Η Apis cerana japonica, υποείδος της ανατολικής μέλισσας, κοινώς γνωστή ως ιαπωνική μέλισσα είναι πολύ δυναμική και μόλις αντιληφθεί την παρουσία εχθρού, όπως μία σφήκα, μία μέλισσα άλλου είδους ή ένα μυρμήγκι, κινητοποιείται για να προστατεύσει την κυψέλη της.

Παλαιότερες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι μέλισσες χρησιμοποιούν τα φτερά τους για να απομακρύνουν παράσιτα, εκπέμπουν φως για να μπερδέψουν τα αρπακτικά, «χορεύουν», ή παίρνουν τη μορφή μπάλας και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους ως απάντηση στην απειλή.

Ομάδα περιβαλλοντολόγων του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών στην Ιαπωνία παρατήρησε τώρα ότι οι μέλισσες του είδους όταν ένα μυρμήγκι πλησιάσει τη φωλιά τους εκείνες αποτρέπουν την είσοδό του δίνοντάς του ένα… χαστούκι.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology , οι τρεις επιστήμονες Γιούγκο Σέκο, Κιγιοχίτο Μόριι και Γιόσικο Σακαμότο, κατέγραψαν τη συμπεριφορά ιαπωνικών μελισσών χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ευκρίνειας και στη συνέχεια ανέλυσαν τα αποτελέσματα σε αργή κίνηση.

Photo: Ecology

Οι μέλισσες που μαγνητοσκοπήθηκαν με όπλο τα φτερά τους έδιωχναν τους μικρούς εισβολείς χτυπώντας τους όσο πιο δυνατά μπορούσαν είτε με το ένα, είτε και με τα δύο φτερά.

Το… θύμα φαίνεται στο βίντεο να πλησιάζει την κυψέλη, αναζητώντας πιθανώς τροφή. Τότε το μυρμήγκι είδους Tetramorium tsushimae, χαρακτηριστικό της Ιαπωνίας, όχι μόνο δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του, αλλά δέχεται και το σφοδρό χτύπημα της μέλισσας.

Το πλάνο σε αργή κίνηση (επιβράδυνση έως και σαράντα φορές) αποκαλύπτει την πραγματικότητα: Οι εργάτριες μέλισσες στρέφονται προς το έντομο, το χτυπούν δυνατά και το μυρμήγκι πραγματοποιώντας στροφές στον αέρα καταλήγει στο έδαφος.

Βέβαια, η μέθοδος αυτή δεν αποδεικνύεται πάντα αποτελεσματική, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το μυρμήγκι «παγώνει» στη θέση του, οδηγώντας τη μέλισσα να επαναλάβει τη… σφαλιάρα, ή όταν το μυρμήγκι ήταν μεγαλύτερο το χτύπημα δεν είναι αρκετό για να το διώξει από την κυψέλη.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες είδη μελισσών αποτρέπουν την είσοδο μυρμηγκιών στην κυψέλη «σπρώχνοντας» τα έντομα χάρη στον αέρα που δημιουργείται από την κίνηση των φτερών τους. Ωστόσο, για πρώτη φορά καταγράφεται η απευθείας επαφή των φτερών με τους εισβολείς που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνσή τους.

«Αυτή η νέα συμπεριφορά με το χτύπημα των φτερών αποδεικνύεται η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ιαπωνικές μέλισσες για να αμύνονται κατά των εισβολέων μυρμηγκιών. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη των αμυντικών συμπεριφορών των μελισσών σε διάφορες περιοχές του κόσμου», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρική ενέργεια: «Φωτιά» στις τιμές που πέταξαν στα 146 ευρώ/MWh

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι και πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το rebound μετά το sell off – Ποιες μετοχές είχαν «αντισώματα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ