Με μια κίνηση «ματ», ο Όμιλος Παναγάκου ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση του στην αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών πάρκων, με ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του να αποτελεί ήδη αντικείμενο συμφωνίας με ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΡΑΕ, 17 νέες άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 368,35 MW εγκρίθηκαν μόνο το προηγούμενο διάστημα φέτος, περνώντας στη σχετικά «φρέσκια» “New NE Solar Developments”, η οποία μόλις πρόσφατα μετονομάστηκε σε“New Spes Concept Α.Ε.”

Πρόκειται για 6 άδειες σε περιοχές της Θεσσαλίας (Τύρναβος, Ελασσόνα, από 5MW έως και 14 MW), 7 άδειες για περιοχές της Φωκίδας (Γαλαξίδι, Δεσφίνα, Άμφισσα, από 3,094 MW έως 43,43 MW), 3 για τα Σέρβια Κοζάνης (50,68MW, 15,58MW, 14,27MW) και μία για τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας που είναι και η μεγαλύτερη, ισχύος 65 MW.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν περίπου χρόνο, μια σειρά από άδειες εγκατάστασης για φωτοβολταικά πάρκα της Spes Solaris, του Ομίλου Παναγάκου, για διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας πήραν σταδιακά το «πράσινο φως» του υπουργείου Ανάπτυξης, δεδομένου ότι ήταν ενταγμένες στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από δεκαετίας. Το σύνολο των εν λόγω αδειών θα έφτανε τις 43, ισχύος 275 MW, με επιπλέον πλεονέκτημα ότι διαθέτουν «κλειδωμένη ταρίφα» μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ.

Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου μέσω των Spes Solaris-Solar Concept αποτελείται από φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 261MW και ειδικότερα στο Νομό Βοιωτίας με εγκατεστημένη ισχύ 134,5ΜW, στο Νομό Ηλείας 53,3MW, στο Νομό Λάρισας 35,2MW, στο Νομό Κορινθίας 12,7MW, στο Νομό Φθιώτιδας 9,4MW, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 5,9MW, στο Νομό Αχαΐας 5,3MW και στο Νομό Λακωνίας 5MW.

Με τις νέες άδειες η «δύναμη πυρός» του Ομίλου προσεγγίζει πλέον τα 630 MW, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου φέρεται να έχει περάσει σε ξένο όμιλο.

Στη Spes Solaris-Solar Concept το Δ.Σ. αποτελείται από τον Δημήτρη Παναγάκο (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και τους Λεωνίδα Παναγάκο, Δημήτρη Καρλή και Ιωακείμ Γρηγοριάδη ως μέλη.

Με βάση αιτήσεις τροποποίησης των αδειών για τα 17 φωτοβολταικά πάρκα οι οποίες αναρτήθηκαν χθες από τη ΡΑΕ στη Διαύγεια, προκύπτει ότι οι Βεβαιώσεις Παραγωγού εκδόθηκαν φέτος για λογαριασμό της εταιρείας “New NE Solar Developments”. Στις 23 Μαρτίου υποβλήθηκαν οι αιτήσεις τροποποίησης «ως προς την επωνυμία» από “New NE Solar Developments” σε “New Spes Concept Α.Ε.». Η απόφαση για αλλαγή της επωνυμίας ελήφθη από έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 2 Μαρτίου 2021.

Το deal με την National Energy και ο «ανασχηματισμός»

Από πέρυσι υπήρχαν πληροφορίες, αλλά και η γενικότερη αίσθηση στην αγορά ότι ο Όμιλος Παναγάκου βρισκόταν σε επαφές με διάφορες πλευρές για την πώληση μέρους ή του συνόλου των νέων αδειοδοτημένων έργων.

Αυτή η αίσθηση μετουσιώθηκε σε πράξη μετά τη «σύμπλευση» με την αμερικανικών συμφερόντων ελληνο-βρετανική National Energy International, η οποία ίδρυσε για λογαριασμό της στις 3 Ιουνίου 2019 (και με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ) την “New NE Solar Developments” με αρχικό μοναδικό σύμβουλο-διαχειριστή το διευθυντικό στέλεχος της National Energy, Giles Clark. Από τον Ιανουάριο του 2020 τη διαχείριση ανέλαβε ο οικονομικός διευθυντής της National Energy Keith Symons, ενώ τον Απρίλιο του 2020 εκλέχθηκε Δ.Σ. με πρόεδρο τον Λεωνίδα Παναγάκο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον (country manager της National Energy) Γεώργιο Λάγιο και μέλη τους Keith Symons και Σοφοκλή Πιταροκοίλη. Η θητεία του Δ.Σ. προβλεπόταν πενταετής, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2025, ενώ όσον αφορά την εκπροσώπηση της εταιρείας καθοριζόταν ότι απαιτείται διπλή υπογραφή «όπου η μία εκ των δύο υπογραφών, θα είναι είτε του Γεώργιου Λάγιου είτε του Keith John Symons, ενώ η δεύτερη, θα είναι του Σοφοκλή Πιταροκοίλη».

Μόλις στις 17 Μαρτίου 2021, ωστόσο, αναρτήθηκε απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευση της εταιρείας (από τις 2 Μαρτίου), υπό τη νέα επωνυμία της “New Spes Concept Α.Ε.” για την εκλογή νέου τριμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Σοφοκλή Πιταροκοίλη, διευθύνοντα σύμβουλο τον Λεωνίδα Παναγάκο και μέλος τον Θεόδωρο Θάνο. Η θητεία του μάλιστα προβλέπεται μέχρι το 2027. Όσον αφορά την εκπροσώπηση, ανατέθηκε στον πρόεδρο και σε περίπτωση κωλύματος στον CEO Λ. Παναγάκο.

Οι στόχοι, τα πρόσωπα και οι κινήσεις του βρετανικού ομίλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η National Energy από διετίας έχει ιδρύσει και λειτουργεί στη χώρα μας τον σχεδόν «ομόηχο» βραχίονα της “New NE Solar Developments One 1 Μονοπρόσωπη Α.Ε.”, με σύμβουλο-διαχειριστή τον Γεώργιο Λάγιο.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ως ελληνική θυγατρική της βρετανικής National Energy International που εδρεύει στο Λονδίνο. Η βρετανική εταιρεία, όπως δηλώνεται, χρηματοδοτείται από Αμερικανούς επενδυτές, με πληροφορίες που είχαν δει πέρυσι το φως της δημοσιότητας να μιλούν για family fund συνδεόμενο με ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο των ΗΠΑ. Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ τουλάχιστον 2 GW παγκοσμίως σε ορίζοντα πενταετίας.

Η National Energy, πάντως, εμφανίζεται να εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο 275MW στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει 24MW υπό κατασκευή, αδειοδοτημένων από τη ΡΑΕ τον Ιούλιο του 2019, με καθεστώς fixed tariff, και άλλα 251 MW υπό ανάπτυξη (πάντα σε φωτοβολταικά) σε Βοιωτία, Λάρισα, Ηλεία, Κορινθία, Αχαΐα και Λακωνία.

Ο ελληνικός βραχίονας προχώρησε μάλιστα πέρυσι στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 10 εκατ. ευρώ, με την κάλυψη της “NE Renewables LLC” που εδρεύει στο Delaware των Η.Π.Α., με στόχο τη χρηματοδότηση της δραστηριότητάς του στη χώρα μας.

Η National Energy πάντως έχει έντονο «ελληνικό χρώμα», καθώς πέραν του Ali Khashokji (CEO) και του Giles Clark (CIO-Director), στη διοικητική ομάδα συμμετέχουν ο Γεώργιος Λάγιος (Senior Investment Associate / Director), ο Β. Δεμέστιχας, ο Αν. Σγουρινάκης, ο Αν. Καραβάτος κ.α.

Πριν λίγο καιρό, η National Energy είχε ανακοινώσει την εξαγορά χαρτοφυλακίου λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος περίπου 70MW από το Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμέτοχων IBG Hellenic Fund III (HFIII), το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Hellenic Capital Partners ΑΕΔΑΚΕΣ (HCP). Τότε αναφερόταν ότι η ΝΕ ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη, με αφετηρία την Ελλάδα, καθώς και ότι έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης για ένα αδειοδοτημένο χαρτοφυλάκιο 270 MW, το οποίο διαθέτει fixed tariff για 20 χρόνια, «και πλέον δρομολογείται η υλοποίησή του με 161MW υπό κατασκευή».

Η National Energy, δήλωνε ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναζητά ενεργά επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορά λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταικων πάρκων στη χώρα μας.

Ο Γιώργος Λάγιος, ως Country Manager της ΝΕ στην Ελλάδα, είχε μιλήσει για πλάνα ώστε η εταιρεία «να λειτουργήσει ως ένας πλήρως καθετοποιημένος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας με δυνατότητες οι οποίες ξεκινούν από την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή και φτάνουν έως τη λειτουργία και τη συνολική διαχείριση (asset management) έργων ΑΠΕ».