search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Λειψυδρία: Πώς θα εξοικονομήσουμε νερό στην πόλη

Οι πόλεις επανεξετάζουν τη μακροπρόθεσμη διαχείριση, προκειμένου να εξοικονομήσουν νερό, να προσαρμόσουν τις υποδομές και να αξιοποιήσουν καλύτερα τις φυσικές πηγές νερού

Αντιμέτωπες με λειψυδρία ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού τους. Σήμερα ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων της υφηλίου ξεπερνάει τα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους – και μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσει στα 6,5 δισεκατομμύρια. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως τότε πάνω από το 50% των κατοίκων των πόλεων θα υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί φυσικά και η κλιματική αλλαγή, η οποία αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Σε ακραίες περιπτώσεις λειψυδρίας συχνά η μοναδική λύση είναι η οριοθέτηση της κατανάλωσης νερού, ενώ οι πόλεις επανεξετάζουν τη μακροπρόθεσμη διαχείριση, προκειμένου να εξοικονομήσουν νερό, να προσαρμόσουν τις υποδομές και να αξιοποιήσουν καλύτερα τις φυσικές πηγές νερού. Ποιες λύσεις είναι όμως οι πιο αποδοτικές;

Εξοικονόμηση νερού στα νοικοκυριά

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού. Στη Γερμανία η ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο υπολογίζεται στα 125 λίτρα, ενώ στις ΗΠΑ έως και στα 300 λίτρα. Το μπάνιο (40%), το καζανάκι της τουαλέτας (30%) και τα πλυντήρια (13%) έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια κατανάλωσης – οι άνθρωποι πίνουν και χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα μόλις το 4% της συνολικής ποσότητας νερού.

Οι άνθρωποι μπορούν όμως να ευαισθητοποιηθούν μέσα από σχετικές καμπάνιες, ώστε να εξοικονομήσουν και οι ίδιοι νερό. Επιπλέον, υπάρχουν τουαλέτες, βρύσες και πλυντήρια που είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο νερό.

Το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας – και ως απάντηση έχει στραφεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό. Η πόλη προχώρησε στην παροχή δωρεάν υδραυλικών επισκευών στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, αυξάνοντας ταυτοχρόνως την τιμή κατανάλωσης νερού. Μάλιστα, το 2018, χρονιά με έντονη ξηρασία, το Κέιπ Τάουν κατάφερε να περιορίσει τη μέση κατανάλωση νερού σε μόλις 50 λίτρα ανά άτομο.

Συντήρηση των δικτύων και εκσυγχρονισμός των υποδομών

Ένα ακόμα πρόβλημα που οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη νερού είναι τα παλιά δίκτυα υδροδότησης και οι διαρροές στους σωλήνες – στην Ευρώπη για παράδειγμα χάνεται με αυτόν τον τρόπο περισσότερο από το 25% του πόσιμου νερού, ενώ σε αρκετές πόλεις παγκοσμίως χάνεται ακόμη και το 60%. Έτσι, οι επιδιορθώσεις των σωληνώσεων μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σπατάλη νερού.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, εξαιτίας των διαρροών του δικτύου στο Τόκιο, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, η πόλη έχανε γύρω στο 15-20% της διαθέσιμης ποσότητας νερού. Τώρα το εν λόγω ποσοστό έχει μειωθεί μόλις στο 3%, καθώς η πόλη ελέγχει και επισκευάζει διαρκώς το δίκτυο μήκους 27.000 χιλιομέτρων.

Η αποτελεσματική διαχείριση είναι κομβικής σημασίας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης νερού. Σε πολλές πόλεις όμως, ιδίως στις φτωχότερες, οι υποδομές ύδρευσης εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version