search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Μας τρώνε τα ψάρια»: Υπουργοί τα βάζουν με κορμοράνους και φώκιες (pic)

Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία και Σουηδία καλούν σε χαλάρωση των περιορισμών που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξόντωση των δύο ειδών

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των κορμοράνων έχει σημειώσει αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες και με εξαίρεση το ενδημικό είδος Phalacrocorax harrisi στο αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος – το μοναδικό από τα 40 που δεν πετάει – όπου παρατηρείται πτώση του αριθμού του εξαιτίας έλλειψης τροφής και επιθέσεων από θηρευτές, τα μεγάλα θαλασσοπούλια με τα φτερά που το άνοιγμά τους μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1,5 μέτρο δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Για ποιο λόγο, όμως, υπουργοί από Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία και Σουηδία τα έχουν βάλει με τα εντυπωσιακά πτηνά και τι ρόλο παίζουν στην ιδιότυπη αυτή διαμάχη οι φώκιες;

Πολύ απλά, τρώνε! Και, μάλιστα, πολύ. Αυτό ισχυρίστηκαν υπουργοί Γεωργίας σε συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο κατά την οποία κάλεσαν σε χαλάρωση των περιορισμών που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξόντωση των δύο ειδών, καθώς η υπερκατανάλωση ψαριών στέκεται, όπως υποστηρίζουν, εμπόδιο στην ανάκαμψη και βιώσιμη διαχείριση του ιχθυοαποθέματος.

Ο Σουηδός υπουργός Γεωργίας, Πίτερ Κούλγκρεν, ζήτησε την επανεισαγωγή του κυνηγιού «βασισμένο στο οικοσύστημα» για να υπάρξει εξισορρόπηση στην αναλογία αρπακτικών και ψαριών, καθώς όπως είπε τα τελευταία 20 χρόνια έχει παρατηρηθεί «τεράστια αύξηση στον αριθμό αυτών των ειδών στη Βαλτική Θάλασσα και αυτό εμποδίζει την ανάκτηση ορισμένων από τα ιχθυαποθέματά μας, ιδιαίτερα για την παράκτια αλιεία».

Μάλιστα, εξήγησε ότι στη Σουηδία υπάρχει παράδοση στο κυνήγι της φώκιας, ότι το κρέας τους μπορεί να αξιοποιηθεί και όλη η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με… βιώσιμο τρόπο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθυσμός της γκρίζας φώκιας (Halichoerus grypus) στη Βαλτική Θάλασσα είχε μειωθεί σημαντικά στις αρχές του 20ού αιώνα, ωστόσο σταδιακά κατέγραψε άνοδο και σήμερα πλέον εκτιμάται ότι σε παγκόσμια κλίμακα ζουν περίπου 300.000 άτομα. Όπως αναφέρει το σουηδικό δίκτυο Deep Sea Reporter όταν οι φώκιες τη δεκαετία του 1980 είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει το κυνήγι και είχε δώσει εντολή για τη δημιουργία περιοχών προστασίας του είδους, με αποτέλεσμα σταδιακά ο πληθυσμός να ανακάμψει. Σταδιακά, όμως, επανήλθε και το κυνήγι τους, με αποτέλεσμα μόνο το 2023 να θανατωθούν περισσότερες από 700 γκρίζες φώκιες από τις 1.500 που επιτρεπόταν ως τον Ιανουάριο του 2024.

Οι αλιείς της Βαλτικής και οι αρμόδιοι φορείς υδατοκαλλιέργειας, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα συμπαθή θηλαστικά και τα θαλασσοπούλια απειλούν τα προς το ζην, απαιτώντας να μειωθεί ο αριθμός τους.

Photo: PIxabay

Η Επιτροπή της ΕΕ αρνήθηκε να αλλάξει τους ισχύοντες κανόνες, αυτούς που εγγυώνται την προστασία της φώκιας και των κορμοράνων, αλλά οι υπουργοί των Σκανδιναβικών χωρών επιμένουν στην ανάγκη επαναξιολόγησή τους.

Από την πλευρά του ο Τσέχος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Μίροσλαβ Σκριβάνεκ, υποστήριξε ότι οι ζημίες από τους κορμοράνους ανέρχονται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ στη χώρα του, γεγονός που «υπονομεύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών καθώς και τη βιοποικιλότητα στα ελεύθερα ύδατα».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα δόθηκε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβάθμιση της προστασίας των λύκων και τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών εξόντωσης ζώων. Ανάμεσα στις χώρες που πίεσαν για τη χαλάρωση των μέτρων ήταν η Σουηδία και η Φινλανδία, δεν αποτελεί επομένως έκπληξη που οι ίδιες χώρες δίνουν τώρα νέα… μάχη.

Επισημαίνεται ότι στην πρόταση για την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας των λύκων αντέδρασαν και 20 ελληνικές ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητώντας την απόρριψή της.

Την ίδια στιγμή, Δανία, Ρουμανία και Τσεχική Δημοκρατία «υπερψηφίζει» την ιδέα του κυνηγιού κορμοράνων με την Ρουμανία να αναφέρει ότι τα θαλασσοπούλια καταναλώνουν περίπου 12.000 τόνους ψαριών ετησίως μόνο από τις λίμνες της χώρας.

Εντούτοις, περιβαλλοντολόγοι τονίζουν ότι τα ιχθυοποθέματα απειλούνται όχι από την παρουσία των δύο αυτών ειδών, αλλά από την ρύπανση και την υπεραλίευση, με θύματα ακόμα και τα ίδια τα ζώα που με τη σειρά τους υποφέρουν από την έλλειψη τροφής και από την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει στο Politico η Ανούκ Πουιμαρτίν, υπεύθυνη πολιτικής στη μη κυβερνητική οργάνωση BirdLife Europe «η πρόταση για τη σφαγή κορμοράνων για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων είναι κουραστική, δεν βασίζεται σε καμία σταθερή επιστήμη και αποσπά την προσοχή από το πραγματικό ζήτημα».

Εξήγησε, μάλιστα, πως η πραγματική απειλή για τα αποθέματα ψαριών της Βαλτικής Θάλασσας προέρχεται από «ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η σφαγή κορμοράνων δεν λύνει το πρόβλημα».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

Μάστιγα οι ρευματοκλοπές: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες 

Οι παλιές οφειλές «φουσκώνουν» το χρέος προς τον ΕΦΚΑ (πίνακας)

«Καπνική Μιχαηλίδης»: Από τον «καπνό» των ζημιών στη «φωτιά» των πλειστηριασμών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version