«Μεγάλη Εβδομάδα» και για τις τιμές του ρεύματος αποδεικνύεται αυτή που διανύουμε, καθώς η χώρα μας παραμένει στην κορυφή πανευρωπαϊκά. Έτσι και για σήμερα η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στην Ευρώπη στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, στα 296,6 ευρώ/MWh, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώθηκε στα… υψίπεδα των 349,9 ευρώ/MWh και η ελάχιστη στα 218 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, σήμερα πρώτο είναι το φυσικό αέριο με 30,8%, οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 29,6%, καταγράφοντας σαφή μείωση έναντι του προηγούμενου διημέρου που κινήθηκαν στο 40%, οι εισαγωγές βρίσκονται στο 28,3%, ενώ ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά κινούνται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, με 3,3% και 2,9% αντίστοιχα.
Στην κατάταξη των ακριβότερων τιμών την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία 245,2 ευρώ/MWh, η Σερβία με 211,3 ευρώ/MWh και η Ουγγαρία με 209,8 ευρώ/MWh, ενώ σε παρόμοιες τιμές κινούνται η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Αν και αυτό το «σπριντ» των τιμών χονδρικής έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, λόγω της ενεργειακής κρίσης και στη συνέχεια της αβεβαιότητας που προκαλεί στην αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι γεγονός ότι η παρουσία της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις διαρκεί τουλάχιστον μια εβδομάδα. Για παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη 12 Απριλίου η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 276 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη στα 367 ευρώ και την ελάχιστη στα 208 ευρώ.
Ασφαλώς δεν πρόκειται για εθνικό, αλλά για πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο εν μέρει αποδίδεται στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, αυτή δεν αντικατοπτρίζεται και στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι η ελληνική τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα, που σημαίνει ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές αποτυπώνονται ετεροχρονισμένα. Ασφαλώς, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι χωρίς την αυξημένη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα οι τιμές θα είχαν εκτοξευθεί σε…αθέατα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις με το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την βασιμότητα και την αναγκαιότητα της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. ώστε να τεθεί ένας φραγμός.
Καθότι, όμως, οι Βρυξέλλες έχουν επιδείξει βραδύτητα και νωχελικότητα στις όποιες αντιδράσεις τους πολλές φορές, εκτιμάται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, όπως έχει δεσμευθεί ότι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση απουσίας κοινής ευρωπαϊκής στάσης. Κάτι που αναμένεται ότι θα κριθεί στο τέλος Μαΐου.
Διαβάστε ακόμη
Εφοριακοί με κινητά θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων
Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ
ΕΚΕΠ: Τον Μάιο ξανά στο σφυρί το εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο