search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Μαγιά» 20 εκατ. ευρώ στις έξι κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ελλάδας

Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Καλαμάτα, Ιωάννινα, Τρίκαλα και  Κοζάνη - Προς χρηματοδότηση και άλλες 21 πόλεις, στα σκαριά δίκτυο δήμων για την Κλιματική Ουδετερότητα

«Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα σε πόλεις και έως το 2050 θα ζει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 της παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται στις πόλεις” τόνισε Αντιπρόεδρος Α’ της ΡΑΕ, Δημήτρης Ψυχογυιός κατά την πρόσφατη ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη Θεσσαλονίκη.

Μία λύση που προτείνεται είναι οι έξυπνες πόλεις και αμέσως μετά οι έξυπνες βιώσιμες πόλεις οι οποίες από τη μία πλευρά θα μειώσουν τους ρύπους και από την άλλη θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Σήμερα, αντίστοιχες πόλεις υπάρχουν και είναι η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη και πιθανόν να γίνει η Μελβούρνη. Στα βήματα αυτών των πόλεων επιδιώκουν να βαδίσουν και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χρύσση Νικολαΐδη μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, οι στόχοι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 θα είναι αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς την πρωτοπορία των πόλεων και τις δεσμεύσεις τους.

Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν επιτύχει αυξημένο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν στην Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και αυτό «οφείλεται στη δέσμευση, στη φιλοδοξία, την ικανότητα και τη σκληρή δουλειά των Δήμων που επελέγησαν αλλά και στις πρωτοβουλίες του γ.γ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως το «ελληνικό μοντέλο κρατικής στήριξης προωθείται από την ΕΕ και σε άλλα κράτη ως ένα καλό παράδειγμα».

Η χώρα μας έχει πετύχει ένα μεγάλο στοίχημα με την επιλογή έξι ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων. Πρόκειται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη, οι οποίες έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ότι οι έξι ελληνικοί δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν ως ομάδα ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει μεγάλη χρηματοδότηση, κυρίως ευρωπαϊκή, από το Πράσινο Ταμείο.

«Υπάρχει μία σκέψη να εντάξουμε τα πρώτα 20 εκατομμύρια που θα δοθούν, στις έξι αυτές πόλεις και υπάρχει σκέψη να δοθούν χρήματα σε άλλες 21 τουλάχιστον πόλεις που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας αλλά και σε άλλες πόλεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είμαστε, επίσης, στη διαδικασία δημιουργίας Δικτύου Δήμων για την Κλιματική Ουδετερότητα που θα έχει μία νομική μορφή».

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κόσμος θα είναι αλλιώς στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Θα αλλάξουν οι συμπεριφορές στη μετακίνηση και είναι σημαντικό οι ίδιοι οι πολίτες να αντιληφθούν αυτές τις αλλαγές καθώς το 2030 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρησιμοποιούν ποδήλατο, θα περπατούν πολύ, θα χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αυτοκίνητα. Όμως οι έξι ελληνικοί Δήμοι θα πρέπει να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για να μην υπάρξει έξοδος κάποιας πόλης από το πρόγραμμα.

Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης  ο αντιδήμαρχος Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών πρόσληψης ειδικού προσωπικού και νέων επιστημόνων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος και ζήτησε «γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως οι ελληνικοί Δήμοι θα πρέπει να οργανωθούν σε δίκτυο και να κινηθούν οργανωμένα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δράσεις του Δήμου Τρικκαίων στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της βιώσιμης κινητικότητας, στα ευφυή τεχνολογικά συστήματα, στην πράσινη και κυκλική οικονομία, στον επανασχεδιασμό του αστικού τοπίου και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αλλαγής συμπεριφοράς. Έκανε λόγο για τις συνεργασίες που αναπτύσσει ο Δήμος με όλους τους φορείς και τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουν στο πρόγραμμα των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων νέοι επιστήμονες που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων  δράσεων που στοχεύει ο Δήμος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, χαρακτήρισε τα ζητήματα της κλιματικής ουδετερότητας ως πρόκληση και σημείωσε πως η Κοζάνη αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο θέλοντας να κινηθεί προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Τόνισε τις ιδιαιτερότητες της πόλης με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές που δεν ευνοούν τη μετακίνηση με το ποδήλατο, αλλά υπάρχει η εναλλακτική λύση του ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης και σημείωσε πως είναι στοίχημα να μην προέρχεται από λιγνίτη αλλά από ΑΠΕ. Σημείωσε, παράλληλα, πως ήδη ο Δήμος ίδρυσε ενεργειακή κοινότητα και διαθέτει Βεβαίωση παραγωγού για 6MW Φ/Β που θα καλύψουν το 90% των καταναλώσεων των δημόσιων κτιρίων της Κοζάνης.

«Η συνεργασία όλων μας είναι μονόδρομος» σημείωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Δήμου προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και τόνισε πως υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια, ιδιαίτερα ενεργοβόρα, και θα πρέπει στις πόλεις που επελέγησαν να δοθούν προτεραιότητες (π.χ στα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»  και «ΗΛΕΚΤΡΑ» που ανακοινώθηκε) και αυξημένα κονδύλια για να καταστεί εφικτός ο στόχος. Τόνισε πως το σημαντικότερο είναι οι ίδιοι οι πολίτες να αντιληφθούν την ανάγκη για αυτή την πορεία και να αλλάξουν συνήθειες και συμπεριφορές.

Η επιλογή του Δήμου του για τη διεκδίκηση της συμμετοχής στις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έγινε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επισήμανε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος . «Για την Καλαμάτα ήταν μία ιστορική απόφαση η απόφαση συμμετοχής της στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις και η προσπάθεια μας ήταν ομαδική με στόχο το χτίσιμο της πόλης του αύριο» τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ειδικότερα ρυθμιστικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και θα βοηθήσουν τον Δήμο να προχωρήσει ενώ γνωστοποίησε πως ο Δήμος ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί με ενεργειακή κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Στα όριά τους οι υποδομές απορριμμάτων στις Κυκλάδες (πίνακας)

Πάνος Δάβαρης: Στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο – Νέος πλειστηριασμός για εκτάσεις στη Μάνδρα (pics)

Ο φόβος για ύφεση «ρίχνει» το πετρέλαιο – Οι εκτιμήσεις για την τιμή του μαύρου χρυσού

 

Exit mobile version