Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, η περίοδοι ξηρασίας πληθαίνουν, οι καταιγίδες είναι καταστροφικές… χωρίς αμφιβολία οι καιρικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια είναι ακραίες, προκαλώντας ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.

Τα σενάρια για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξα, με νεότερη έκθεση από το Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας CICERO, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Μεγάλη Βρετανία, να προβλέπει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενισχυθούν τα επόμενα 20 χρόνια.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα είναι ολοένα συχνότερα με έντονες και γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, με πιθανότητα να πλήξουν τουλάχιστον το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 1,5 δισ. ανθρώπους, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Σε αντίθεση περίπτωση, το ποσοστό των πολιτών που θα επηρεαστούν από τα ακραία φαινόμενα θα εκτοξευθεί στο 70%!

Από την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience προκύπτει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις του καιρού, θα οδηγήσει σε περιόδους ακραίας ζέστης και σφοδρών βροχοπτώσεων σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει η μελέτη η ικανότητα των πολιτών να προσαρμοστούν στις νέες καιρικές συνθήκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό μεταβολής των ακραίων φαινομένων. Οι ειδικοί εξηγούν πως ενώ η φύση κι η κοινωνία έχουν «συνηθίσει» σε ένα ποσοστό αλλαγών κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, οι αλλαγές που αναμένεται να παρατηρηθούν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Οι αναλυτές θέτουν ως παράδειγμα, τον καύσωνα που κατέρριψε ρεκόρ στις βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού στις ΗΠΑ το 2021, ο οποίος δε θα συνέβαινε χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Στις συνέπειες συγκαταλέγονται η θερμική καταπόνηση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, η απορρύθμιση της λειτουργίας του οικοσυστήματος, η μειωμένη γεωργική απόδοση. Αντιστοίχως, οι ακραίες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε κοινότητες, υποδομές, καλλιέργειες και οικοσύστημα. Επομένως, οι αναλυτές καταλήγουν πως «η κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη στους υψηλούς ρυθμούς μεταβολής των ακραίων φαινομένων, ιδίως όταν αυξάνονται ταυτόχρονα πολλαπλοί κίνδυνοι. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος σύνθετων γεγονότων, όπου οι ακραίες συνθήκες εμφανίζονται ταυτόχρονα ή διαδοχικά, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν μη γραμμικά και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι θα αναμενόταν από το άθροισμα κάθε επιμέρους συνιστώσας».

Όπως δήλωσε η Κάρλι Άιλς, επικεφαλής της έρευνας στο CICERO, η μελέτη εστίασε στις αλλαγές που αναμένεται να σημειωθούν και προσδιορίστηκαν οι περιοχές που προβλέπεται να βιώσουν αλλαγές από ακραία γεγονότα τις επόμενες δεκαετίες. Ανάμεσα σε αυτές η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, το Περού, η Ινδία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα, ο ερευνητής του Κέντρου Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας, Μπιορν Χ. Σάμσετ, ανέφερε πως στην καλύτερη περίπτωση, «υπολογίζουμε ότι οι γρήγορες αλλαγές θα επηρεάσουν 1,5 δισ. ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα πρωτοφανών ακραίων γεγονότων, ήδη τις επόμενες 1-2 δεκαετίες».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ανακαλούνται πρόστιμα λόγω πρόδηλου σφάλματος στους ελέγχους

Το πλάνο ανάπτυξης των Attica Stores: Τα νέα premium brands, τα φυσικά καταστήματα, το online κανάλι (γράφημα)

Lussile: Βγαίνει στο σφυρί τον Νοέμβριο το ακίνητο της βιομηχανίας ενδυμάτων (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ