Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία προχώρησε η μεταλλουργική εταιρεία Λυκομήτρος Α.Ε.
Όπως έγινε γνωστό, υπέγραψε MoU με μεγάλο νορβηγικό όμιλο με στόχο την από κοινού κατασκευή πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Συγκεκριμένα, η Moreld Ocean Wind AS και η Lykomitros Steel SA υπέγραψαν MοU στην Αθήνα, με στόχο να κερδίσουν μαζί πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Moreld Ocean Wind AS είναι ένας κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος τεχνολογίας που ειδικεύεται στις λύσεις Floating Offshore Wind. Η Lykomitros Steel SA περιγράφεται ως ένας διεθνής κατασκευαστής χάλυβα στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με σκοπό να γίνει σημαντικός, παγκόσμιος παίκτης μεταξύ των κατασκευαστών για πλωτά και σταθερά θαλάσσια αιολικά έργα.
Ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind AS και ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel SA, υπέγραψαν επίσημα το Μνημόνιο Συνεργασίας στην Αθήνα στις 15 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα μας που διοργάνωσε η Norwegian Offshore Wind (NOW). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της οργάνωσης η οποία προωθεί τα συμφέροντα της νορβηγικής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με την ΕΛΕΤΑΕΝ. Η τριήμερη επίσκεψη της νορβηγικής αντιπροσωπείας περιλάμβανε αναλυτική ενημέρωση για τα σχέδια της Ελλάδας στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έργων, καθώς και B2B συναντήσεις με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνεται η επιλογή της Λυκομήτρος Α.Ε. έγινε μετά από εξέταση στις σύγχρονες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις κατασκευής με την τελευταία τεχνολογία ρομποτικής συγκόλλησης, που διαθέτει η ελληνική εταιρεία, υποσχόμενη τις βέλτιστες λύσεις.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμφωνήσαμε με τη Lykomitros Steel SA να εκτελέσουμε μαζί τα πρώτα μας ευρωπαϊκά έργα Offshore Floating Wind. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και η αποτελεσματικότητα, μαζί με το ιστορικό έγκαιρης παράδοσης για υπεράκτια αιολικά έργα, μας έπεισαν» δήλωσε ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind.
Από την πλευρά του, ο ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία της εταιρείας με την Moreld Ocean Wind για την κατασκευή των πρώτων τους έργων. «Ελπίζουμε ότι μαζί θα γίνουμε σημαντικός παίκτης στην αγορά πλωτών υπεράκτιων έργων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Moreld Ocean Wind διαθέτει μια μοναδική και κορυφαία τεχνολογία, που θα επικρατήσει στο μέλλον» πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνεται, η υπογραφή του MοU είναι άμεσο αποτέλεσμα της στρατηγικής προσέγγισης της Norwegian Offshore Wind προς την ελληνική αγορά και της συνεργασίας με την ΕΛΕΤΑΕΝ. «Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας δημιουργούν αξία για τα μέλη μας. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο εταιρειών θα συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού σε αυτές τις δύο αγορές και θα υποστηρίξει τη σημασία μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης για τη δημιουργία ανταγωνιστικών αλυσίδων εφοδιασμού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Arvid Nesse, Διευθύνων Σύμβουλος Norwegian Offshore Wind.
Η Lykomitros Steel
Η Λυκομήτρος Α.Ε. ιδρύθηκε με τη σημερινή εταιρική δομή της τον Οκτώβριο του 2008 (από μετατροπή της Λυκομήτρος ΕΠΕ), με έδρα στην Άνω Σπαρτιά Σέσκλου στον Βόλο, όπου και διαθέτει μεγάλες και σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται συνεχώς, υλοποιώντας πλήθος έργων στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, όπως χερσαίες – υπεράκτιες πλατφόρμες, εξέδρες ερήμου, πύργους ανεμογεννητριών και πασσάλους ανοικτής θάλασσας, βαριές μεταλλικές κατασκευές για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, έργα Πολιτικού Μηχανικού (κτίρια, εγκαταστάσεις αεροδρομίων, στάδια, εμπορικά κέντρα κ.α.), δίνοντας το «παρών» και σε αρκετούς ακόμη τομείς.
Σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση 1 Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023, οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 35,6 εκατ. ευρώ με τα προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται σε 9,32 εκατ. ευρώ.
Γιατί στην Ελλάδα
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της Norwegian Offshore Wind προς τα μέλη της αναφέρονταν οι λόγοι για την επιλογή της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα μας «σχεδιάζει να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα κλίμακας 1,9 GW έως το 2030 και 17,3 GW έως το 2050, με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου ΑΕΠ της». Μεταξύ άλλων η NOW επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις δείχνουν ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο έως και 1,9 δισ. ευρώ από το 2024 έως το 2050, δημιουργώντας περίπου 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως. Επιπλέον, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις, φθάνοντας τα 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και τα 28 δισ. ευρώ έως το 2050».
Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου αφενός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού, με προφανή την ανάγκη ανάπτυξης σχετικών ικανοτήτων και υποδομών, αφετέρου της ωριμότητας της νορβηγικής αγοράς στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών, διαπιστώνεται ότι «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τις νορβηγικές εταιρείες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα».
Στην επίσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα 17 Απριλίου συμμετέχουν, εκτός από το ΥΠΕΝ, εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων, μεταξύ των οποίων οι ΔΕΗ ΑΝ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, HELLENiQ Energy, MORE Energy, Intrakat, ONEX, RES Invest, Envitec, Saipem, RWE, DNV, EKI – NUTA, CRES κ.α.
Διαβάστε ακόμη
Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι (τελικά) μπαίνουν ξανά σε 36 – 100 – 120 δόσεις (πίνακες + vid)
Φορολογικές δηλώσεις: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή τους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ