Το αίτημα που υπέβαλλε τον προηγούμενο μήνα η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Στασινόπουλου στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναβάθμιση της μονάδας φυσικού αερίου που προγραμματίζει στην Βοιωτία αλλά και η διερεύνηση από την Elpedison, η νέα μονάδα που σχεδιάζει στην Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει και με υδρογόνο, αποδεικνύουν ότι οι δύο πολλοί ισχυροί όμιλοι της χώρας, από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας, αναζητούν νέο ρόλο στην αγορά ηλεκτρισμού.
Σήμερα, από τις έξι συνολικά άδειες που έχουν χορηγηθεί από τη ΡΑΕ σε μεγάλους ομίλους της χώρας όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζος, η Elpedison (κοινή επένδυση των ΕΛΠΕ και της Edison) αλλά και η εταιρεία Καράτζης, η μόνη που κατασκευάζεται είναι της εταιρείας Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια. Η νέα μονάδα που θεμελιώθηκε πριν ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του Αλουμινίου, προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2021.
Πρόσφατα μάλιστα, στελέχη του ομίλου δήλωσαν ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, θα αυξηθούν περισσότερο από 40% από το 2022, με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου. Όπως αναφέρθηκε, η λειτουργία του θα συμβάλλει κατά μέσο όρο 35%-40% στο EBITDA του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της εταιρείας.
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό της ΕΛΒΑΛ Χαλκόρ, στελέχη της υποστηρίζουν ότι, η εταιρεία θα έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την νέα μονάδα ως τα τέλη του έτους. Το γεγονός όμως ότι έχει αιτηθεί την αναβάθμιση του έργου με αύξηση της αδειοδοτούμενης ισχύος από τα 566 MW στα 651 MW, δείχνει ότι ο σχεδιασμός παραμένει ζωντανός.
Η ισχύς της άδειας είναι για 35 έτη και αφορά μονάδα, η οποία θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της βιομηχανίας στην ΒΙΠΕ Θίσβης στην περιοχή της Βοιωτίας.
Από την πλευρά της, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του ομίλου για το αέριο, αποτελώντας και έναν από τους βασικούς διεκδικητές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της για το μέλλον της σχεδιαζόμενης μονάδας. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί ο χώρος εγκατάστασης και η τεχνολογία, με τα στελέχη της να συναρτούν την τελική επενδυτική απόφαση με την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του Target Model.
Το σχέδιο για νέα μονάδα φυσικού αερίου ωριμάζει και για τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόσφατα εγκρίθηκαν από το υπουργείο οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας ισχύος 665 MW, η οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Οριστικές αποφάσεις για τη τύχη του έργου προβλέπεται να υπάρξουν μέσα στον επόμενο μήνα.
Το ενδιαφέρον του ομίλου για επέκταση στο φυσικό αέριο δεν έχει κρύψει η διοίκηση, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας.
Σε προχωρημένο στάδιο, βρίσκεται και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 662 MW στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Η νέα επένδυση που σχεδιάζεται ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνει αυτή την περίοδο, την αδειοδοτική διαδικασία και συμπληρώνει το άλλο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου (FSRU) που στόχο έχει να αναδείξει την πόλη της Αλεξανδρούπολης, ως ενεργειακό κόμβο των διαδρομών φυσικού αερίου.
Η μονάδα προγραμματίζεται να λειτουργήσει μέσα στο α΄εξάμηνο του 2023.
Διαβάστε επίσης:
Κρατικός Προϋπολογισμός: Πενταπλασιασμός των αμυντικών δαπανών το 2021
Η Davidson Kempner προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy της Alpha Bank
Ο «Πολωνικός τρόπος» σταδιακής επανεκκίνησης: Ανοικτά malls, κλειστά σχολεία