Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά δελφίνια στις θάλασσες της Ιταλίας και παρότι οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν θετική την παρουσία τους, καθώς καταδεικνύει την καλή υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι αλιείς νιώθουν να απειλείται η δραστηριότητά τους από τα συμπαθή και πανέξυπνα κητώδη.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μάλιστα, με ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Περιφέρειας της Απουλίας, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός του Ιονίου στο Πόρτο Τσεζάρεο της Απουλίας εξέπεμψε σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος από δελφίνια και «τις σοβαρές ζημιές στα δίχτυα σε σημείο που τα καθιστούν εντελώς άχρηστα».
Τα δελφίνια με το ρύγχος τους τα διαπερνούν, δαγκώνουν τα ψάρια που έχουν πιαστεί και κολυμπούν μακριά, με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιά στο κυριότερο εργαλείο των ψαράδων.
Εξαιτίας των συχνών περιστατικών, κάποιοι επαγγελματίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αλιεία και καταπιάστηκαν με τον τουρισμό, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν τα προς το ζην.
Παράλληλα, βέβαια, πολλά ήταν και τα δελφίνια που στην απόπειρα να τραφούν έχαναν τη ζωή τους. Σύμφωνα με έρευνα περίπου 200 ξεβράζονται στις ακτές, με πρώτη αιτία να είναι οι ασθένειες, αλλά δεύτερη η κατάποση τμημάτων από δίχτυ, η ασφυξία ή ο τραυματισμός που υφίστανται όταν επιχειρούν να απελευθερωθούν.
Τώρα, μία νέα «έξυπνη» συσκευή έρχεται να αποτρέψει τέτοιους θανάτους, προστατεύοντας δελφίνια, αλλά και αλιείς.
Η «Life Delfi» που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας CNR-IRBIM της Ανκόνα, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της περιοχής Μάρκε και την ιταλική περιβαλλοντική ένωση Legambiente με τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, αναγνωρίζει τα κητώδη όταν πλησιάσουν τα δίχτυα και ενεργοποιείται για να απομακρύνει.
Αναλυτικότερα, όταν το δελφίνι προσεγγίσει η συσκευή που έχει προηγουμένως τοποθετηθεί στα δίχτυα, εκπέμπεται ήχος με αποτέλεσμα να το αποτρέπει.
Οι ερευνητές κατέληξαν στη δημιουργία της πρώτης στον κόσμο τέτοιας συσκευής έπειτα από ανάλυση των ηχητικών σημάτων που εκπέμπουν τα κητώδη, ενώ οι πομποδέκτες είναι σε θέση να ενεργοποιηθούν μόνο όταν τα ζώα είναι παρόντα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ακουστικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Όπως αναφέρει η Corriere della Sera τα πρώτα πρωτότυπα έχουν ήδη δοκιμαστεί και σύντομα θα διανεμηθούν στους αλιείς. Επιπλέον, έχουν παραδοθεί 400 οπτικά αποτρεπτικά μέσα, όπως λαμπτήρες LED UV που χρησιμοποιούνται για να καταστήσουν πιο ορατά τα δίχτυα αλιείας, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα αλληλεπίδρασης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια των δοκιμών με τη συμμετοχή ψαράδων σε Αδριατική, Τυρρηνική, Σαρδηνία και Σικελία έχουν ήδη μειωθεί σε ποσοστό 50% οι ζημιές.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα τουλάχιστον 500 αλιείς συμμετείχαν σε μαθήματα επιμόρφωσης στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, σχετικά με τη παρακολούθηση δελφινιών (dolphin watching), πρακτική η οποία σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Με αφορμή τη συσκευή «Life Delfi», το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας δημιούργησε οκτώ ομάδες διάσωσης που απαρτίζονται από 90 ειδικούς, εκ των οποίων και μέλη της ακτοφυλακής, εκπαιδευμένες να παρέμβουν σε περίπτωση κητωδών σε κίνδυνο.
Την ίδια ώρα, η καινοτομία στάθηκε αφορμή για τους θαλάσσιους βιολόγους να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των δελφινιών και να καταγράψουν τις συνήθειες και τη συμπεριφορά 1.300 ατόμων.
Διαβάστε ακόμη
Μια 5άστερη επένδυση άνω των €22 εκατ. βουλγαρικών συμφερόντων στην Αν. Μακεδονία
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με… Λίρα, Σβάμπε και Αλλατίνη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα