Ένα γυμνό δέντρο στο Φίνσμπερι Παρκ του Λονδίνου «αποκτά» πυκνό πράσινο φύλλωμα χάρη στην παρέμβαση του Banksy, ο οποίος με μόνα εφόδιά του πινέλα, μπογιές και φαντασία στέλνει και πάλι το μήνυμά του, αυτή τη φορά για το περιβάλλον.
Με τον χαρακτηριστικό καταγγελτικό του «λόγο» ο καλλιτέχνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους ανθρώπους να προστατεύσουν την ευάλωτη φύση που πλήττεται σφοδρά από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Καμβάς του Banksy ένας άχρωμος, απρόσωπος τοίχος πίσω από το δέντρο με τα γυμνά κλαδιά, ο οποίος «ντύνεται» με πράσινο -σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης- χάρη στην παρέμβαση μίας φιγούρας που κρατάει αντλία ψεκασμού.
Το μήνυμα του έργου είναι αρκετά σαφές: Η φύση αντιμετωπίζει προκλήσεις και είναι στο χέρι μας να τη βοηθήσουμε να ανακάμψει.
Η τοιχογραφία του καλλιτέχνη, η ταυτότητα του οποίου καλύπτεται από μυστήριο, υπογραμμίζει την αντίφαση ανάμεσα στις ανεπαρκείς περιβαλλοντικά πολιτικές που εφαρμόζονται και την ανάγκη για άμεση δράση.
Ο ίδιος ο Banksy ανήρτησε φωτογραφίες από το έργο στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram αποτυπώνοντας το πριν και το μετά της εικαστικής παρέμβασης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το… αξιοθέατο προσέλκυσε πολλούς πολίτες που απαθανάτισαν το έργο αναρτώντας τις λήψεις τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος φωτογραφήθηκε με φόντο την τοιχογραφία και στη συνέχεια έγραψε: «Ο Banksy ήρθε στο Ίσλινγκτον! Τι υπέροχο έργο τέχνης που αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα για τη φύση παντού».
Ο Κόρμπιν, ο οποίος εκπροσωπεί στο βρετανικό κοινοβούλιο την περιφέρεια του Ίσλινγκτον, σύμφωνα με το Associated Press, πρόσθεσε ότι το έργο «κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν και να σκεφτούν: Περίμενε, ζούμε σε έναν κόσμο, σε ένα περιβάλλον, είναι ευάλωτο και βρισκόμαστε στα πρόθυρα να γίνει σοβαρή ζημιά. Η περιβαλλοντική πολιτική αφορά πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όπως αυτή, αλλά και αγροτικές εκτάσεις, δάση».
Σύμφωνα με τον Τζέιμς Πικ, ο οποίος δημιούργησε τη σειρά The Banksy Story του BBC Radio 4, το έργο πιθανώς δημιουργήθηκε με τη χρήση αντλίας, ενώ η απόχρωση του πρασίνου είναι ίδια με αυτή των πινακίδων της περιοχής που αποκαλύπτει την αγάπη του καλλιτέχνη στην λεπτομέρεια.
«Όταν κάνεις ένα βήμα πίσω, μοιάζει σαν να έχει αποκτήσει ζωή το δέντρο, αλλά με έναν αισθητά επίπλαστο τρόπο. Είναι άνοιξη και αυτό το δέντρο θα έπρεπε να έχει γεμίσει φύλλα, αλλά ο Banksy πρέπει να πέρασε με το ποδήλατο και να σκέφτηκε πόσο άθλιο φαίνεται», είπε ο Πικ.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το έργο του Banksy έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά την τοπική κοινωνία με τους κατοίκους να δημοσιεύουν φωτογραφίες στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλούς να αστειεύονται πως η τοιχογραφία αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των ενοικίων στην περιοχή και άλλους να δηλώνουν υπερήφανοι που «φιλοξενείται» στο Ίσλινγκτον ένα τόσο πολύτιμο έργο τέχνης.
Σε μία μεγαλύτερη διάσταση που ξεπερνά τα τοπικά σύνορα, το μήνυμα του Banksy είναι σαφές: Η περιβαλλοντική κρίση είναι παγκόσμια και απαιτεί συλλογική προσπάθεια.
Διαβάστε ακόμη
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές σε δηλώσεις, παραγραφή και ελέγχους
Με ούριο άνεμο ξεκίνησε η κρουαζιέρα (pics + πίνακας)
Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για «Ζάχο», Kochen και Elite (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ