφού έχει ταξιδέψει σε 40 χώρες ξεκινώντας σε ηλικία μόλις πέντε εβδομάδων.
«Όταν ήμουν πέντε εβδομάδων, συνάντησα μια μαμά αρκούδα με το παιδί της στη Σουηδία. Στάθηκα για πρώτη φορά στα πόδια μου γοητευμένος από την ομορφιά του Ροζ Τζαμιού στο Σιράζ του Ιράν. Όταν ήμουν σχεδόν ενός έτους, άρχισα να τρέχω, μόλις είδα ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ. Σε ηλικία 13 μηνών ανέβηκα στη σέλα ενός ποδηλάτου. Ταξίδεψα στο Θιβέτ με αυτό το ποδήλατο. Φυσικά, το πιο δύσκολο ταξίδι ήταν αυτό. Έμαθα πολλά στην πορεία και μπορώ να μοιραστώ μαζί σας όσα είδα! Γιατί να κάθεσαι στο σπίτι; Αν μπορώ να πάω εγώ, ο καθένας μπορεί!», γράφει ο μικρός ταξιδιώτης.
Το 2023 μία 5χρονη Ινδή είχε καταρρίψει το ρεκόρ
Πριν την 4χρονη, το ρεκόρ κατέρριψε το 2023 η 5χρονη Ινδή Πρίσα Λόκες Νικατζού από την πόλη Τάνε στη Μαχαράστρα της Ινδίας, η οποία μαζί με τον πατέρα της Λοκές Νικατζού έφτασε στο Base Camp του Έβερεστ.
Η μικρή Πρίσα προετοιμάστηκε περπατώντας 8-9 χλμ. καθημερινά, παρακολουθώντας μαθήματα αεροβικής και κάνοντας αναρρίχηση σε τοίχο του σπιτιού της, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of India.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η μικρή επιτυγχάνει ανάλογα κατορθώματα, αφού το 2021 ανέβηκε την υψηλότερη κορυφή της Μαχαράστρα, Καλσουμπάι.
«Η κόρη μου Πρίσα Λόκες Νικατζού, αγαπάει την πεζοπορία και πραγματοποίησε πολλές διαδρομές. Πρόσφατα, στις 31 Οκτωβρίου 2021, για πρώτη φορά, επιχείρησε και τα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή Καλσουμπάι, την υψηλότερη κορυφή της Μαχαράστρα. Από όσα γνωρίζουμε, μπορεί να είναι το νεότερο κορίτσι που ανέβηκε στην κορυφή Καλσουμπάι», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πατέρας της.
Η μικρή Πρίσα φωτογραφήθηκε από τον πατέρα της κρατώντας ένα μπλε πλακάτ, στο οποίο έγραφε: «Αν ενθαρρύνετε τα κορίτσια μπορούν να αποδείξουν τις δυνάμεις τους και να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου. Δώστε στα κορίτσια ένα καλό ξεκίνημα».
Σε συνέντευξή της η μικρή αποκάλυψε ότι άρχισε την πεζοπορία στην τρυφερή ηλικία των δύο ετών με τον γυμναστή πατέρα της.
Ο συνωστισμός και οι νεκροί
Ανεξάρτητα από την ηλικία του ορειβάτη, η πεζοπορία στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου -ακόμα και για το base camp- καταπονεί το σώμα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και θάνατο, εξαιτίας του υψομέτρου, με συμπτώματα να παρουσιάζονται τις πρώτες 6-24 ώρες.
Αν οι ορειβάτες θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, πρέπει να αψηφήσουν τη γνωστή ως «ζώνη θανάτου». Στο σημείο αυτό το οξυγόνο είναι τόσο λίγο που το σώμα αρχίζει να «σβήνει» λεπτό προς λεπτό και κύτταρο προς κύτταρο.
Στη «ζώνη θανάτου» ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες των ορειβατών στερούνται οξυγόνου κι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται.
«Το σώμα καταρρέει και ουσιαστικά πεθαίνει. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο», είχε δηλώσει στο Business Insider το 2019 η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας της Άσκησης και της Υγείας, Σόνα Μπερκ που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2005.
Παρά τους κινδύνους, πολλοί είναι οι ορειβάτες που πιστεύουν ότι θα κατακτήσουν την κορυφή και αψηφώντας τους κινδύνους ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι.
Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, αναγκάζονται να περάσουν δίπλα από τα άψυχα σώματα άλλων ορειβατών που πέθαναν κατά την αναρρίχησή τους και πλέον λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για τους υπόλοιπους τολμηρούς αναβάτες.
Το 2019 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με πολλούς να αντιδρούν για την έλλειψη μέτρων προστασίας, αλλά και ελέγχου της φυσικής κατάστασης των ορειβατών.
Την ίδια χρονιά, αίσθηση είχε προκαλέσει λήψη που αποτύπωνε δεκάδες ανθρώπων να περπατούν στο Έβερεστ δίπλα σε μία σορό.
Ο συνωστισμός αποτελεί συχνό φαινόμενο, με πολλούς από τους αναβάτες να περιμένουν ακόμα και μιάμιση ώρα για να φτάσουν στην κορυφή.
Μάλιστα, με την υπερθέρμανση του πλανήτη και το χιόνι που λιώνει αποκαλύπτονται σιγά-σιγά τα πτώματα από αποστολές που πραγματοποιήθηκαν πριν πολλά χρόνια.
Photo: Instagram/sasha.jede
Διαβάστε ακόμη
Αλλάζουν όλα στα τεκμήρια διαβίωσης – Έρχεται επανεξέταση και «κούρεμα»
Ρεύμα: Συζητήσεις ΔΕΗ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης
Χαλυβουργία Ελλάδος: Ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης που δίνει «ανάσα» στον Όμιλο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ