Να περιγράψει στους εργαζόμενους την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ ως εταιρείας που θα κατέχει το 50% της αγοράς αλλά θα παραμείνει ισχυρή, θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και θα επεκταθεί σε νέες αγορές και προϊόντα επιχείρησε ο Πρόεδρος της, κ. Εμμ. Παναγιωτάκης κατά τη χθεσινή τελετή κοπής της πίτας.
«Πιστεύω ότι από ένα μονοπώλιο, με 7,5 εκατ. πελάτες, δυσκίνητο και ευάλωτο στις ορέξεις συμφερόντων με επιχειρηματική λειτουργία ελλειμματική λόγω του κρατικού εναγκαλισμού, μια επιχείρηση με πραγματικά εταιρικά χαρακτηριστικά και λειτουργία, με 4 εκατ. πελάτες ηλεκτρισμού στο εσωτερικό, μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρή και να δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της, τους εργαζομένους της και τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την ένταξη της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι «αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει θετική επίπτωση, με την έννοια ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει τα εταιρικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της, χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημοσίου». Πρόσθεσε, δε, ότι «ενόψει της ένταξής μας στο Υπερταμείο πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα και, πρωτίστως, να επεξεργαστούμε έγκαιρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανασυγκρότησης της ΔΕΗ και ανάπτυξής της σε νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις γι αυτό».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επαναλάμβανε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του με το μοντέλο ΝΟΜΕ αλλά και με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και αντιπρότεινε ως πλέον συμφέρουσα λύση για την Επιχείρηση το μοντέλο των συμπράξεων με ιδιώτες, αναφέροντας ως επιτυχημένο παράδειγμα τo progect Μελίτη ΙΙ και τη σύμπραξη με την κινεζική CMEC.
Για τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλει άλλη πρόταση συμφέρουσα για την ίδια και με κατοχύρωση του ελέγχου του από το κράτος και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε η Επιχείρηση να εισπράξει έγκαιρα το τίμημα από τη State Grid και από το κράτος, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει στις μεγάλες, άμεσες υποχρεώσεις της».
Αναφορικά με τις οφειλές προς την Επιχείρηση, ο κ. Παναγιωτάκης σχολίασε: «Το στοίχημα τώρα είναι να επιτύχουμε ικανοποιητικό βαθμό τήρησης των διακανονισμών, και παράλληλα επαναφορά της εισπραξιμότητας των τρεχόντων λογαριασμών, ει δυνατόν, στα προ κρίσης επίπεδα…επεξεργαζόμαστε μαζί με εξειδικευμένους παράγοντες της αγοράς ένα ολοκληρωμένο marketing plan, ώστε πέρα από τις αμυντικές δράσεις να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τα πιο κερδοφόρα τμήματα της αγοράς».
Τέλος, ο πρόεδρος και δ.σ. της Επιχείρησης είπε ότι βασικές προτεραιότητες στο εξής είναι οι εξής:
α. η κατάρτιση και έναρξη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου, με τη συνδρομή έγκριτου υψηλού επιπέδου οίκου,
β. η αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, με καθοριστικό βήμα την αναδιοργάνωση στην κατεύθυνση δημιουργίας ευέλικτης και αποδοτικής οργανωτικής δομής,
γ. η αναβάθμιση της διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο την ανάπτυξη και τη βέλτιστη αξιοποίησή του,
δ. η αναβάθμιση των σχέσεων μας με την πελατεία μας με στοχευμένες δράσεις, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και προϊόντα με βάση ένα ολοκληρωμένο Marketing Plan, που θα επεξεργαστούμε άμεσα,
ε. ο εμπλουτισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού με στοχευμένες προσλήψεις για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών, την επανασύνδεση της ΔΕΗ με τη σύγχρονη γνώση και τεχνολογία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων μεταλαμπάδευσης της υφιστάμενης πολύτιμης εμπειρίας και τεχνογνωσίας μας.