Μπορεί στη Βρετανία να κυριαρχούν ακόμη οι αναταράξεις σχετικά με τη διαδοχή της Λιζ Τρας από τον Ρίσι Σούνακ, στον πρωθυπουργικό θώκο, ωστόσο τα προβλήματα διογκώνονται και ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος, εκτός των άλλων, με τον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα πράσινες επενδύσεις ύψους 100 δισ. λιρών…
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Energy Voice, τα μεγάλα αφεντικά των ισχυρότερων ενεργειακών ομίλων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι προγραμματισμένες τομεακές επενδύσεις 100 δισ. λιρών, κινδυνεύουν να υπονομευθούν από μια σειρά νέων κυβερνητικών πολιτικών που επιδιώκουν να περιορίσουν τόσο τους λογαριασμούς των καταναλωτών όσο και τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Σε επιστολή της 21ης Οκτωβρίου προς τον υπουργό Επιχειρήσεων και Ενέργειας Jacob Rees-Mogg οι επικεφαλής των ομίλων τονίζουν ότι οι προτάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τιμές ενέργειας «απειλούν να υπονομεύσουν τη μακροχρόνια αρχή της ισχυρής, ανεξάρτητης ρύθμισης του ενεργειακού τομέα».
Οι υπογράφοντες την επιστολή, στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Energy UK, Λόρδος Hutton και οι επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών όπως οι SSE, EON, ScottishPower, Centrica, RWE και Uniper, δήλωσαν ότι «ανησυχούν» για το γεγονός ότι περιλαμβάνονται ρήτρες στο νομοσχέδιο που προτείνουν «εκτεταμένες νέες εξουσίες» για τους υπουργούς σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.
Το βασικό σκέλος του νομοσχεδίου αφορά μια σειρά μέτρα πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, οι πρόσφατες προσθήκες στο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν μια πρόταση για τη θέσπιση ενός “cost-plus revenue limit” που θα περιορίζει την ποσότητα που μπορούν να παράγουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.
Ο ενεργειακός τομέας έχει ήδη επικρίνει τα μέτρα, τα οποία είπε ότι θα λειτουργήσουν ως «de-facto απροσδόκητος φόρος» (“de-facto windfall tax”).
Η επιστολή της Παρασκευής αναφέρει ότι τα όρια εσόδων είναι αρκετά σημαντικά από μόνα τους για να θέσουν σε κίνδυνο τα 100 δισεκατομμύρια λίρες σε προγραμματισμένες επενδύσεις ενέργειας έως το 2030.
Ωστόσο, επεσήμανε τις «ανησυχητικές» δυνατότητες για παρεμβάσεις στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στον υπουργό εξουσιών να παρεμβαίνει στο επίπεδο του ανώτατου ορίου των προκαθορισμένων τιμολογίων, καθώς και εξουσίες τροποποίησης αδειών και έκδοσης οδηγιών.
Αυτό, ανέφεραν οι υπογράφοντες, «έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σχεδόν όλα όσα κάνουν οι εταιρείες ενέργειας επ’ αόριστον. Ως εκ τούτου, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη αυτές τις ανησυχίες και να ενεργήσει αναλόγως».
Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 12 Οκτωβρίου, βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της επιτροπής στη Βουλή των Λόρδων.
Οι επικεφαλής των ομίλων ζητούν να «επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί» το περιεχόμενο, ώστε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διασφάλιση της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επαναλαμβάνοντας ότι επενδύσεις ύψους 100 δισ. λιρών του τομέα εξαρτώνται από ένα «ισχυρό, σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη δέσμευση να συνεργαστούν με την Ofgem (τη βρετανική ΡΑΕ) και την κυβέρνηση για «τους επόμενους δύσκολους έξι μήνες και μετά».
Διαβάστε ακόμη:
Πώς βλέπουν τώρα οι μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου real estate την αγορά ακινήτων
Ανδριόπουλος (Dimand): «Ξεκινάμε το ΜΙΝΙΟΝ, αυξάνουμε τις επενδύσεις στην Ομόνοια»