Κάθε δευτερόλεπτο 100 κεραυνοί «σκίζουν» τον ουρανό, ενώ σε μία ημέρα καταγράφονται 8 εκατομμύρια! Αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports το θερμό κλίμα προκαλεί περισσότερους κεραυνούς.
Η μελέτη που διεξήχθη από τον Τακούρο Μιτσιμπάτα, ερευνητή στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Οκαγιάμα της Ιαπωνίας εστίασε σε τρεις εποχές: Την προβιομηχανική, τη σημερινή και τη μελλοντική. Ο επιστήμονας, λοιπόν, έπειτα από υπολογισμούς κατέληξε πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχουν αυξηθεί οι κεραυνοί κατά 7% από την προβιομηχανική περίοδο μέχρι σήμερα και προβλέπεται πως στο μέλλον το ποσοστό θα αγγίξει το 18%.
Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με τον Μιτσιμπάτα το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγεί σε άνοδο όχι μόνο των θερμοκρασιών αλλά και της υγρασίας και κατά συνέπεια ξεσπούν σφοδρές καταιγίδες με αστραπές και κεραυνούς.
Όπως εξηγεί, η δραστηριότητα των κεραυνών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την ατμοσφαιρική αστάθεια, τα αερολύματα, το βάθος των νεφών που καθιστά δύσκολη την ακριβή προσομοίωση.
Κίνδυνος για τα δάση
Η αύξηση των κεραυνών ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς όπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 77% των πυρκαγιών στα βόρεια δάση οφείλεται σε κεραυνούς, ενώ συνήθως οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση προκαλούνται από εμπρησμό.
Όσο οι πυρκαγιές ξεσπούν και καταστρέφουν δάση, τόσο περισσότερες είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται, ενισχύοντας σαν σε φαύλο κύκλο, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας.
«Οι βόρειες περιοχές αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα στη βλάστηση και το έδαφος. Επομένως, όταν ξεσπάει πυρκαγιά οι περιοχές αυτές εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με άλλες περιοχές», εξηγεί ο Ντέκλαν Φίνεϋ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Λιντς.
Παρότι καταλαμβάνουν μόνο το 1% της επιφάνειας της Γης, τα βόρεια δάση που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα παράγουν περισσότερο από το 8% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εντείνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το τέλος του αιώνα, υποστηρίζει ο ειδικός.
Έτσι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica όσο αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα, αυξάνεται η θερμότητα, η οποία απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας στον αέρα που με τη σειρά της προκαλεί καταιγίδες με μεγάλη πιθανότητα κεραυνών, οι οποίες ενισχύουν την πιθανότητα πυρκαγιάς.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο απειλείται ο άνθρωπος, αφού 1 στους 10 που έχουν «χτυπηθεί» από κεραυνό πεθαίνει και οι 9 τραυματίζονται ή υποφέρουν από αναπηρίες.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες είναι τα θύματα από κεραυνό σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ μεταξύ του 2009 και του 2018 καταγράφηκαν 27 θάνατοι από κεραυνούς και 243 τραυματισμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες ,ενώ όπως αναφέρει το Environmental Journal, το καλοκαίρι του 2020, μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, κεραυνός σκότωσε 147 ανθρώπους στην πολιτεία Μπιχάρ, στη βόρεια Ινδία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την αναγκαιότητα εφαρμογής συστημάτων ανίχνευσης κεραυνών και τη γείωση των κτιρίων. Εντούτοις, στην πραγματικότητα μόνο η συντονισμένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ελαττώσει τον αριθμό της εξ ουρανού απειλής.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε τρεις servicers για κόκκινα δάνεια
Σκρέκας: Θα διατηρήσουμε κάποια μέτρα μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ