Την παρουσία της στην ελληνική ενεργειακή αγορά φιλοδοξεί να ενισχύσει η MET Group. Ο πολυσχιδής ενεργειακός όμιλος, που ελέγχεται από την MET Holding AG με έδρα στην Ελβετία, έκανε την είσοδό του στη χώρα μας προ τετραετίας αρχικά μέσω της εγγραφής της εταιρείας “MET Energy Trading Bulgaria EAD” στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ «υπό την ιδιότητα της ως νομικό πρόσωπο το οποίο προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά φυσικού αερίου». Πράγματι η ΜΕΤ Energy τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα περιλαμβάνεται στους δραστήριους «πελάτες» της Ρεβυθούσας, εισάγοντας σχεδόν κάθε μήνα ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου τις οποίες στη συνέχεια εμπορεύεται εντός και κυρίως εκτός συνόρων.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020 ο όμιλος μέσω της MET Holding AG έδωσε το «παρών» ανάμεσα στους εννέα μνηστήρες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πέρασε μαζί με άλλους έξι ομίλους και κοινοπραξίες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Αν και ο εν λόγω διαγωνισμός δεν προχώρησε ο όμιλος έδειξε με αυτό τον τρόπο ότι διαθέτει αυξημένο ενδιαφέρον και ευρύτερα σχέδια για την ελληνική αγορά.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2020, μετά την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της MET Energy Trading Bulgaria EAD.
Η είσοδος στην εμπορία ρεύματος
Πέραν αυτών, τον Φεβρουάριο του 2022 ο αυστριακός βραχίονας της MET Austria Energy Trade GmbH υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW. Ακολούθησε μια πλούσια «επιστολογραφία» καθώς η Ρυθμιστική Αρχή ζήτησε την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, διαδικασία που διήρκεσε μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2023, με την αποστολή και των τελευταίων συμπληρωματικών εγγράφων από την εταιρεία.
Κατόπιν αυτών, η ΡΑΑΕΥ στις 31 Αυγούστου 2023 αποφάσισε τη χορήγηση άδειας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 100 MW με χρονική διάρκεια 20 ετών, στην MET Austria Energy Trade GmbH. Έτσι, η MET Group εισέρχεται πλέον και στο πεδίο της εγχώριας αγοράς ρεύματος…
Εκτόξευση των επιδόσεων
Η MET Group περιγράφεται ως μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, με βασικές δραστηριότητες στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, που επικεντρώνεται στη χονδρική, το εμπόριο και τις πωλήσεις commodities, καθώς και σε ενεργειακές υποδομές και βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία.
Διαθέτει παρουσία σε 14 ευρωπαϊκές χώρες και δραστηριοποιείται άμεσα και έμμεσα σε 30 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και σε 22 international trading hubs, ενώ ο τζίρος της εκτοξεύθηκε από τα 11,2 δισ. ευρώ το 2020 σε 41,5 δις ευρώ το 2022. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς διαχειρίστηκε 109 bcm φυσικού αερίου και 67 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ διαθέτει σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 395 MW καθώς και άλλα 500 MW υπό ανάπτυξη.
Οι δραστηριότητες του ομίλου ξεκίνησαν στην Ουγγαρία το 2007, εστιάζοντας στον τομέα χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.
Το 2014, εξαγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Dunamenti στην Ουγγαρία, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και τέσσερα χρόνια μετά μετατράπηκε σε εταιρεία διαχείρισης. Το 2020, η Keppel Infrastructure απέκτησε μερίδιο 20% και οι δύο πλευρές συνήψαν στρατηγική συνεργασία για την από κοινού διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.
Το 2022, η Keppel Infrastructure εκχώρησε μερίδιο 10% στον Benjamin Lakatos, Διευθύνοντα Σύμβουλο του MET Group, και επανεπένδυσε τα έσοδα στην Keppel MET Renewables AG, μια κοινοπραξία που επενδύει σε ΑΠΕ στη Δυτική Ευρώπη. Εντός του 2023 η MET Group άνοιξε θυγατρικό βραχίονα στη Σιγκαπούρη. Η MET Asia, που ανήκει κατά 90% στη MET Group και κατά 10% στην Keppel, θα επεκτείνει την επιχειρηματική εμβέλεια της MET στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εστιάζοντας στην εμπορία LNG. Επίσης, τον Ιούλιο φέτος η MET Group ανακοίνωσε την είσοδό της στη γαλλική αγορά μέσω της θυγατρικής της MET France με έδρα τη Λυών.
Ο άνθρωπος- «κλειδί»
Κεντρικό πρόσωπο της MET Group είναι ο Ούγγρος Benjamin Lakatos που έχει διαγράψει ένα εντυπωσιακό success story. Ο Lakatos, μετά τις σπουδές του στα οικονομικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, παίζοντας ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο. Όλα αυτά μέχρι το 2001 που μπήκε στην κρατική πετρελαϊκή της Ουγγαρίας MOL, στο τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών όπου αναρριχήθηκε γρήγορα στη θέση του αντιπροέδρου της MOL Upstream Acquisitions. Με την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς άδραξε τη μεγάλη ευκαιρία και προχώρησε στην ίδρυση της ΜΕΤ, με τη συμμετοχή (40%) της MOL και άλλων επενδυτών. Το Μάϊο του 2018, όμως, ο Lakatos, με «όχημα» τη MET Capital Partners και με χρηματοδότηση από την ING Bank, εξαγόρασε τα ποσοστά της MOL και της WISD Holding, αποκτώντας το 80% της ΜΕΤ Group.
Στη συνέχεια κατάφερε να εισέλθει σε αρκετές ακόμη αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.
Ο βραχίονας της MET Energy Trading Bulgaria EAD, με τον οποίο εισήλθε αρχικά στη χώρα μας, ιδρύθηκε το 2017 και είναι από πιο ισχυρούς του ομίλου καθώς «εκπροσωπεί» τη ΜΕΤ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εστιάζοντας στην αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη λιανική και χονδρεμπορική αγορά της περιοχής μέσω διασυνοριακών συναλλαγών.
Παράλληλα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία ο Lakatos διαβλέπει ότι οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε energy hub της ευρύτερης περιοχής, ποντάροντας πλέον και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη
Προβλέψεις ΔΝΤ: «Πόλεμος» για την πραγματική οικονομία και το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ