Αυξημένη διείσδυση σε έργα αποθήκευσης ενέργειας εντός και εκτός Ελλάδας, σχεδιάζει ο τομέας της M Renewables, που αποτελεί τον πράσινο ενεργειακό πυλώνα της Μetlen Energy Of Metals στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μονάδων Αποθήκευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ραντάρ της εταιρείας βρίσκονται διαγωνισμοί ΑΠΕ και storage στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην αγορά της Γερμανίας που αποτελεί μια ώριμη αγορά που έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο διεθνή βηματισμό της εταιρείας.

Στην χώρα μας η Metlen σχεδιάζει να αναπτύξει μέχρι το 2030, συνολικά 2,7 GW σε έργα ΑΠΕ από τα οποία τα 600-700 MW θα είναι σε αποθήκευση ενέργειας (standalone και υβριδικά), τα 1,3 GW σε φωτοβολταϊκά, και τα 600-700 MW αιολικά. Η εταιρεία ήδη έχει κερδίσει ένα διαγωνισμό αποθήκευσης για έργο 50MW, που θα είναι έτοιμο στο τρίτο τρίμηνο του 2025, στα αιολικά διαθέτει 237 MW σε ώριμη αδειοδότηση και 150 MW σε φ/β σε λειτουργία και επιπλέον 800 MW σε φάση κατασκευής. Οι άδειες που διαθέτει σε standalone μπαταρίες ανέρχονται στα 1,2 GW.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης της εταιρείας, 2,8 GWh είναι υπό ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ιταλία. Η εταιρεία έχει ήδη παραδώσει έργα αποθήκευσης  πάνω από 700MWh, ενώ επιπλέον 750MWh είναι υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πουέρτο Ρίκο, την Τυνησία, τη Νιγηρία και την Ελλάδα.

Ο όμιλος κατασκευάζει έργα και στις 5 ηπείρους: Στην Ευρώπη, σε Βουλγαρία, Ελλάδα Πορτογαλία, Κροατία Ιρλανδία Ρουμανία Κύπρος Ιταλία Ισπανία Γαλλία Πολωνία Ην. Βασίλειο. Στην Ασία, σε Ινδία Ν. Κορέα Καζακστάν Τουρκία Ουζμπεκιστάν, στην Αφρική σε Νιγηρία Τυνησία Ουγκάντα και στην Αμερική σε Καναδά Χιλή Πουέρτο Ρίκο και τέλος στην Αυστραλία.

Ο ρόλος της αποθήκευσης

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναγκαίας πράσινης μετάβασης, παρατηρείται συνεχής και αυξανόμενη διείσδυσης εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Η παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταικών είναι κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και επιπλέον, η διείσδυση των φωτοβολταικών στο δίκτυο, η οποία δε συμβαδίζει με τις ανάγκες της κατανάλωσης, όλο και αυξάνεται.

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν την ανάγκη για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς αλλά και την αποθήκευση της ενέργειας όταν υπάρχει υπερπαραγωγή. Έτσι επιτυγχάνεται η αποφυγή υπερφόρτωσης ή πτώσης της τάσης αλλά και μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρική ενέργειας

Σήμερα υπάρχουν αρκετά είδη Αποθήκευσης Ενέργειας με χρήση διαφορετικών μέσων αποθήκευσης και χρήση διαφορετικών μορφών ενέργειας που χρησιμοποιείται από το αποθηκευτικό μέσο. Μεταξύ αυτών είναι:

1. Συστήματα που χρησιμοποιούν Μηχανικές τεχνολογίες, όπως η Αντλησιοταμίευση, οι Μηχανές συμπίεσης αέρα και αποθήκευση περιστροφικής ενέργειας (Flywheels).

2. Συστήματα Ηλεκτροχημικές τεχνολογίες, όπως οι Μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι Μπαταρίες ροής και οι Μπαταρίες νάτριου-θείου.

3. Συστήματα που χρησιμοποιούν Θερμικές τεχνολογίες, όπως Αποθήκευση θερμότητας σε αλάτι.

4. Συστήματα που χρησιμοποιούν Χημικές τεχνολογίες, όπως το Υδρογόνο (αποθήκευση σε συμπιεσμένη ή υγρή μορφή), ή άλλα Συνθετικά καύσιμα (π.χ., μεθανόλη, αμμωνία).

5. Συστήματα που χρησιμοποιούν Μαγνητικές τεχνολογίες, όπως η Υπεραγώγιμη αποθήκευση ενέργειας μαγνητικού πεδίου

Η κάθε μία από τις παραπάνω τεχνολογίες, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με την απαιτούμενη εφαρμογή. Οι πιο ώριμες και συνηθισμένες τεχνολογίες που εμφανίζονται στην αγορά είναι αυτή της Αντλησιοταμίευσης και αυτή των μπαταριών λιθίου.

Διαβάστε ακόμη 

Τακτοποιήσεις για 15.000 ακίνητα των servicers και των τραπεζών

Πλειστηριασμοί: Το «καταραμένο» οικόπεδο των Λαϊνόπουλων και το ξεχασμένο «φιλέτο» της οικογένειας Κούτλα (pics)

Αλέξανδρος Κουδουνάς (IWG): Ετοιμάζουμε τρία νέα «ξενοδοχεία – γραφεία» στην Αττική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα