search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Magna Victoria»: Προχωρά το μεγάλο έργο αποθήκευσης των 203,2MW στις Σέρρες

Το project θα αναπτυχθεί σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Πρώτης και Ροδολίβος, του Δήμου Αμφίπολης - Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ του ΥΠΕΝ

Ένα από τα μεγάλα project αποθήκευσης ενέργειας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για το έργο της εταιρείας Magna Victoria ΑΠΕ Α.Ε., ισχύος 203,2MW, το οποίο θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Σερρών.

Ειδικότερα και με βάση τη σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ η ΑΕΠΟ αφορά το έργο:«Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 203,2MW με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, στη θέση “1362,1363 Αγροτεμάχια Αγροκτήματος Ροδολίβος Σερρών”, των Δημοτικών Ενοτήτων Πρώτης και Ροδολίβος, του Δήμου Αμφίπολης, Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Το σκεπτικό

Στα πολλά στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» περιλαμβάνεται το ότι η έκταση, στην οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί το έργο, δεν αποτελεί γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας , ενώ «θα συμβάλει στην ελεγχόμενη αποθήκευση και διανομή ενέργειας ενισχύοντας και βελτιώνοντας την διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Ακόμη, όπως σημειώνεται «θα παράσχει στο σύστημα τις αναγκαίες εφεδρείες ισχύος και ενέργειας, διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΕΣΜΗΕ, είτε σε συνθήκες ιδιαίτερα αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, είτε σε συνθήκες που ακόμη και η παραγωγή από ΑΠΕ δεν θα επαρκεί για την κάλυψη της τρέχουσας ζήτησης».

Τι θα περιλαμβάνει

Το έργο αποθήκευσης προβλέπεται να εγκατασταθεί σε γήπεδο επιφάνειας 9492,45 τ.μ και θα αποτελείται από:

­ Πλατεία εγκατάστασης containers, μετατροπέων και συσσωρευτών

­ Κτίριο κέντρου Ελέγχου, συστήματα τηλεπαρακολούθησης-τηλεελέγχου

­ Σύστημα πυρασφάλειας-κλιματισμού

­ Δίκτυο ισχύος μέσης τάσης διασύνδεσης του σταθμού με το κέντρο ελέγχου

­ Διακριτή διάταξη αμφίδρομης μέτρησης

­ Βελτίωση οδοποιίας όπου απαιτηθεί

Η μέγιστη ισχύς έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο θα είναι 203,2 MW και η μέγιστη ισχύς απορρόφησης από το δίκτυο 254,735 MW. Παράλληλα, η αρχική εγγυημένη χωρητικότητα της εγκατάστασης θα είναι 369,30 MWh και η αρχική εγκατεστημένη χωρητικότητα συστημάτων αποθήκευσης 456,58 MWh.

Συνολικά, o κύριος εξοπλισμός του σταθμού θα αποτελείται από 63 μονάδες αποθήκευσης (ESS Units) ισχύος 2,795 MW έκαστη και 11 μονάδες αποθήκευσης ισχύος 2,465 MW έκαστη.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι 63 μονάδες αποθήκευσης του συστήματος των 2,795MW αποτελούνται από δύο υποσυστήματα, το EnergyPool C20 και το σύστημα PCS στο οποίο περιλαμβάνονται οι μετασχηματιστές. Συνολικά, το σύστημα αποτελείται από 3 container, εκ των οποίων τα 2 είναι EnergyPool C20 (μπαταρίες) και το τρίτο είναι το σύστημα PCS.

Κάθε σύστημα C20 φέρει χωρητικότητα μπαταρίας 2.538 kWh, ενώ ο μετασχηματιστής έχει ισχύ εξόδου 1,3975 MW. Κάθε σύστημα C20 αποτελείται από 9 βάσεις μπαταριών, με ισχύ 282 kWh για κάθε βάση μπαταρίας.

Η πλευρά AC του συστήματος PCS συνδέεται απευθείας με τον υψηλό ζυγό τάσης μέσω ενός σετ μετασχηματιστή ανύψωσης ξηρού τύπου. Τα ίδια ισχύουν και για τη μονάδα αποθήκευσης του συστήματος των 2,465MW. Κάθε C20 σύστημα φέρει χωρητικότητα μπαταρίας 2.538 kWh, ενώ ο μετασχηματιστής έχει ισχύ εξόδου 1,2325 MW.

Σημειώνεται ότι για τη διασύνδεση του σταθμού με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) προβλέπεται να κατασκευαστεί νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), σε σημείο πλησίον του γηπέδου εγκατάστασης του Σταθμού, κάτω από τη ζώνη όδευσης παρακείμενης γραμμής Υψηλής Τάσης (ΥΤ). Η διασύνδεση του ΣΑΗΕ με το νέο ΚΥΤ θα γίνει μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς Μέσης Τάσης μικρού μήκους.

Τέλος η πρόσβαση στα έργα και η μεταφορά του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Συνεπώς, δεν απαιτούνται εργασίες διάνοιξης νέας οδοποιίας, ενώ για τις ανάγκες της φάσης κατασκευής δεν θα απαιτηθούν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθεσιοθάλαμοι, δανειοθάλαμοι και εργοτάξια.

Συμπερασματικά, οι σταθμοί αποθήκευσης, σε αντίθεση με τα έργα παραγωγής από ΑΠΕ, απαιτούν πολύ μικρότερη έκταση γης και σαφώς ηπιότερες παρεμβάσεις στην εκάστοτε περιοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαίσιο Computers: Οι πωλήσεις ρεκόρ και το νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο

O Μπάιντεν παραμένει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο: Νίκησα τον Τραμπ μια φορά, θα τον νικήσω ξανά

Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα με χαμηλές τιμές εκκίνησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version