Σημαντικός είναι ο κίνδυνος να βυθιστεί κάτω από το νερό της θάλασσας η Δήλος, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, εντός του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης. Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε για τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας, με πολλά σημεία να κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.
Μάλιστα, η Δήλος όπως και άλλες περιοχές έχουν υποστεί δομικές ζημιές, σύμφωνα με τη μελέτη του Enes Zengin, από το Τμήμα Πολεοδομικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Dumbupinar της Τουρκίας. Τα στοιχεία αναλύθηκαν στην Τεχνική Έκθεση του 2022 της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών των ΗΠΑ, σχετικά με την αύξηση της στάθμη της θάλασσας.
Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2100 αναμένεται η στάθμη να αυξηθεί κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. Εκτός της Δήλου, συνολικά απειλούνται 150 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικές δομές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που κατέγραψε το Copernicus Sentinel-2 στις 5 Ιανουαρίου 2024, όπου φαίνονται οι ζημιές που έχει υποστεί η Δήλος από την άνοδο της θάλασσας. Επιπλέον, η μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορούν να επηρεάσουν τη χημική σύνθεση συγκεκριμένων υλικών, τα οποία εντοπίζονται στα μνημεία.
Στη μελέτη για τις περιοχές που απειλούνται εξετάστηκε το επίπεδο κινδύνου για 464 ιστορικές τοποθεσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις 34 να βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο, τις 21 σε υψηλό και τις 25 σε μέτριο.
Στην Ελλάδα, σε «υψηλό κίνδυνο» είναι το Σίσι της Κρήτης, το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο και οι παραθαλάσσιες περιοχές στη Λοκρίδα. Από εκεί και πέρα, ακόμα 20 τοποθεσίες είναι στο ίδιο επίπεδο κινδύνου. Βέβαια, σε περίπτωση που η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά 3 μέτρα, τότε θα κινδυνέψουν ακόμα περισσότερες περιοχές.
Διαβάστε ακόμη
Κορρές: Η «επίπονη» αναδιάρθρωση και οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες
Η ΕΚΤ πατάει γκάζι στη νομισματική χαλάρωση με back-to-back μειώσεις επιτοκίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα