Παιδί, κηρομπογιά, τοίχος: Το τρίπτυχο της… καλλιτεχνικής επιτυχίας και παράλληλα της απόγνωσης του γονέα που μόλις θαυμάσει το αριστούργημα στον άλλοτε λευκό τοίχο του σαλονιού θα πρέπει να βρει τρόπο για να το αφαιρέσει – αν, φυσικά, δεν αποφασίσει να το κορνιζάρει.

Τη λύση στο πρόβλημα δίνει ένα μικρό, λευκό και «θαυματουργό» σφουγγάρι, το οποίο υπόσχεται να σβήσει κάθε ζωγραφική απόπειρα του μικρού σας, καθώς και άλλους σκληρούς ρύπους χωρίς απορρυπαντικά. Το σφουγγάρι μελαμίνης, το λεγόμενο σφουγγάρι-γόμα ή διαφορετικά «magic sponge» είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό σκληρών επιφανειών από το σπίτι, αλλά και το αυτοκίνητο και τα παπούτσια.

Τα σφουγγαράκια, όμως, δεν είναι τόσο μαγικά για το περιβάλλον, αφού σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων από ακαδημαϊκά ινστιτούτα σε Κίνα και ΗΠΑ, προκύπτει ότι μπορούν να απελευθερώσουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο μικροπλαστικά κάθε μήνα.

Ο αφρός από τον οποίο κατασκευάζονται αποτελείται από μελαμίνη και φορμαλδεΰδη και πέρα από την καθαριστική του δράση, χρησιμοποιείται και ως υλικό θερμομόνωσης και ηχομόνωσης.

Εντούτοις, κατά την τριβή του απελευθερώνει ίνες, οι οποίες μπορούν να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, αλλά και την υγεία.

Photo: Commons.wikimedia/ Whoisjohngalt at English Wikipedia

Συγκεκριμένα, η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Enviromental & Science Technology αναφέρει πως τα μικροσωματίδια που προκύπτουν από τη φθορά του σφουγγαριού είναι πιθανό να μολύνουν το υδάτινο δίκτυο, αλλά και να «ταξιδέψουν» στην τροφική αλυσίδα.

Η ερευνητική ομάδα αγόρασε μεγάλο αριθμό τέτοιων σφουγγαριών από τρεις διαφορετικές εταιρίες και τα υπέβαλε σε τεστ, ασκώντας επανειλημμένα τριβή σε μεταλλικές επιφάνειες προκαλώντας φθορά στον αφρό. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί πώς η πυκνότητα ενός σφουγγαριού μελαμίνης και η τραχύτητα της επιφάνειας στην οποία εφαρμόζεται επηρεάζουν την ταχύτητα διάσπασης του αφρού. Παράλληλα, οι ερευνητές θέλησαν να υπολογίσουν πόσες τοξικές ίνες απελευθερώνουν τα σφουγγάρια.

Κατέληξαν, λοιπόν, ότι όσα κατασκευάζονταν από πιο πυκνό αφρό φθείρονταν πιο αργά και παρήγαγαν λιγότερα μικροπλαστικά από τα λιγότερο πυκνά σφουγγάρια. Στη συνέχεια, η ομάδα προσδιόρισε ότι ένα μόνο σφουγγάρι απελευθερώνει περίπου 6,5 εκατομμύρια ίνες ανά γραμμάριο φθαρμένου προϊόντος και υπολόγισε ότι όλα τα σφουγγάρια που πωλούνται, κατά μέσο όρο, έχουν φθαρεί κατά 10%. Σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν το σύνολο των ινών που θα μπορούσαν να διασπείρονται κάθε μήνα, κατέγραψαν τις μηνιαίες πωλήσεις της Amazon που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2023. Με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός πωλήσεων παραμένει σταθερός, η ομάδα υπολόγισε ότι 1,55 τρισεκατομμύρια ίνες από σφουγγάρια μελαμίνης θα μπορούσαν να διασπείρονται στο περιβάλλον κάθε μήνα. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος, εφόσον εξετάστηκε μόνο η διάθεσή τους από τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως πρέπει να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από την έκθεση σε αυτές τις ίνες μικροπλαστικών (MPF) και υποστηρίζουν ότι η κατασκευή πιο πυκνών σφουγγαριών, αλλά και η χρήση εναλλακτικών μεθόδων καθαρισμού, επιλέγοντας φυσικά προϊόντα, θα μπορούσαν να μετριάσουν το πρόβλημα. Επιπλέον, συνιστούν την εγκατάσταση συστημάτων ικανά να φιλτράρουν τα σωματίδια αυτά, ώστε να μην διοχετεύονται στο υδάτινο δίκτυο.

Photo: Getty images

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ: Εκλογές στις 6 Οκτωβρίου (vid) (upd)

Γαλλία: Τα τέσσερα σενάρια για τις εκλογές από την πλευρά των αγορών (γράφημα)

Astir Marina: Αυτό είναι το νέο «κόσμημα» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ