Τις τελικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα θεσμοθετηθεί η νέα Ρυθμιστική Αρχή στην οποία θα ενταχθούν η ενέργεια, τα ύδατα και τα απόβλητα, κλειδώνουν τα συναρμόδια υπουργεία, όχι όμως χωρίς κραδασμούς.
Η δημιουργία της νέας υπεραρχής που θα εποπτεύει τους τρεις θεματικούς κλάδους με τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο και την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιο Δαγούμα και τους υπουργούς Άκη Σκέρτσο, Κώστα Σκρέκα και Γιώργο Γεραπετρίτη. Στην συνάντηση αυτή φαίνεται να οριστικοποιήθηκε η δομή και η λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής, για την οποία μάλιστα αντιρρήσεις και ενστάσεις έχει σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώσει τόσο η ΡΑΕ όσο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος, ο οποίος εποπτεύει τα νερά και στον οποίο υπάγεται το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα ύδρευσης της Αττικής της ΕΥΔΑΠ Παγίων (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και Υλίκης, των γεωτρήσεων της Πάρνηθας και του βοιωτικού κάμπου, των υδραγωγείων και των δικτύων μεταφοράς του νερού στα αντλιοστάσια ) φαίνεται να έχει προβάλλει αντιρρήσεις για την ένταξη της νέας αρχής υπό την ενιαία ομπρέλα, εκτιμώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους στον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής που αποτελεί ευθύνη της πολιτείας καθώς το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό.
Κατά πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών έχει προβεί σε παρατηρήσεις στην προτεινόμενη ρύθμιση και σε αλλαγές των προτεινόμενων διατάξεων σε δύο άρθρα, για την οποία σημειωτέον λόγο έχει και το υπουργείο Εσωτερικών καθώς συμπεριλαμβάνει και τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
Αναταράξεις πάντως προκαλεί ο σχεδιασμός και στην ΡΑΕ, η οποία θα μπει υπό την ομπρέλα του νέο φορέα με τον κ. Δαγούμα να την εποπτεύει πλέον από την θέση του Αντιπροέδρου και τους σημερινούς Αντιπροέδρους της Αρχής, να διεκδικούν ένα νέο ρόλο καθώς μετατρέπονται σε απλά μέλη με εντελώς διαφορετικούς όρους και προνόμια εργασίας.
Τις τελευταίες μέρες οριστικοποιούνται οι τελικές διατάξεις της ρύθμισης, η οποία αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από το RRF.
Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, περιλαμβάνει στις αρμοδιότητές της εκτός από τον έλεγχο και τη ρύθμιση του ενεργειακού τομέα και την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με κύριους τομείς παρέμβασης τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τον έλεγχο του κόστους και της τιμολόγησης.
Ως προς τη δομή της ΡΑΑΕΥ, η νέα αρχή θα απαρτίζεται από 13 μέλη, με επικεφαλής ένα Πρόεδρο και τρεις Αντιπροέδρους, οι οποίοι θα αναλάβουν τους τρεις επιμέρους κλάδους.
Τα μέλη, με βάσει τις διατάξεις της προτεινόμενης ρύθμισης θα επιλέγονται από τους Υπουργούς Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών, έπειτα από προκήρυξη και θα προτείνονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για διορισμό. Η θητεία τους θα είναι πενταετής και δεν θα υπερβαίνει τις δύο θητείες.
Κατά πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα για παραβάσεις, σχετικά με την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος.Το ανώτατο ύψος των προστίμων προτείνεται να φτάνει ακόμη και τα 10.000.000 ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους, που προέρχονται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδατος, ποσοστό που κρίνεται υψηλό και δεν αποκλείεται να αλλάξει. Σε περίπτωση μη απόδοσης του εισπραχθέντος περιβαλλοντικού τέλους που αφορά στο πόσιμο νερό στον Ειδικό Λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, θα μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο στον πάροχο υπηρεσιών ύδατος, ίσο με το 2% του τέλους που οφείλεται, με επιτόκιο 2% ανά μήνα καθυστέρησης.
Ανάλογα πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλονται και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και στους δήμους, αν διαπιστωθεί παράβαση των διαδικασιών στη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Στους ΦΟΔΣΑ για παράδειγμα θα μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, εάν υφίστανται Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων για να εξυπηρετεί τους δήμους της περιοχής.
Οι πόροι της νέας Αρχής θα προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας και ειδικότερα από τα εφάπαξ τέλη για την επεξεργασία, την έκδοση γνωμοδότησης ή απόφασης επί των αιτήσεων που υποβάλλονται για χορήγηση αδειών κλπ. καθώς και από τα ετήσια τέλη για την άσκηση των ενεργειακών δραστηριοτήτων και της δραστηριότητας στον τομέα των υγρών καυσίμων. Επίσης, η νέα υπεραρχή θα εισπράττει επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και τα έσοδα από τα πρόστιμα, ποσοστό επί του Τέλους Ταφής απορριμμάτων, το οποίο θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των παρόχων υπηρεσιών ύδατος που επίσης θα καθορίζεται με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Άνεμος αλλαγής με αιχμή την έξοδο του ΤΧΣ και την είσοδο νέων «παικτών»
«Τα σάρωσαν όλα» οι εισαγωγές καυσίμων – 32 δισ. το 2022 (πίνακες)