search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Meta: Μία μέλισσα ανατρέπει τα σχέδια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Στόχος ήταν η δημιουργία κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης - Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο άλλης συμφωνίας στο μέλλον

Γιατί είναι πολύτιμες οι μέλισσες; Η συντομότερη απάντηση είναι η επικονίαση. Δίχως τις μέλισσες – και άλλους επικονιαστές – τα φυτά δε θα μπορούσαν να γονιμοποιηθούν, επομένως πολλά από τα προϊόντα απαραίτητα για τη διατροφή των ανθρώπων δε θα υπήρχαν.

Η πιο σύνθετη, όμως, αφορά στην προστασία του οικοσυστήματος από την τεχνητή νοημοσύνη, την πυρηνική ενέργεια και τον… Μαρκ Ζάκερμπερκ.

Πώς, όμως, μία μικρή μέλισσα μπορεί να διαδραματίσει έναν τόσο σημαντικό ρόλο; Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο ιδρυτής του Facebook επρόκειτο να συνάψει συμφωνία με φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας για την παροχή ενέργειας σε ένα νέο κέντρο δεδομένων της Meta για τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς εκπομπές, που επρόκειτο να κατασκευαστεί.

Εντούτοις, τα σχέδιά του ανατράπηκαν όταν στην περιοχή όπου σχεδιαζόταν η ανέγερση του κέντρου εντοπίστηκε σπάνιο είδος μέλισσας, πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων περιβαλλοντικών και ρυθμιστικών ζητημάτων που προέκυψαν.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε στους συνεργάτες του ότι η ανακάλυψη αυτού του είδους μέλισσας θα εμπόδιζε τη δημιουργία του κέντρου, καθώς ο κανονισμός των ΗΠΑ για το περιβάλλον προστατεύει τα απειλούμενα είδη.

Παρά το εμπόδιο, η Meta δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συμφωνία με άλλους φορείς για την παροχή ενέργειας χωρίς άνθρακα στο μέλλον, αφού η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας που απαιτείται για την τεχνητή νοημοσύνη πιέζει τους τεχνολογικούς γίγαντες που καλούνται να βρουν άμεσα λύσεις.

Δεν είναι λίγοι όσοι στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων τους, με την Microsoft να ανακοινώνει 20ετή συμφωνία για την επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο Three Mile Island της Πενσιλβανία, ενώ η Amazon κατέβαλε 650 εκατ. δολάρια για να εγκαταστήσει κέντρο δεδομένων δίπλα στον έκτο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό των ΗΠΑ, το Susquehanna Steam Electric, και αυτός στην Πενσιλβανία.

Επομένως, η Meta με τη σειρά της φιλοδοξεί σε ανάλογη συμφωνία, ώστε να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες της για την ΑΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για κάθε ερώτημα σε εφαρμογές όπως το ChatGPT, καταναλώνεται ενέργεια από 100 έως 1000 βατώρες, ποσότητα που εξαρτάται από την αποδοτικότητα του κέντρου δεδομένων και το μοντέλο που χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με το Forbes συγκεκριμένα το ChatGPT καταναλώνει πάνω από μισό εκατ. κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα, ενέργεια σχεδόν ίση με αυτή που δαπανάται από 180.000 νοικοκυριά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, για μία απλή συνομιλία στο ChatGPT καταναλώνονται περίπου 50 ml. νερού ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα πλαστικό μπουκάλι.

Όπως αναφέρει το Forbes η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας δυνητικά τις 85-134 Τεραβάτ ετησίως έως το 2027.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πόσοι θα τα χάσουν από τα περιουσιακά κριτήρια

Ιρλανδία: Προϋπολογισμό-«δώρο» σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές (πίνακες)

Οι χαμένοι «θησαυροί» των βυθών: Τι συμβαίνει στους ωκεανούς με τα χιλιάδες χαμένα εμπορευματοκιβώτια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version