Τρία 24ώρα, 1.840 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, 25 εκ. βροχής, άνεμοι 150 χλμ. την ώρα, 500 κατολισθήσεις, 8 κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 1 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον 9 νεκροί. Αυτοί είναι οι συγκλονιστικοί αριθμοί από το τελευταίο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Νότια Καλιφόρνια στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Το «ατμοσφαιρικό ποτάμι» που «έπνιξε» την αμερικανική πολιτεία μπορεί να καταγράφηκε στην ιστορία ως το πιο ισχυρό μετά το πέρασμα ανάλογου συστήματος τον Μάρτιο του 1938, ωστόσο, για την περιοχή οι καταιγίδες δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, δε, το μέλλον προβλέπεται τουλάχιστον δυσοίωνο.
Συγκεκριμένα για το Λος Άντζελες ο περασμένος Φεβρουάριος ήταν ο πιο βροχερός μήνας από το 1998 κι ο τέταρτος πιο βροχερός εδώ και 150 χρόνια, με περισσότερα από 30 εκ. βροχής να έχουν καταγραφεί στην πόλη.
Ωστόσο, η πόλη προετοιμάζεται εδώ και χρόνια κι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και όπως στην περίπτωση άλλων αστικών περιοχών στον κόσμο, η πόλη των αγγέλων έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο… σφουγγάρι.
Στόχος η απορρόφηση νερού στη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Τα τσιμεντένια πεζοδρόμια και οι πλακόστρωτες περιοχές συχνά επιδεινώνουν τις πλημμύρες, επειδή δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό το οποίο αναζητά διέξοδο και καταλήγει στους αγωγούς του αποχετευτικού ύδρευσης, υπερφορτώνοντας τις υποδομές με αποτέλεσμα συχνά να οδηγεί σε υπερχείλιση.
Αν αντικατασταθούν οι επιφάνειες που δεν «αναπνέουν», με χώμα και φυτά τότε το νερό μπορεί να συγκρατηθεί και να απορροφηθεί.
Στο Λος Άντζελες εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία της πόλης-σφουγγάρι, σε συνδυασμό με ενισχυτικές εργασίες σε φράγματα, συγκεντρώθηκαν 32,5 δισ. λίτρα βρόχινου νερού, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 106.000 νοικοκυριά για ένα ολόκληρο έτος, σύμφωνα με το Wired. Για να γίνει πιο σαφές το μέγεθος του νερού που καταγράφηκε, το περασμένο έτος έπεσαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου των βροχών συνολικά 55,6 δισ. λίτρα νερού.
Σύμφωνα με τον Αρτ Κάστρο από Τμήμα Υδάτων και Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λος Άντζελες, τα φράγματα και οι πράσινοι χώροι αποτελούν τα σημεία-κλειδιά για τη συλλογή όμβριων υδάτων, την προστασία της πόλης από πλημμύρες και την παροχή νερού.
Από την πλευρά του ο Μάικλ Κιπάρσκι, διευθυντής του Ινστιούτου Wheeler Water στο πανεπιστημίο της Καλιφόρνιας Μπέρκλει εξήγησε πως μεμονωμένα ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος ή μία στέγη σπιτιού δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο «αν συνδυαστούν εκατομμύρια από αυτά σε μία περιοχή, συμβαίνει αυτό».
Ποια η λύση, λοιπόν; Τα σφουγγάρια. Με τη δημιουργία περισσότερων κήπων και χώρων πρασίνου το νερό μπορεί να διηθηθεί στους υποκείμενους υδροφορείς και από εκεί να αντληθεί σε περιόδους ανάγκης, δηλαδή σε περιόδους ξηρασίας που σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να είναι παρατεταμένες στο μέλλον.
Επομένως, η ανακύκλωση νερού αποτελεί μονόδρομο, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή ενισχύει τις καταιγίδες, αφού για κάθε 1 βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει 6-7% περισσότερο νερό, που σημαίνει ότι συχνά υπάρχει περισσότερη υγρασία διαθέσιμη για μια καταιγίδα.
Την ίδια ώρα, «πρασινίζουν» πλαγιές και παραλιακά οδικά δίκτυα για τη μεγαλύτερη απορρόφηση νερού, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση θα έρεε στους δρόμους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, θα έφτανε στους υπονόμους και θα κατέληγε στη θάλασσα.
Πέρα από αυτό το όφελος, οι χώροι πρασίνου ευνοούν τη ζωή των κατοίκων, από τη μία καταπολεμώντας το θερμικό στρες και από την άλλη ενισχύεται η ψυχική υγεία τους.
«Όσο περισσότερα δέντρα, τόσο περισσότερη σκιά, τόσο λιγότερο το φαινόμενο της θερμικής νησίδας», πρόσθεσε ο Κάστρο.
Το κίνημα των πόλεων-σφουγγάρι κερδίζει έδαφος και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Στη Φιλαδέλφεια έχουν δαπανηθεί περίπου 2,4 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη χώρων πρασίνου και την αναμόρφωση των συστημάτων ύδρευσης, στο Πίτσμπουργκ αναπτύσσονται κήποι βροχής, ενώ στα σημεία που είναι απαραίτητες οι σκληρές επιφάνειες -πεζοδρόμια, χώροι στάθμευσης- τοποθετούνται ειδικοί κυβόλιθοι που επιτρέπουν στο νερό να κυκλοφορεί.
Εκτός ΗΠΑ, στην Κίνα η κυβέρνηση εδώ και περίπου 10 χρόνια διευρύνει τα πράσινα στοιχεία των πόλεων αφού το 60% εξ αυτών βιώνει πλημμυρικά φαινόμενα κάθε χρόνο.
Ένα αστικό τοπίο που είναι σχεδιασμένο για την απορρόφηση περισσότερου νερού μπορεί να αποτελέσει λύση, σύμφωνα με τον Γιου Κονγκτζιάν, αρχιτέκτονα τοπίου που έχει συμβάλει στη διάδοση του μοντέλου πόλης-σφουγγαριού. Μιλώντας, μάλιστα, στο National Public Radio (NPR) τόνισε ότι «στην πραγματικότητα πρέπει να παίξουμε τάι τσι με τη φύση, όχι πυγμαχία».
Ο Γιου ξεκίνησε να παρουσιάζει την ιδέα της πόλης-σφουγγάρι πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Βέβαια, η αρχική ανταπόκριση δεν ήταν θετική αφού είχαν παρερμηνευθεί οι προσπάθειές του με πολλούς να εκφράζουν φόβους ότι επιχειρούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη της χώρας. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, όσοι του απέδωσαν και το ρόλο του κατασκόπου των ΗΠΑ, ενδεχομένως εξαιτίας των σπουδών του στο Χάρβαρντ. Ωστόσο, χάρη στην επιμονή του ο Γιου κατόρθωσε να πείσει τους επιφυλακτικούς συμπατριώτες του και πλέον η ιδέα του έχει επικρατήσει.
Ένα από τα πρώτα του έργα ήταν το πάρκο Γιανγουεϊζού, στην πόλη Τζινχουά, το οποίο σχεδιάστηκε αφού το αντιπλημμυρικό έργο που είχε δημιουργηθεί παλαιότερα απέτυχε να προστατεύσει την περιοχή.
«Έτσι, αντί να χτίσω το αντιπλημμυρικό τείχος όλο και ψηλότερα, αφαίρεσα τον τσιμεντένιο τοίχο και ανέβασα την όχθη του ποταμού», είπε εξηγώντας ότι τοποθετήθηκε φυσικό γρασίδι, ιτιές, καλάμια, εγκαταστάθηκαν λίμνες υπερχείλισης και διαπερατά μονοπάτια με στόχο τη συγκράτηση του νερού.
Όπως τονίζει οι πλημμύρες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των «γκρίζων υποδομών» και τα κλασικά αντιπλημμυρικά συχνά είτε αποτυγχάνουν, είτε οδηγούν σε χειρότερα αποτελέσματα. Όλα αυτά τη στιγμή που ο πλανήτης θερμαίνεται ολοένα περισσότερο και οι καταιγίδες εντείνονται.
Εντούτοις, η «πράσινη» λύση του Γιου που εφαρμόζεται σε Λος Άντζελες και άλλες περιοχές αποδεικνύει ότι υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτών των σοβαρών προβλημάτων που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα στο μέλλον.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
3+1 στοιχήματα τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία
Φουρλής: Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ – Το project στο Ελ. Βενιζέλος και το deal με τους Σουηδούς
ΤΧΣ: Στα €4 η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών της Πειραιώς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ