Σε παραδοχή ότι οι δανειστές πιέζουν να περιληφθούν και να εξειδικευτούν στη νέα συμφωνία τα δομικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς προχώρησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης. Ο ίδιος ωστόσο τάχθηκε κατά της πώλησης του 17% της επιχείρησης αλλά και της πώλησης μονάδων, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται και προωθεί τη λύση της διάθεσης πελατολογίου απευθείας σε ανταγωνιστές της.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το Σάββατο στην Πτολεμαϊδα αποκάλυψε μάλιστα ότι ανατέθηκε ήδη στην Price Waterhouse Coopers το έργο του συμβούλου για το έργο ενώ θα προσληφθεί και νομικός σύμβουλος. Για πρώτη φορά δε, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι στα πακέτα των πελατών που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ θα περιλαμβάνονται και πελάτες με οφειλές.

«Εάν γίνει διασπορά όσων χρωστούν θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις είσπραξης των οφειλομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει συμβόλαια που έχει υπογράψει με κίνητρα όπως εκπτώσεις στο τιμολόγιο εάν παραμείνουν στη νέα εταιρεία. Δεν απέκλεισε μάλιστα η ΔΕΗ να παραμείνει με ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% στις νέες εταιρείες.

Ρευστότητα

Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι εγκρίθηκε από 3 συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς) και εκκρεμεί η έγκριση την επόμενη εβδομάδα από την Eurobank του δανείου των 200 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο της ρευστότητας αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με το Δημόσιο για την προπληρωμή λογαριασμών ύψους 100 εκατ. ευρώ με έκπτωση, ενώ σε διαδικασία ρύθμισης βρίσκονται ακόμη 65 -70 εκατ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Επίσης από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ περιμένει την είσπραξη 131 εκ. (93,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) από την διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου, ενώ μέσα στο έτος θα εισπραχθούν επίσης 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% στη State Grid καθώς επίσης και τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του 25% της εταιρείας.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε επίσης, ότι η σύμπραξη με τους Κινέζους της CMEC για τη Μελίτη ΙΙ λύνει πολλά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, ενώ γενικότερα δήλωσε υπέρ των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμπεριλαμβάνουν και νέες επενδύσεις.

Όπως αποκάλυψε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον επόμενο μήνα έχει να αποπληρώσει 100 εκατ. ευρώ και ακόμη 400 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια της επιχείρησης.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο κ. Παναγιωτάκης όμως αναφέρθηκε και στην υπόθεση των golden boys του ΑΔΜΗΕ εκτοξεύοντας «καρφιά» προς τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, αλλά και την νομική υπηρεσία της εταιρείας στην οποία και απασχολείται η κόρη του αποπεμφθέντα κ. Μπλάνα

«Αιφνιδιάστηκα με την ενέργεια που έγινε, οι αμοιβές των στελεχών θα πρέπει να καθορίζονται σε κάποια όρια με κριτήρια εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων», δήλωσε.

Επέρριψε ευθύνες στην νομική υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης στο νυν όσο και ο στο προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο και είχε υπογράψει την σύμβαση του κ. Μπλάνα, συνδέοντας τις απολαβές του με εκείνες του γενικού διευθυντή.

«Δόθηκε τότε μια ερμηνεία από τη νομική υπηρεςία του ΑΔΜΗΕ, ότι με την κατάργηση του πλαφόν αναβιώνει η ρήτρα ενεργοποίησης της προηγούμενης σύμβασης. Θέλω να πιστεύω ότι ο νυν πρόεδρος του Εποπτικού Νίκος Καϊμάκης δεν ήταν ενήμερος, αν και διαδικαστικά θα έπρεπε να ήταν. Και εμείς θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Αναφορικά με τη νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, (Θ. Κορωνίδης ως πρόεδρος, και Γ. Καμπούρης ως διευθύνων σύμβουλος), είπε ότι επρόκειτο για δική του εισήγηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, πρώτο υπουργό Ενέργειας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και δεν είχε γίνει αποδεκτή. 

Μικροεπεισόδια

Aξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΔΕΗ επικράτησε ένταση στο αμφιθέατρο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαίδα καθώς μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου (Κοζάνης) επιχείρησαν να μπουν στον χώρο, ωστόσο, άνδρες της ασφάλειας τους εμπόδιζαν.