Πέντε θαλασσοπούλια προστέθηκαν στην Κόκκινη Λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα πτηνά που απειλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης τροφής.

Τα νέα πουλιά που εντάχθηκαν στον κατάλογο με τα είδη των οποίων η διατήρηση εμπνέει μεγάλη ανησυχία είναι το αρκτικό γλαρόνι (Sterna paradisaea), ο κοινός γλάρος, το μικρό θαλασσοπούλι Hydrobates leucorhous, το μεγάλο σκούα ή ληστόγλαρος, ο μεγάλος γλάρος (Larus marinus) ή βασιλιάς των γλάρων.

Όπως αναφέρει το BBC στη Μεγάλη Βρετανία ιστορικά πλήθαιναν οι αποικίες θαλάσσιων πτηνών σε παράκτιες περιοχές. Εντούτοις, ο πληθυσμός διαφόρων ειδών μειώνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης τροφής, με την Βασιλική Ένωση για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) να καλεί για άμεση δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση «αυτής της δεινής κατάστασης».

Η διευθύντρια της ένωσης, Κέιτι-τζο Λάξτον δήλωσε «σοκαρισμένη» για τον «τεράστιο αριθμό των ειδών πτηνών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κόκκινη Λίστα».

Επισημαίνεται, πως από τα 26 θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στις ακτές και τα νησιά του Ηνωμένου Βασιλείου, τα 10 είναι ενταγμένα τώρα στη λίστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Birds.

Ανάμεσα στα αίτια που έχουν οδηγήσει στη μείωση των πληθυσμών τους, συγκαταλέγεται η περιβαλλοντική κρίση, οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παράκτιες περιοχές, καθώς κι η απώλεια των οικοτόπων τους.

Αυτά τα τελευταία αποτελέσματα προστέθηκαν στην ανασκόπηση Birds of Conservation Concern που δημοσιεύτηκε το 2021 και καταγράφουν ότι από τα 245 είδη πουλιών που απαντώνται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 73 (30%) εμφανίζονται πλέον στην Κόκκινη Λίστα.

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι οι κοινοί γλάροι και η συγγενική ρίσσα (Rissa) έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%, με τον Ντον Μπάλμερ, επικεφαλής έρευνας του Βρετανικού Ιδρύματος Ορνιθολογίας, να δηλώνει: «Θα πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά για αυτό, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πραγματικά σημαντικό για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πτηνών».

Η Λάξτον κρίνει απαραίτητη, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική διατήρησης των θαλάσσιων πτηνών για την προστασία τους, τη βελτίωση του δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για τα θαλασσοπούλια, τον καλύτερο σχεδιασμό ώστε να περιληφθούν και άλλα σημαντικά σημεία όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο τα πτηνά και την καλύτερη διαχείριση της αλιείας ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε τροφή για όλα τα είδη.

Ο Ντέβιντ Νόμπλ από το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Θαλάσσιων Πτηνών (BTO/JNCC) χαρακτήρισε τα θαλασσοπούλια «εμβληματικά» και εξήγησε ότι αναζητούν τροφή στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας και αναπαράγονται σε αποικίες σε βραχώδεις περιοχές. Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς τους εξαιτίας της «μείωσης των πηγών τροφής που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση, από αρπακτικά και τη γρίπη των πτηνών έχουν οδηγήσει σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στους αριθμούς». Επομένως, είναι σημαντική η συνέχιση της παρατήρησης, από εθελοντές καθώς και από επαγγελματίες, ώστε να καταγραφούν τα απαραίτητα στοιχεία για τον αντίκτυπο των συνεπειών στον πληθυσμό τους.

Εξάλλου, όπως τονίζουν οι ειδικοί με αυτόν τον τρόπο δεν προστατεύονται μόνο τα πτηνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε όλο τον κόσμο, αφού ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται πουλιά που μεταναστεύουν, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον η πιθανότητα να εξαφανιστούν κάποια εξ αυτών.

Photo: Commons.wikimedia/ Jamumiwa