Ανησυχία προκαλεί η μεγάλη ποσότητα χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα, η οποία εντοπίστηκε σε δείγματα σπέρματος σε γαλλική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Όπως αναφέρει ο Guardian ανιχνεύθηκε γλυφοσάτη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% στα δείγματα της κλινικής, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της χημικής ουσίας στην αναπαραγωγική υγεία.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές γαλλικών ανεπιστημίων και δημοσιεύθηκε στο Ecotoxicology and Environmental Safety τα επίπεδα της ουσίας αυτής ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα στο σπέρμα από ότι στο αίμα των ίδιων ανδρών, κάτι που όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες υποδηλώνει ότι η ουσία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων.
Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει σύνδεση του επιπέδου της γλυφοσάτης με το οξειδωτικό στρες στο σπερματικό πλάσμα, καθώς και επιπτώσεις στο DNA των ανδρών.
Το οξειδωτικό στρες εξηγούν οι ειδικοί θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανδρική γονιμότητα ρυθμίζοντας τη ζωτικότητα και τη λειτουργικότητα των σπερματοζωαρίων.
«Εντοπίσαμε για πρώτη φορά γλυφοσάτη στο ανθρώπινο σπερματικό πλάσμα σε σημαντικές αναλογίες και αποδεικνύουμε ότι η συγκέντρωσή της ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε στο πλάσμα του αίματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο και συνεχίζει ότι οι συγκεντρώσεις οξειδωτικού στρες στο αίμα και στο σπερματικό πλάσμα ήταν σημαντικά υψηλότερες στους άνδρες με γλυφοσάτη στο αίμα και στο σπερματικό πλάσμα.
«Συνολικά, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν αρνητικό αντίκτυπο της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία και πιθανώς στους απογόνους», αναφέρουν οι συντάκτες.
Σύμφωνα με την έρευνα η έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες, όπως τα φυτοφάρμακα, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ανθρώπινης γονιμότητας. Η γλυφοσάτη είναι το κύριο συστατικό των ζιζανιοκτόνων με βάση την Glyphosate (GBHs), τα οποία χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Η χρήση τους για γεωργικούς σκοπούς στην Ευρώπη έχει παραταθεί ως το 2034, ενώ η τοξικότητά τους στον άνθρωπο ακόμα ερευνάται.
Η μελέτη έρχεται τη στιγμή που ερευνητικές ομάδες αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας, με πολλούς από τους ειδικούς να την αποδίδουν, μεταξύ άλλων, στην έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες όπως η χημική ουσία των φυτοφαρμάκων.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα η ουσία αυτή χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών στις ΗΠΑ και το πιο δημοφιλές προϊόν με βάση του τη γλυφοσάτη είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο νομικών και ρυθμιστικών μαχών τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης το 2023 παρατηρήθηκε γονοτοξικότητα σε αγρότες με υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνου στο αίμα τους, υποδηλώνοντας μια συσχέτιση μεταξύ αυτού και του καρκίνου.
Τον Δεκέμβριο, μια ομάδα κορυφαίων ομάδων υπεράσπισης της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να απαγορεύσει το προϊόν, εντούτοις οι υποστηρικτές της κυκλοφορίας του ισχυρίστηκαν ότι ακόμα δεν αποδεικνύεται η τοξικότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρ’όλα αυτά, πολλές είναι οι χώρες που έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τη χρήση του.
Όπως ήταν αναμενόμενο γεωργοί κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά γλυφοσάτης, ενώ αυξημένα επίπεδα παρατηρήθηκαν και σε καπνιστές.
Οι επιστήμονες καλούν τις αρμόδιες αρχές να ορίσουν μέτρα προφύλαξης κατά τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη:
Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια της ρύθμισης οφειλών στην εφορία
ΔΕΗ: Mπίζνες και στα data centers και πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετόχων έως 10%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ